LIVE TEXT  Războiul cu Ucraina, ziua 858. Zelenski şi-a reînnoit apelul la arme cu rază lungă de acţiune / Kanye West vrea să-i cânte în strună lui Vladimir Putin / Rusia lansează rachete asupra Kievului din nord

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a reînnoit apelul pentru mai multe arme cu rază lungă de acţiune şi apărare aeriană, după ce un atac cu rachete a ucis şapte persoane, inclusiv doi copii, scrie BBC.

2124 afișări
Imaginea articolului Războiul cu Ucraina, ziua 858. Zelenski şi-a reînnoit apelul la arme cu rază lungă de acţiune / Kanye West vrea să-i cânte în strună lui Vladimir Putin / Rusia lansează rachete asupra Kievului din nord

Războiul cu Ucraina, ziua 858. Zelenski şi-a reînnoit apelul la arme cu rază lungă de acţiune

UPDATE Rusia lansează rachete asupra Kievului din nord, apărarea aeriană ucraineană reacţionează

Au fost emise avertizări de raid aerian în Kiev şi în regiunile nordice ale Ucrainei după ce Rusia a lansat rachete. Sistemele de apărare antiaeriană din regiunea Kiev au fost activate, scrie Ukrainska Pravda.

UPDATE Reacţia lui Zelenski despre planul lui Trump de a pune capăt războiului în 24 de ore

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în cadrul unui interviu că nu ştie cum să pună capăt războiului în 24 de ore, dar dacă planul candidatului la preşedinţia SUA Donald Trump constă în concesii teritoriale către Rusia, atunci aceasta este o „idee proastă", scrie Ukrinform.

„Nu ştiu cum poate fi încheiat războiul în 24 de ore, dar eu nu sunt Trump. Dacă Trump are un astfel de model [de a pune capăt războiului în 24 de ore], ei bine, toată lumea ar dori să finalizeze războiul. Poate chiar într-o oră ar fi mai bine. Dar dacă ideea este să renunţăm la teritoriile noastre, atunci nu este o idee nouă", a spus Zelenski.

UPDATE Fostul secretar general al NATO: „Planul A" al lui Putin a eşuat, anul viitor va fi crucial

Fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, consideră că „Planul A al lui Putin - de a cuceri întreaga Ucraină în câteva zile - a eşuat. Planul său B este un conflict îngheţat şi ocuparea de către Rusia a estului Ucrainei în speranţa că Occidentul va slăbi şi va ceda", scrie Ukrainska Pravda.

Într-un interviu acordat postului de televiziune german n-tv, Rasmussen a sugerat că războiul din Ucraina va dura cel puţin până la sfârşitul anului 2024, iar Putin speră că alegerile prezidenţiale din SUA „vor aduce schimbări care îl vor ajuta într-un fel sau altul".

UPDATE Poliţişti de frontieră ucraineni, atacaţi la graniţa cu România

Poliţiştii de frontieră din vestul Ucrainei au fost nevoiţi să se apere împotriva unui atac comis de doi bărbaţi înarmaţi, omorând unul dintre atacatori şi rănindu-l pe celălalt, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului Poliţiei de Frontieră de Stat, Andrii Demchenko, pentru Ukrainska Pravda la 30 iunie.

Atacul ar fi avut loc pe 29 iunie, în jurul orei locale 21.00, în apropiere de Selyatyn, în regiunea Cernăuţi, care se învecinează cu România.

UPDATE Ucraina a început producţia în masă a dronelor de atac cu rază de acţiune de peste 1000 de kilometri

Ucraina a lansat producţia de serie a dronelor de atac cu o rază de acţiune de peste 1.000 de kilometri, a declarat pe 29 iunie şeful companiei de stat Ukrainian Defense Industry, cunoscută şi sub numele de Ukroboronprom, scrie Kyiv Independent.

UPDATE Moscova, încă două sate cucerite

Rusia a pretins capturarea a încă două sate din estul Ucrainei, în timp ce forţele ucrainene, fără arme şi oameni, se luptă să blocheze trupele Moscovei. Ministerul rus al Apărării a anunţat „eliberarea aşezării” Novooleksandrivka, în timp ce armata rusă continuă să împingă spre vest în regiunea Doneţk. Satul este acum cel mai vestic punct al regiunii controlate de Moscova. De asemenea, trupele ruse au anunţat capturarea micului sat Spirne, mai la nord în regiunea Doneţk, în apropierea graniţei cu regiunea vecină Lugansk.

