Reprezentanţilor Apele Române Someş-Tisa li s-a adus la cunoştinţă, duminică seara, că pe raza localităţii Giorocuţa, apa râului Crasna prezenta modificări vizuale şi olfactive.
Reprezentanţii Sistemelor de Gospodărire a Apelor Sălaj şi Satu Mare s-au deplasat imediat în teren şi au prelevat probe de apă din mai multe secţiuni.
„În urma investigaţiilor în teren, reluate astăzi (luni – n.r.), specialiştii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Sălaj au identificat probleme în stocarea deşeurilor lichide provenite din activitatea de creştere a bovinelor. De pe un teren în pantă, acestea au fost antrenate de precipitaţii în râul Crasna. Unda de poluare s-a propagat în judeţul Satu Mare”, arată reprezentanţii Apele Române Someş-Tisa.
Angajaţii SGA Satu Mare continuă monitorizarea cursului de apă.
Aceştia menţionează că nu a fost identificată mortalitate piscicolă.
Specialiştii Laboratorului de Calitatea Apelor precizează că aplicarea procedurilor specifice pentru obţinerea rezultatelor analizelor implică parcurgerea unor etape de prelucrare a probelor, determinarea concentraţiilor şi verificarea rezultatelor, fiecare etapă necesitând anumite intervale de timp pentru fiecare indicator de calitate analizat. În urma centralizării rezultatelor analizelor, instituţia va comunica poluatorului tipul de sancţiuni care se vor aplica, conform prevederilor legale.
Cursul de apă este atent monitorizat în continuare.