Armata ucraineană a acuzat Rusia de distrugerea pe scară largă a navelor civile ancorate pe malurile râului Nipru, în regiunea Herson, în sudul ocupat.
Forţele ucrainene au exercitat presiuni asupra trupelor ruseşti de pe malul vestic al Niprului, alimentând speculaţiile potrivit cărora trupele Moscovei se pregătesc să se retragă pe partea cealaltă.
Un purtător de cuvânt al Statului Major General al Ucrainei a declarat că forţele Moscovei şi-au însuşit motoarele navelor şi alte echipamente, relatează Reuters.
Distrugerea vaselor civile ar împiedica forţele ucrainene să le folosească în cazul în care acestea ar decide să treacă pe partea estică în cazul unei eventuale retrageri ruseşti.
„Facem totul pentru a evita acest lucru. Dar să fim sinceri, duşmanii noştri fac totul pentru ca oraşul să rămână fără căldură, fără electricitate, fără alimentare cu apă, în general, pentru ca noi toţi să murim. Iar viitorul ţării şi viitorul fiecăruia dintre noi depinde de cât de pregătiţi suntem pentru diferite situaţii”, a declarat primarul Vitali Klitschko pentru presa de stat, scrie The Guardian.
Operatorul energetic ucrainean, Ukrenergo, a anunţat că în unele părţi ale Kievului au fost programate duminică pene de curent, fiind planificate astfel de opriri şi în regiunile apropiate Cernihiv, Cerkasy, Zhytomyr, Sumy, Harkov şi Poltava.
Consilierul prezidenţial ucrainean Mykhailo Podoliak a declarat pe Twitter că Ucraina va „rezista” în ciuda atacurilor ruseşti asupra infrastructurii sale energetice, adăugând că acest lucru se va face prin utilizarea apărării aeriene, protejarea infrastructurii şi optimizarea consumului.
Şi Kyrylo Tymoshenko, adjunctul şefului biroului prezidenţial, i-a asigurat pe locuitorii Kievului că întreruperile sunt în continuare controlate.
„Astăzi, situaţia cu aprovizionarea cu energie electrică a consumatorilor din capitală este dificilă”, a scris pe Telegram şeful adjunct al biroului prezidenţial.
Preşedintele Volodimir Zelenski a discutat cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre ajutorul macrofinanciar pentru Ucraina şi despre noi sancţiuni împotriva Iranului, a anunţat liderul ucrainean pe Twitter.
Administraţia instalată de Rusia în regiunea ucraineană Herson a declarat duminică că o serie de localităţi, inclusiv oraşul Kherson, au rămas fără apă şi energie electrică în urma a ceea ce a spus că a fost un act de „sabotaj”.
Într-o declaraţie pe Telegram, administraţia Herson, instalată de Moscova, a declarat că alimentarea cu apă şi electricitate a fost „temporar oprită” după ce un „atac terorist” ar fi avariat trei linii electrice din regiune, conform agenţiei Reuters.
Autorităţile au afirmat că atacul a fost organizat de Ucraina, deşi nu a furnizat nicio dovadă.
Barajul ucrainean Nova Kakhovka, aflat sub control rusesc, a fost avariat de bombardamentele forţelor ucrainene, anunţă duminică agenţiile de presă ruse, preluate de Reuters.
Agenţia de ştiri de stat rusă TASS a citat un reprezentant al serviciilor de urgenţă care a declarat că o rachetă lansată de un sistem Himars fabricat în SUA a lovit ecluza barajului şi a provocat daune.
Oficialul citat a spus că a fost o „încercare de a crea condiţiile pentru o catastrofă umanitară” prin ruperea barajului.
Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a mulţumit celor 17 ţări UE care au pus la dispoziţia ţării 500 de generatoare de energie electrică pentru a contribui la rezolvarea problemelor de aprovizionare cu energie electrică.
Locuitorii oraşului Bakhmut, aflat sub asediu în estul Ucrainei, trăiesc în condiţii dezastruoase, iar civili sunt ucişi şi răniţi zilnic, a declarat viceprimarul oraşului, în timp ce luptele dintre forţele ruse şi ucrainene fac ravagii în jurul oraşului.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Iranul de „minciună” şi de „cooperare teroristă” prin susţinerea războiului Rusiei în Ucraina.
Aceasta intervine după ce Iranul a recunoscut pentru prima dată că a furnizat drone Moscovei, dar numai înainte de invazie.
Administraţia Biden îi încurajează în privat pe liderii ucraineni să dea un semnal de deschidere pentru a negocia cu Rusia şi să renunţe la refuzul lor public de a se angaja în discuţii de pace dacă preşedintele Vladimir Putin nu este înlăturat de la putere, a relatat sâmbătă Washington Post.
Forţele ruse au lansat atacuri asupra a cinci localităţi din regiunea Sumî, potrivit guvernatorului regiunii, Dmytro Zhyvytskyi.
Cel puţin patru case au fost avariate în urma atacurilor. Nu au fost raportate victime.
Forţele ruseşti au încercat să spargă liniile de apărare ale Ucrainei de 40 de ori în regiunile Doneţk, Luhansk, Harkov şi Zaporojie pe 5 noiembrie, potrivit armatei ucrainene.
Peste 120 de soldaţi ruşi au fost ucişi în timpul ostilităţilor din această zi, susţine Ucraina.
Cele mai intense ostilităţi sunt în curs de desfăşurare în direcţiile Siversk, Avdiivka şi Bakhmut, se arată în raport.
Potrivit agenţiei de presă rusă Verstka, forţele ucrainene au atacat batalionul de ruşi proaspăt mobilizaţi, ucigând sute de soldaţi în apropiere de satul Makiivka, în regiunea Luhansk, pe 2 noiembrie. Verstka a citat un recrut rus care a supravieţuit atacului.
Batalionul rusesc a fost format din recruţi din regiunea rusă Voronej, a relatat Verstka.
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă seară că săptămâna viitoare Ucraina va lansa o campanie de strângere de fonduri pentru o flotă de drone marine, prin intermediul platformei UNITED24.
„Acest lucru este doar pentru protecţia zonei noastre marine. Nu revendicăm nimic din ceea ce nu ne aparţine”, a declarat Zelenski în discursul său de seară.
De asemenea, Ucraina colaborează îndeaproape cu partenerii occidentali pentru a obţine mai multe tancuri, blindate, artilerie şi apărare aeriană, a mai spus Zelenski.
„În următoarele săptămâni, ne aşteptăm la veşti bune în ceea ce priveşte apărarea aeriană şi apărarea antirachetă pentru Ucraina”, a spus el.
Deminarea întregii regiuni Luhansk ar dura cel puţin 10 ani, potrivit guvernatorului acesteia, Serhiy Haidai. Regiunea este acum ocupată aproape în întregime de forţele ruseşti.
Atunci când Luhansk va fi eliberat, autorităţile ucrainene vor începe mai întâi să demineze autostrăzile şi instalaţiile de infrastructură critică, a declarat Haidai la televiziunea naţională pe 5 noiembrie.
Cu toate acestea, a precizat el, va fi un proces dificil din cauza luptelor extrem de grele şi a bombardamentelor din regiune, existând multe obuze neexplodate.
Departamentul de Stat al SUA a anunţat, la 1 noiembrie, lansarea unui ajutor de 91,5 milioane de dolari pentru deminare acordat guvernului ucrainean pentru localizarea şi îndepărtarea minelor, a muniţiilor neexplodate şi abandonate, a dispozitivelor explozive improvizate şi a altor pericole explozive din zonele civile.