Organizaţiilor care fac parte din această listă li se interzice să opereze în Rusia, iar persoanelor fizice sau altor instituţii media le este interzis să le partajeze conţinutul.
Comentariile au fost făcute după ce şeful Forţelor Armate ale Estoniei, generalul Martin Herem, a declarat la începutul lunii mai că au existat discuţii despre posibilitatea de a trimite soldaţi estonieni în vestul Ucrainei.
Cel puţin 5.900 de persoane au fost evacuate din regiunea Harkov de când forţele ruse au lansat o nouă ofensivă în regiune, a declarat guvernatorul Oleh Syniehubov în timpul unui briefing de presă la Harkov, la 13 mai.
Nu a fost prezentat niciun motiv pentru demiterea lui Andrii Alieksieenko. Acesta a fost înlocuit de Oleh Luhovskyi printr-un decret ulterior.
Forţele ruse au „reuşit parţial” în apropierea satului Lukiantsi din regiunea Harkov, în timp ce ofensiva sa în regiune continuă, a anunţat Statul Major General al Ucrainei la 13 mai.
Ministrul de externe Dmytro Kuleba s-a întâlnit cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic, cu prim-ministrul Milos Vucevic şi cu omologul său sârb Marko Djuric.
Un depozit de muniţii ruseşti a explodat în oraşul ocupat Sorokyne (Krasnodon) din regiunea Luhansk, pe 13 mai, a declarat guvernatorul Artem Lysohor.
Consiliul European prelungeşte cu încă un an suspendarea tarifelor de export pentru Ucraina. Prelungirea regimului de liber schimb a inclus, de asemenea, două noi „mecanisme de salvgardare pentru a proteja piaţa UE”.
Trupele ruse au atacat pe 13 mai cu muniţie cu dispersie oraşul de frontieră Snovsk din regiunea Cernihiv, rănind trei persoane, a anunţat Poliţia Naţională ucraineană.
Ucraina s-ar putea confrunta cu „dificultăţi în ceea ce priveşte aprovizionarea cu energie electrică în timpul verii” şi ar trebui „să se pregătească pentru o iarnă dificilă” din cauza atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice, a declarat ministrul Energiei, Herman Halushchenko, într-o declaraţie din 13 mai.
Până la 300 de persoane rămân în Vovchansk, în timp ce trupele ruse „avansează în anumite direcţii”, a anunţat guvernatorul din Harkov, Oleh Syniehubov, la 13 mai.
Preşedintele Volodimir Zelenski plănuieşte o călătorie în Spania în zilele următoare pentru a semna un acord bilateral de securitate, a relatat ziarul El Pais pe 13 mai, citând surse anonime din guvernul ţării, notează Kyiv Independent.
Zelenski va semna un acord cu premierul spaniol Pedro Sanchez la Madrid, în timpul vizitei sale, potrivit presei. Cele două naţiuni au finalizat săptămâna trecută negocierile privind textul unui acord bilateral de securitate.
Peste 30 de ţări s-au alăturat până în prezent Declaraţiei comune de sprijin pentru Ucraina a Grupului celor şapte (G7).
Ucraina l-a demis pe comandantul responsabil pentru Harkov, a declarat un purtător de cuvânt militar.
Nazar Voloshyn a declarat pentru presa RBC-Ucraina că sâmbătă a fost luată decizia de a-l numi în această funcţie pe generalul de brigadă Mykhailo Drapatyi.
Cu o zi înainte, Rusia a lansat o incursiune peste graniţa de nord-est a Ucrainei în regiunea Harkov.
Luptele continuă în satele din apropiere, iar guvernatorul regiunii a avertizat în această dimineaţă că acestea s-ar putea extinde în noi zone, potrivit Sky News.
Serghei Lavrov a declarat că Rusia este pregătită dacă Occidentul doreşte să lupte pentru Ucraina pe câmpul de luptă, transmite agenţia de ştiri de stat RIA, în urma unui avertisment similar din partea Kremlinului săptămâna trecută.
Moscova a declarat că trimiterea de trupe NATO în Ucraina ar fi potenţial extrem de periculoasă şi că urmăreşte îndeaproape o petiţie ucraineană care solicită o astfel de intervenţie, scrie Sky News.
5.762 de civili din regiunea Harkov au fost evacuaţi din casele lor pe fondul luptelor grele din regiune, a anunţat guvernatorul Oleh Syniehubov la 13 mai.
Peste 30 de aşezări din regiunea Harkov au fost ţinta tirurilor de artilerie şi mortiere ruseşti în ultima zi, iar oraşul Vovchansk a fost lovit de ,,o serie de bombardamente masive”, a declarat Syniehubov.
,,În acest moment, inamicul are succes tactic” în lupta pentru Vovchansk, a declarat Statul Major General al Ucrainei într-o declaraţie pe reţelele de socializare la primele ore ale zilei de 13 mai, potrivit Kyiv Independent.
Ministerul rus al Apărării a declarat luni că sistemele sale de apărare aeriană au distrus 16 rachete şi 31 de drone lansate de Ucraina asupra teritoriului rusesc în cursul nopţii de duminică spre luni, inclusiv 12 rachete deasupra regiunii de frontieră lovite de Belgorod, scrie Reuters.
Cinci case au fost avariate în Belgorod, dar, potrivit informaţiilor preliminare, nu au existat răniţi, a scris guvernatorul Viaceslav Gladkov pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
Rusia susţine că trupele sale au preluat controlul a cel puţin nouă sate ucrainene, în timp ce luptele intense continuă în regiunea Harkov.
Şeful armatei ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, a declarat, potrivit Sky News, că forţele sale fac tot ce pot pentru a menţine linia de rezistenţă în Harkov – Moscova revendicând cel puţin patru sate duminică şi cinci sâmbătă.
„Situaţia este dificilă, dar forţele de apărare ale Ucrainei fac totul pentru a menţine liniile şi poziţiile de apărare, (şi) pentru a provoca pagube inamicului”, a declarat Sîrskîi, potrivit sursei citate.
Mai mulţi refugiaţi ucraineni aflaţi în Germania ar trebui să se angajeze, a declarat în weekend cancelarul german Olaf Scholz, promiţând că acest lucru le va asigura dreptul de a rămâne în ţară, deoarece mai puţin de doi din zece sunt angajaţi în prezent.
Potrivit grupului de reflecţie de centru-stânga Friedrich Ebert Stiftung, birocraţia şi recunoaşterea calificărilor sunt principalele bariere în calea angajării ucrainenilor în Germania, în timp ce alţii subliniază presupusele ajutoare de şomaj generoase, notează Euractiv.
Având în vedere că aproape jumătate dintre refugiaţii ucraineni din Germania doresc să rămână în ţară, Scholz a promis că ocuparea forţei de muncă le va asigura dreptul de a face acest lucru.
Serviciul de informaţii al Coreei de Sud efectuează o analiză a suspiciunilor conform cărora Coreea de Nord a furnizat Rusiei obuze de artilerie şi alte arme fabricate în anii 1970, a declarat la 12 mai Serviciul Naţional de Informaţii (NIS) al ţării.
Observaţiile NIS vin ca răspuns la rapoartele recente ale presei sud-coreene care susţin că obuze de artilerie de 122 mm fabricate în Coreea de Nord în anii 1970 au fost folosite pe frontul de est al Ucrainei. Atât oficialii ucraineni, cât şi cei americani au confirmat anterior că Rusia a folosit armament produs în Coreea de Nord pentru a ataca Ucraina, potrivit Kyiv Independent.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că fără îndoială, a existat un cost în ,,întârzierea de luni de zile în aprobarea cererii de buget suplimentar şi în trimiterea echipamentelor către Ucraina”.
Afirmaţia a fost făcută pentru CBS News duminică, 12 mai, în cadrul unui interviu televizat.
În ciuda eşecurilor, Blinken este de părere că Ucraina poate face faţă atacurilor din ,,linia în est”, în condiţiile în care trupele ruseşti au lansat o nouă operaţiune ofensivă care vizează regiunea Harkov la începutul zilei de 10 mai, notează Kyiv Independent.
,,Poate continua să preseze avantajele obţinute pentru ea însăşi în Marea Neagră, unde scoate la fel de mult prin Marea Neagră, hrănind lumea ca înainte de reinvazia rusă în Ucraina, precum şi ţinând în pericol forţele ruseşti, inclusiv în Crimeea, pentru a le face mai dificil să continue această agresiune”.
În cadrul interviului, secretarul de stat american a reiterat sprijinul pentru Ucraina şi a adăugat că depune toate eforturile ,,pentru a grăbi această asistenţă”, la fel cum şi Europa procedează.