Media: rapperul american Kanye West vizitează Rusia şi va susţine un concert

Controversatul rapper american Kanye West, un admirator deschis al lui Vladimir Putin, vizitează Rusia. Va locui la Moscova şi va susţine concerte, sfidând embargoul împotriva Rusiei. Acest lucru a fost anunţat de agenţia oficială rusă Tass, citând producătorul Yana Rudkovskaya. „Kanye West este deja la Moscova! Aceasta este o super-veste! S-a oprit în inima capitalei”, a declarat Rudkovskaia, citată de agenţie. În ultimele zile, în Rusia circulaseră zvonuri potrivit cărora West ar trebui să susţină pe 8 iulie un concert pe stadionul Lujniki din Moscova, urmând să vândă cel puţin 80.000 de bilete, informaţia nefiind confirmată. „Încrucişăm degetele pentru concertul de la Lujniki!” scrie producătorul, citat de Tass.

UPDATE Ministerul rus al Apărării: oameni vehiculele ucrainene lovite în Nipru

Unităţi ale Grupului de forţe Dnepr au lovit oameni şi vehicule ale Brigăzii 65 Mecanizate a Forţelor Aeriene Ucrainene, Brigăzii 128 de asalt montan, Brigăzii 35 Marine şi Brigăzii 15 Gărzii Naţionale de lângă Pyatikhatki, Novotyaginka, Malaya Tokmachka şi Rabotinus. Acest lucru a fost anunţat de Ministerul rus al Apărării. Pierderile AFU s-au ridicat la o sută de soldaţi ucraineni, şase autovehicule, un obuzier M777 de 155 mm, un obuzier D-20 de 152 mm şi un sistem de artilerie autopropulsat Gvozdika de 122 mm 2S1. Un depozit de muniţii a fost distrus.

UPDATE Presa locală, şapte atentate în zona Harkov

În regiunea Harkov au avut loc 7 bombardamente, iar cartierul Dergachi a fost atacat de trei ori şi trei persoane au fost rănite. Presa locală a relatat acest lucru. În direcţia Harkov, în timpul zilei, apărarea ucraineană a oprit cu succes 12 încercări de avansare inamice în zona Vovchansk.

UPDATE Ministerul rus al Apărării, „36 de drone ucrainene doborâte”

36 de drone ucrainene au fost doborâte peste noapte în şase regiuni din vestul Rusiei. Ministerul rus al Apărării a raportat ştirea pe Telegram. 15 drone au fost interceptate şi distruse în regiunea Kursk, 9 în regiunea Lipetsk, 4 în ambele regiuni Voronezh şi Bryansk şi 2 drone în regiunile Orel şi Belgorod.

Atacul rusesc asupra oraşului Vilniansk a rănit, de asemenea, alte 31 de persoane, au declarat oficialii ucraineni.

În total, cel puţin 11 civili au fost ucişi şi alţi 37 au fost răniţi sâmbătă în atacuri cu rachete pe teritoriul Ucrainei, a raportat Reuters.

„Oraşele şi comunităţile noastre suferă zilnic din cauza acestor atacuri ruseşti”, a scris Zelenski într-o postare pe Telegram.

Dar el a adăugat că există „modalităţi de a depăşi acest lucru”, inclusiv distrugerea lansatoarelor de rachete ruseşti şi creşterea numărului de sisteme moderne de apărare aeriană.

El a postat imagini din Vilniansk care arată un crater mare lângă o clădire în flăcări, precum şi mai multe cadavre întinse pe jos.

Procurorul general al Ucrainei, Andriy Kostin, a declarat că două rachete au lovit oraşul, avariind infrastructura, un magazin şi clădiri rezidenţiale.

Aliaţii occidentali au furnizat deja Ucrainei o serie de arme cu rază lungă de acţiune - inclusiv rachete Scalp din Franţa, Storm Shadow din Marea Britanie şi ATACMS din SUA - precum şi sisteme de apărare aeriană Patriot fabricate în SUA.

Cu toate acestea, fluxul de arme din partea SUA - de departe cel mai mare furnizor de arme al Ucrainei - a eşuat la începutul anului 2024, după ce un proiect de lege care desemna un ajutor militar suplimentar a fost blocat în Congres.

Legislaţia a fost în cele din urmă adoptată în aprilie, iar sistemele de apărare antiaeriană şi rachetele cu rază lungă de acţiune au ajuns pe liniile frontului în luna următoare.

Însă Ucraina a pus pierderile de vieţi omeneşti şi câştigurile teritoriale ale Rusiei în acest interval pe seama lipsei de muniţie şi de rachete de apărare antiaeriană cauzate de întârziere, în timp ce Zelenski a continuat să solicite sprijin suplimentar pentru a câştiga războiul.

Pe Telegram, el a mulţumit aliaţilor pentru ajutorul lor, dar a declarat că deciziile de a trimite armament suplimentar „trebuie accelerate”, deoarece „orice întârziere în deciziile din acest război înseamnă pierderea de vieţi omeneşti”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
zelenski,
arme,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici