LIVE TEXT  Război în Orientul Mijlociu: SUA au indicii că Iranul se pregăteşte să atace iminent Israelul cu rachete balistice / SUA cred că atacul ar putea fi similar cu cel din aprilie

  • Trupele terestre israeliene au intrat în Liban.
  • Sunt acoperite de raiduri aeriene care au efectuat bombardamente masive în sudul ţării.
  • Momentan, pentru o operaţiune „limitată” care vizează distrugerea infrastructurii militare a grupării teroriste Hezbollah.
  • Operaţiunea în Liban va continua câteva săptămâni - serviciile secrete israeliene.
  • SUA au indicii că Iranul se pregăteşte să atace iminent Israelul cu rachete balistice.
Urmărește
4671 afișări
Imaginea articolului Război în Orientul Mijlociu: SUA au indicii că Iranul se pregăteşte să atace iminent Israelul cu rachete balistice / SUA cred că atacul ar putea fi similar cu cel din aprilie

Război în Orientul Mijlociu: armata israeliană a intrat în Liban, bombardamente masive în sud

UPDATE 19:10:

Este de aşteptat ca Iranul să vizeze site-urile militare şi guvernamentale din Israel, nu cele civile, notează NBC News, citând oficiali americani.

UPDATE Atacuri la Tel Aviv

IDF anunţă alerte roşii în estul Tel Avivului şi le cere rezidenţilor să intre în adăposturile anti-bombe.

UPDATE 18.40:

Hezbollah a emis o directivă pentru un atac larg împotriva Israelului în viitorul apropiat.

UPDATE IDF: Nu a fost detectat niciun atac cu rachete din partea Iranului, dar suntem pregătiţi

Israelul spune că nu a detectat o „ameninţare aeriană” lansată din Iran, dar armata sa este la „pregătire maximă” pentru orice atac, relatează Sky News.

„Suntem la vârf de pregătire în atac şi apărare. Suntem la un nivel foarte ridicat de pregătire împreună cu partenerii noştri din Statele Unite, aliatul nostru. Urmărim împreună evoluţiile din Iran”, a spus Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al IDF. 

UPDATE SUA consideră că un atac din partea Iranului ar putea fi similar ca scop şi amploare celui din aprilie

SUA anticipează că viitorul atac din partea Iranului împotriva Israelului ar putea fi similar în ceea ce priveşte domeniul de aplicare şi amploarea celui care s-a petrecut în luna aprilie, a declarat un oficial american pentru CNN.

La momentul respectiv, mai mult de 300 de proiectile - inclusiv aproximativ 170 de drone şi peste 120 de rachete balistice - au fost lansate spre Israel, dar „99%” dintre acestea au fost interceptate de sistemele de apărare aeriană ale Israelului şi de „partenerii” săi, potrivit armatei israeliene.

UPDATE CNN: SUA au indicii că Iranul se pregăteşte să lanseze un atac iminent asupra Israelului

Un înalt oficial de la Casa Albă a afirmat că SUA au informaţii că Iranul intenţionează să lanseze un atac iminent cu rachete balistice împotriva Israelului, scrie CNN. 

Între timp, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a organizat o consultare restrânsă după-amiaza în aşteptarea unui posibil atac iranian.

UPDATE Operaţiunea în Liban va continua câteva săptămâni - serviciile secrete israeliene

Autoritatea oficială de radiodifuziune raportează că serviciile de securitate israeliene estimează că operaţiunea la sol din Liban va continua timp de câteva săptămâni.

Purtătorul de cuvânt al IDF anunţă că operaţiunile în Liban vor continua şi în această seară, scopul fiind acela de a elimina liderii Hezbollah.

UPDATE Restricţii asupra adunărilor

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene anunţă impunerea de noi restricţii asupra adunărilor într-un număr de zone israeliene.

În acest sens, s-au închis plajele, s-au anulat întrunirile religioase/ rugăciunea la zid şi meciurile de fotbal.

UPDATE Peste 1.000 de români sunt acum în Liban

UPDATE Mâine vor fi evacuaţi cetăţenii britanici din Liban

Un zbor închiriat de guvernul britanic va pleca mâine din Beirut pentru a scoate cetăţenii britanici din Liban. Guvernul a spus că cetăţenii britanici, soţul/soţia sau partenerii lor, precum şi copiii lor cu vârsta sub 18 ani, sunt eligibili pentru evacuare şi că prioritate va fi acordată celor mai vulnerabili. Aseară, ministrul de externe David Lammy a numit situaţia din Liban „instabilă” şi a avertizat că s-ar putea „deteriora rapid”. Marea Britanie a trimis, de asemenea, 700 de militari la o bază din Cipru, pentru a se pregăti pentru o potenţială evacuare a aproximativ 5.000 de cetăţeni britanici în Liban.

UPDATE Spania: opriţi incursiunile terestre israeliene în Liban

Ministrul spaniol de externe Josè Manuel Albares a cerut Israelului să înceteze raidurile la sol în sudul Libanului pentru a evita o escaladare a conflictului care afectează întreaga regiune. Din februarie 2022, Spania a comandat misiunea ONU în Liban (Unifil) şi a dislocat 650 de soldaţi de-a lungul graniţei cu Israelul.

