Război intern la Interne pe tema celor 18.000 de disponibilizări

Cele 18.000 de disponibilizări care s-ar pregăti la Ministerul de Interne i-au pus pe jar pe liderii de sindicat, care i-au cerut ministrului Traian Igaş să analizeze foarte bine situaţia înainte să taie din personal, relatează ziarul "Gândul".

Urmărește
208 afișări
Imaginea articolului Război intern la Interne pe tema celor 18.000 de disponibilizări

Război intern la Interne pe tema celor 18.000 de disponibilizări (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

Declanşat după declaraţiile fostului ministru de Interne Marian Săniuţă şi ale lui Teodor Meleşcanu, fiorul rece al concedierilor a fost temperat uşor de ministrul în funcţie, Traian Igaş, care a spus că nu poate anunţa imediat câţi poliţişti îşi vor pierde serviciul, dar că este posibil ca acest lucru să se întâmple.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din MAI, Marian Gruia, a declarat, pentru Gândul, că declaraţiile privind disponibilizările din Ministerul de Interne vin din partea a doi reprezentanţi ai opoziţiei, pe o analiză a proiectului de buget. El a precizat că sindicaliştii au auzit de 10.000 de disponibilizări, adăugând că speră să nu fie luată o asemenea decizie.

"Dacă analizăm toate instituţiile, trebuie să le includem şi pe cele din componenta de administraţie. Sunt 110.000 de poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti de frontieră, dar şi 40.000 de oameni din administraţie, care zic eu că reprezintă un număr destul de mare", a spus Gruia.

Despre numărul mare de poliţişti faţă de media europeană invocată de ministrul de Interne, Gruia are o altă opinie. "Media aceea se referă cu tot cu jandarmi. Dacă analizăm cu ce se ocupă jandarmii, adică restabilirea ordinii publice, o să descoperim că în realitate peste 4.000 păzesc instituţii. Este asta treaba lor? În legea lor spune că trebuie să restabilească ordinea publică. Pompierii, apoi, sunt peste 30.000, ceea ce e imens. E o cifră enormă faţă de ce este România. Jandarmeria şi pompierii au structuri supradimensionate faţă de responsabilităţi şi împărţire administrativă", a adăugat Gruia.

Liderul sindical crede că la Poliţie ar trebui chiar făcute angajări, pentru că cei din sistem nu fac faţă ritmului zilnic din cauza deficitului de personal.

"Poliţia Română are 8.000 de funcţii libere. Poliţiştii care sunt acum trebuie să lucreze o dată şi jumătate mai mult pentru a suplini lipsa de personal. Sunt obligaţi să facă muncă forţată, nu se plătesc orele suplimentare. E un sclavagism la anumite structuri. De exemplu, la ordine publică, sunt posturi cu unul, doi poliţişti, care trebuie să muncească acolo 24 de ore. Când îşi iau concediu? Când primesc libere? Apoi, la judiciar, unde se întocmesc dosare pentru infractori", a susţinut Gruia.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din MAI recunoaşte că este nevoie de o analiză, dar la structurile supradimensionate.

"La Poliţie, eu cred că e posibil chiar să mai aducem oameni. Problema e că pe noi nu ne întreabă nimeni. Azi am solicitat o întrevedere cu conducerea Poliţiei. Ministrul de Interne a recunoscut că este nevoie de o analiză. Eu unul nu am văzut poliţişti pe sub birouri şi nici nu cred că suntem peste norma europeană. Dacă ne comparăm cu alte state, trebuie să vedem ce legislaţie, ce criminalitate au", a mai spus Gruia.

Pe de altă parte, calculele sindicaliştilor nu coincid cu cele ale ministrului Igaş nici la cifrele privind absolvenţii şcolilor de Poliţie.

"Dacă îmi arată mie 6.000 de poliţişti ieşiţi într-un an din şcoală, îmi dau demisia. În această vară, 300 au venit de la şcoala de la Cluj, 800 de la Câmpina şi de la Academie două serii de ofiţeri, în total 500. Poliţia de Frontieră a mai şcolarizat 60 de ofiţeri la Academie şi vreo 3-400 de agenţi la Oradea. Cu toţi nu sunt mai mulţi de 1.600-1.700 pe an", a pecizat liderul sindical.

Ministrul Igaş a anunţat restructurarea Poliţiei după dezbaterea bugetului MAI în comisiile parlamentare de administraţie.

"În perioada următoare, voi trece la o reorganizare a Poliţiei, chiar la o restructurare", a afirmat Igaş.

Ministrul de Interne nu a exclus posibilitatea disponibilizărilor din rândul poliţiştilor şi jandarmilor şi a subliniat că vrea ca poliţistul să fie în stradă şi să nu se mai ascundă "sub birou". Traian Igaş a precizat că unii poliţişti se vor regăsi în poliţia locală.

La dezbaterea bugetului MAI, Traian Igaş a atras atenţia că în fiecare an sunt 6.000 de absolvenţi pentru a intra în Poliţie. Cum necesarul este de 2.000, rămâne un excedent de 4.000 de persoane anual.

"Suntem peste norma europeană în privinţa numărului poliţiştilor. Nu suntem destul de bine organizaţi. În loc să găsim poliţistul pe stradă, îl găsim pe sub un birou", le-a mai spus Igaş parlamentarilor.

Ministrul a mai declarat că va anunţa, până la sfârşitul anului, care sunt propunerile pe această temă. "Facem evaluări în privinţa relocării unor angajaţi din MAI. Este posibil să avem oameni care să plece din minister. Nu pot să dau o cifră pentru că nu am finalizat evaluarea", a mai precizat Igaş.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la rândul său, marţi, că, spre deosebire de alte instituţii, ministerele Finanţelor şi Internelor nu s-au restructurat, arătând că din 2011 trebuie să aibă loc acest proces.

Deputatul PSD Marian Sănuiţă, vicepreşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, a prezentat, joi, la finalul şedinţei din comisiile de specialitate privind bugetul MAI, o copie din proiectul de buget din care reieşea numărul angajaţilor MAI propus pentru disponibilizări.

"Se vede clar reducerea de 7.960 de posturi pentru trimestrul unu şi încă 10.000 de posturi, de la 141.647 la 131.647, pentru trimestrul al doilea. Acestea adunate dau aproape 18.000 de posturi de lucrători de Poliţie care se vor reduce, conform acestui proiect de buget, în anul 2011. Asta ne-a pus în situaţia de a nu vota acest buget şi de a fi împotriva lui. Şi vom fi în continuare împotriva lui", a spus Săniuţă.

"La final am votat împotriva avizului favorabil, pentru că, din punctul nostru de vedere, reducerea cu 18.000 de oameni din minister ar agrava şi mai mult situaţia dificilă care este pe combaterea criminalităţii", a declarat, la rândul său, Teodor Meleşcanu, preşedintele Comisiei de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat.

"Este o cifră interpretată greşit, nu putem discuta aşa ceva. Nu putem discuta de nicio cifră până nu avem o analiză", a răspuns Igaş. Ministrul a precizat că declaraţiile lui Teodor Meleşcanu sunt politice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici