Forţele ruse ar fi folosit bombe ghidate împotriva a două aşezări din regiunea Doneţk pe 24 decembrie.
Anterior, autorităţile au declarat că vizează evacuarea a 115 aşezări. Oblastul Sumy se învecinează cu regiunile ruseşti Briansk, Kursk şi Belgorod. Regiunea a fost supusă unor atacuri ruseşti frecvente de când trupele ruse au fost forţate să se retragă din nordul Ucrainei după Bătălia de la Kiev din primăvara anului 2022.
„Darurile, valorile şi tradiţiile noastre s-au schimbat. Astăzi nu mai contează atât de mult cum ne decorăm casele, ci mai degrabă cum le protejăm şi cum facem curăţenie, măturând duşmanul”, a declarat Zelensky.
O nouă „coaliţie de artilerie” pentru întărirea armatei ucrainene îşi va începe operaţiunile la Paris în ianuarie 2024.
Umerov a declarat că proiectul de lege va schimba abordările privind mobilizarea în Ucraina, pentru a se asigura că societatea nu vede conscripţia ca pe o „pedeapsă”.
„Dacă îi permitem lui Putin să câştige acest război, prelungindu-l, iar el îl câştigă cumva prin epuizarea tuturor celorlalţi, atunci vom suferi consecinţele. Iar consecinţele ar fi incredibil de grave pentru Europa, pentru Marea Britanie, pentru lume”, a declarat Shapps.
Potrivit Procuraturii Generale, atacul a avariat case rezidenţiale şi maşinile unor localnici. Satul a fost bombardat cu sisteme de rachete cu lansare multiplă Smerch şi artilerie, se arată în raport.
Trei copii ucraineni au fost salvaţi de pe teritoriul ocupat de Rusia de către Save Ukraine, un ONG umanitar ucrainean, a anunţat la 24 decembrie directorul organizaţiei, Mykola Kuleba.
”În acest fel, am încheiat cea de-a 14-a misiune de salvare, în timpul căreia am salvat 14 copii, dintre care şapte sunt copii lipsiţi de îngrijire părintească”, a scris Kuleba pe Facebook.
Vladimir Putin „nu se poate mulţumi cu o victorie teritorială limitată” şi „a decis să continue războiul până la victoria finală”, a declarat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, într-un interviu acordat cotidianului The Guardian pe 24 decembrie.
„El nu va renunţa la război, mai ales înainte de alegerile americane, care i-ar putea prezenta un scenariu mult mai favorabil”, a spus Borrell.
Rusia a pierdut 353.190 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat, duminică, Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.
Acest număr include 800 de pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi.
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 5.858 de tancuri, 10.888 de vehicule blindate de luptă, 11.022 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 8.314 sisteme de artilerie, 932 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 611 sisteme de apărare aeriană, 327 de avioane, 324 de elicoptere, 6.404 drone, 22 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.
Ucraina a doborât 14 din cele 15 drone de tip Shahed lansate de Rusia în cursul nopţii, au declarat reprezentanţii Forţelor Aeriene.
Autorităţile ucrainene au avertizat că se aşteaptă ca atacurile ruseşti să se intensifice în timpul iernii, Moscova concentrându-se asupra infrastructurii energetice ucrainene şi a altor zone civile.
Dronele au fost lansate din Primorsko-Akhtarsky, în districtul Krasnodar Krai din Rusia. Dronele au fost apoi direcţionate către diferite regiuni din Ucraina, potrivit Forţelor Aeriene.
Dronele au fost doborâte deasupra a cinci regiuni din Ucraina. Atacurile cu drone sunt aproape zilnice în Ucraina, afectând diverse regiuni din întreaga ţară.
Oficialii ucraineni au avertizat anterior că Rusia va lansa un număr record de drone împotriva Ucrainei.
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) susţine că unităţile de infanterie marină ruseşti au confirmat că folosesc arme chimice interzise în satul Krynky, situat la 30 de kilometri nord-est de Herson, a precizat ISW în ultima sa evaluare din 23 decembrie.
Potrivit ISW, Brigada 810 de infanterie marină a Rusiei a confirmat aparent pe Telegram că foloseşte în mod intenţionat arme chimice împotriva forţelor ucrainene, încălcând în mod direct Convenţia privind armele chimice, la care Rusia este parte. Unitatea a detaliat „schimbarea radicală a tacticii sale”, confirmând că utilizează grenade K-51 trimiţând drone asupra poziţiilor ucrainene.
Grenadele K-51 sunt umplute cu un gaz lacrimogen utilizat pentru controlul mulţimilor în caz de revolte. Utilizarea acestor agenţi chimici este interzisă în războaiele moderne în conformitate cu Convenţia privind interzicerea armelor chimice.
Ucraina a documentat utilizarea persistentă a armelor chimice de către Rusia de la începutul invaziei.