UPDATE Israelul ordonă evacuarea a 20 de comunităţi din sudul Libanului: mergeţi spre nord

Armata israeliană a ordonat evacuarea a aproape 20 de comunităţi din sudul Libanului, la graniţa cu Israelul, indicând că se îndreaptă spre nordul ţării. Ordinul a venit la câteva ore după ce IDF a trimis forţe terestre în sudul Libanului, în ceea ce a descris ca o incursiune limitată împotriva grupării militante Hezbollah.

UPDATE Ripostă venită din Liban

UPDATE Loviturile israeliene au ucis cel puţin 95 de persoane în Liban

Cel puţin 95 de persoane au fost ucise şi 172 au fost rănite în atacurile israeliene asupra regiunilor de sud ale Libanului, estul Văii Bekaa şi Beirut în ultimele 24 de ore, a anunţat marţi dimineaţa Ministerul Sănătăţii din Liban.

O lovitură israeliană în Liban l-a vizat, marţi dimineaţa, pe Mounir Maqdah, comandantul filialei libaneze a aripii militare a mişcării palestiniene Fatah, Brigada Martirilor Al-Aqsa, declară doi oficiali palestinieni de securitate.

IDF a început, luni, o operaţiune terestră ţintită şi delimitată în sudul Libanului împotriva ţintelor şi infrastructurilor teroriste ale organizaţiei teroriste Hezbollah.

„Aceste ţinte sunt situate în sate din apropierea frontierei şi reprezintă o ameninţare imediată pentru comunităţile israeliene din nordul Israelului”, a precizat IDF.

Armata a adăugat că operaţiunea va continua „în funcţie de evaluarea situaţiei şi în paralel cu luptele din Gaza şi din alte zone”.

Bombardamente puternice în Liban au avut loc de-a lungul frontierei în zona de nord a Kiryat Shimona. Oraşele Marjayoun, Wazzani şi Khiam au fost bombardate.

UPDATE Presa siriană, cel puţin trei civili ucişi în atacurile israeliene

Cel puţin trei civili au murit în atacurile israeliene lângă Damasc. Presa siriană a relatat acest lucru. Ministerul sirian al Apărării a subliniat că agresiunea israeliană, efectuată cu rachete şi drone, a provocat „moartea a trei civili, rănirea altor nouă şi a provocat pagube materiale importante”. „Sistemele noastre de apărare aeriană au interceptat majoritatea rachetelor şi dronelor”, a adăugat el ministerul Damascului, conform publicaţiei L'Orient-Le Jour.

UPDATE Israelul a lovit tabăra de refugiaţi palestinieni din Liban

Israelul a lovit o clădire din tabăra de refugiaţi palestinieni Ain El-Hilweh lângă Sidon, sudul Libanului. Times of Israel relatează,
citând Reuters. Aceasta este cea mai mare dintre taberele palestiniene din ţară. Potrivit zvonurilor, Israelul îl viza pe Mounir Maqdah, comandantul Brigăzilor Martirilor Al-Aqsa.

UPDATE „Israelul a atacat casa liderului Brigăzii al-Aqsa”

Avioane israeliene au efectuat un atac cu drone în sudul Libanului la locuinţa lui Mounir Maqdah, liderul Brigăzilor Martirilor al-Aqsa, aripa armată a Fatah. Acest lucru a fost raportat de L'Orient-Le Jour.

UPDAE Israel, fără ocupaţie pe termen lung a Libanului”

„Nu va exista o ocupare pe termen lung” a sudului Libanului. Oficialii israelieni au declarat acest lucru la CNN, fără a preciza însă durata a operaţiunii la sol. Trupele israeliene - adaugă ei - sunt concentrate pe eliminarea „ameninţărilor imediate” de-a lungul graniţei.

IDF: cel puţin 10 rachete au intrat în Israel din Liban

Cel puţin 10 rachete au pătruns în nordul Israelului din Liban. Unele au fost interceptate, în timp ce altele au căzut la sol, spune IDF.

Departamentul de Stat al SUA a anunţat oficial pasul înainte făcut de IDF, la care toată lumea se aştepta după ce Israelul a informat Washingtonul despre intenţiile sale.

La scurt timp după, mass-media libaneză, inclusiv Al Manar TV, a raportat bombardamente de artilerie în apropierea satelor de graniţă Wazzani, Khiyam, Alma el Chaab şi Naqura.

Uciderea lui Hassan Nasrallah „este un pas important, dar nu va fi ultimul”, următoarea mişcare în războiul împotriva Hezbollah „va începe în curând”, avertiza ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant, în timp ce pe teren atacurile au multiplicat semnele unei operaţiuni „iminente”.

Seara, IDF a declarat teritoriile de la graniţă Metula, Misgav Am şi Kfar Giladi,„zonă militară închisă”, în timp ce de cealaltă parte a Liniei Albastre trupele de menţinere a păcii UNIFIL au fost „forţate” să oprească activităţile de patrulare, aşa cum a anunţat Naţiunile Unite.

Armata regulată din Beirut şi-a părăsit poziţiile în apropierea graniţei de sud, retrăgându-se 5 km. Guvernul lui Benjamin Netanyahu şi-a asigurat aliatul american că va fi o acţiune „mai limitată” decât se aştepta iniţial (şi cea din 2006), menită să elimine ameninţarea Hezbollah, care continuă să lanseze rachete şi rachete spre nordul Israelului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici