Rata de pierdere a locului de muncă, de 1,8 ori mai mare la femei decât la bărbaţi, conform Comisiei Europene

  • Comisia Europeană a anunţat miercuri lansarea unui nou plan de acţiune pentru egalitatea de gen.
  • Conform statisticilor CE, rata de pierdere a locului de muncă este de 1,8 ori mai mare la femei decât la bărbaţi, iar rata sărăciei în rândul femeilor ar putea creşte la 9,1%.
Urmărește
85 afișări
Imaginea articolului Rata de pierdere a locului de muncă, de 1,8 ori mai mare la femei decât la bărbaţi, conform Comisiei Europene

Rata de pierdere a locului de muncă, de 1,8 ori mai mare la femei decât la bărbaţi, conform Comisiei Europene

Comisia Europeană şi Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate au prezentat miercuri noi planuri de promovare a egalităţii de gen şi a emancipării femeilor.

Conform CE, femeile şi fetele sunt mai afectate de consecinţele sanitare şi socioeconomice ale crizei provocate de pandemia de Covid.

„Deşi s-au realizat câteva progrese semnificative, dar inegale, în ceea ce priveşte promovarea drepturilor femeilor şi fetelor, nicio ţară din lume nu a avansat suficient de mult pentru a putea realiza obiectivul egalităţii de gen şi al emancipării tuturor femeilor şi fetelor până în 2030. În plus, consecinţele sanitare şi socioeconomice ale crizei provocate de pandemia de COVID-19 afectează în mod disproporţionat femeile şi fetele. De exemplu, dat fiind că, procentual, mai multe femei lucrează fără forme legale şi în sectoare vulnerabile, rata de pierdere a locului de muncă în rândul femeilor este de 1,8 ori mai mare decât în rândul bărbaţilor. Rata sărăciei în rândul femeilor ar putea creşte cu 9,1 %”, se arată într-un comunicat al CE.

Noul plan de acţiune vizează accelerarea progreselor în vederea emancipării femeilor şi a fetelor şi protejarea rezultatelor obţinute în ceea ce priveşte egalitatea de gen în cei 25 de ani de la adoptarea Declaraţiei şi a Platformei de acţiune de la Beijing.

„Garantarea faptului că toată lumea beneficiază de aceleaşi drepturi sporeşte capacităţile societăţilor noastre şi le face mai bogate şi mai sigure. Este un adevăr care trece dincolo de principii sau obligaţii morale. Participarea femeilor şi a fetelor şi asumarea de către acestea a unor roluri de lider sunt esenţiale pentru democraţie, justiţie, pace, securitate, prosperitate şi o planetă mai verde. Prin acest nou plan de acţiune pentru egalitatea de gen, susţinem realizarea de noi progrese într-un ritm mai accelerat în vederea garantării egalităţii de gen”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate.

Planul de acţiune pentru egalitatea de gen III (PAEG II) conferă UE un cadru de politică bazat pe cinci piloni de acţiune.

Astfel, până în 2025, 85 % din toate acţiunile noi din cadrul relaţiilor externe vor contribui la egalitatea de gen şi la emanciparea femeilor. PAEG III introduce norme stricte pentru aplicarea şi monitorizarea integrării perspectivei de gen în toate sectoarele, propune o viziune strategică comună şi o cooperare strânsă cu statele membre şi cu partenerii de la nivel multilateral, regional şi naţional, vizează accelerarea progreselor, axându-se pe principalele domenii tematice de colaborare, inclusiv pe combaterea violenţei bazate pe gen şi promovarea emancipării economice, sociale şi politice a femeilor şi a fetelor, îndeamnă liderii să conducă prin puterea exemplului şi propune o nouă abordare în ceea ce priveşte monitorizarea, evaluarea şi învăţarea, punând mai mult accentul pe măsurarea rezultatelor.

„Un obiectiv-cheie al noului plan de acţiune este să contribuie la capacitarea femeilor, a fetelor şi a tinerilor, astfel încât aceştia să îşi exercite pe deplin drepturile şi să participe mai mult la viaţa politică, economică, socială şi culturală. PAEG III sprijină cu fermitate participarea fetelor şi a femeilor şi asumarea de către acestea a unor roluri de lider, promovându-le, de exemplu, prin programe de guvernanţă şi reforme ale administraţiei publice”, se mai arată în comunicatul CE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici