Rata şomajului BIM a stagnat în perioada iulie-septembrie faţă de trimestrul anterior

Rata şomajului BIM a stagnat în perioada iulie-septembrie faţă de trimestrul anterior, la 7,2%, dar este mai mare comparativ cu al treilea trimestru al anului precedent, când indicatorul calculat conform criteriilor Biroului Internaţional al Muncii a fost de 6,9%, a anunţat joi INS.

Urmărește
125 afișări
Imaginea articolului Rata şomajului BIM a stagnat în perioada iulie-septembrie faţă de trimestrul anterior

Rata şomajului BIM a stagnat în perioada iulie-septembrie faţă de trimestrul anterior (Imagine: Remus Suciu/Mediafax Foto)

"Pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale şomajului BIM a fost de 1,2 puncte procentuale (7,8% pentru bărbaţi faţă de 6,6% pentru femei), iar pe medii rezidenţiale, de 3,8 puncte procentuale (8,9% pentru mediul urban, faţă de 5,1% pentru mediul rural). Rata şomajului BIM a atins nivelul cel mai ridicat (24,1%) în rândul tinerilor (15-24 ani)", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Şomerii în sens BIM sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele trei condiţii: nu au un loc de muncă; sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni; s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.

În trimestrul al treilea, populaţia activă a României era de 9,949 milioane persoane, din care 9,231 milioane persoane erau ocupate şi 718.000 erau şomeri BIM.

Raportul de dependenţă economică (numărul persoanelor inactive şi în şomaj ce revin la 1.000 persoane ocupate) a fost de 1.313‰, mai ridicat pentru persoanele de sex feminin (1.627‰), precum şi pentru cele din mediul urban (1.316‰).

Rata de activitate a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 63,9%.

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani), de 59,1%, a scăzut faţă de cea înregistrată în trimestrul corespunzător din anul precedent (-1,1 puncte procentuale) şi a crescut faţă de cea înregistrată în trimestrul anterior (+0,3 puncte procentuale).

Gradul de ocupare era mai mare pentru bărbaţi (65,4%, faţă de 52,8% pentru femei) şi pentru persoanele rezidente în mediul rural (60,4% faţă de 58,2% în mediul urban).

Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 24,5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici