Atacul are loc în contextul în care Rusia continuă să vizeze infrastructura energetică a Ucrainei cu diferite tipuri de arme în întreaga ţară.
Atacul a avut loc în Mala Danylivka, la aproximativ 70 de kilometri sud-vest de Vovchansk, o localitate intens disputată, potrivit guvernatorului regiunii Harkov, Oleh Syniehubov.
Raportul infirmă afirmaţiile anterioare ale Moscovei potrivit cărora ar fi respins toate loviturile asupra Crimeei ocupate în cursul nopţii.
Moscova susţine că a doborât nouă rachete ATACMS (Army Tactical Missile System) cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA, şi o dronă deasupra Crimeei.
Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei a anunţat pe 19 mai că Rusia a suferit pierderi semnificative în Ucraina de la începutul invaziei sale din 24 februarie 2022. Numărul total se ridică la 492.290 de trupe, inclusiv 1.210 de victime înregistrate în ultima zi. În plus, Rusia a pierdut echipamente militare semnificative, inclusiv tancuri, vehicule blindate, sisteme de artilerie, aeronave şi nave navale, conform raportului Forţelor Armate Ucrainene.
Următorul summit în format Ramstein al Grupului de contact pentru apărare din Ucraina (UDCG) va avea loc la 20 mai.
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că anticipează că viitorul summit de pace din Elveţia va produce un plan de acţiune care să abordeze trei domenii-cheie: libera navigaţie pentru a proteja infrastructura portuară, securitatea alimentară globală şi dezvoltarea economică a Ucrainei.
Forţele ruseşti au atacat zece zone de frontieră şi aşezări din regiunea Sumy pe 18 mai, trăgând de 46 de ori şi provocând cel puţin 284 de explozii, a raportat Administraţia militară a regiunii Sumy.
Olena Berezhna, purtătoarea de cuvânt a Poliţiei Naţionale, a declarat pentru Suspilne că drumarii s-au adunat în oblasturile Kyrovohrad şi Odesa. Mai târziu în cursul zilei, Suspilne a raportat că traficul pe autostrada Kiev-Odesa a fost restabilit.
Avioanele Su-25 ajută Rusia să desfăşoare atacuri intense în mai multe secţiuni ale frontului de est.
Chasiv Yar, un oraş în mare parte distrus, a fost văzut ca următoarea ţintă a Rusiei după căderea Bahmutului, în timp ce al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, Harkov, este, de asemenea, o ţintă majoră pentru Rusia.
Preşedintele Volodimir Zelenski consideră că partenerii Ucrainei „se tem ca Rusia să piardă războiul” şi ar dori ca Kiev-ul „să câştige într-un mod în care Rusia să nu piardă”, a spus Zelenski într-o întâlnire cu jurnalişti la care a participat şi Kyiv Independent.
Atacurile ruseşti asupra satelor Tiahynka şi Stanislav din regiunea Herson au ucis două persoane şi au rănit alta, au raportat autorităţile regionale pe 18 mai.
Două persoane au fost ucise şi alte două au fost rănite când o maşină cu civili care încercau să evacueze din Vovchansk, în regiunea Harkov, a fost atacată de forţele ruse, a raportat Procuratura Generală pe 18 mai.
Forţele ruse au lovit o zonă rezidenţială din oraşul Harkov în după-amiaza zilei de 18 mai, rănind cel puţin cinci persoane, inclusiv doi copii, au raportat oficialii locali.
Biroul de Stat de Investigaţii din Ucraina a anunţat pe 18 mai că Alexander Bortnikov, şeful Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), împreună cu alţi 20 de oficiali de top din serviciile speciale ruse, au fost acuzaţi de orchestrarea şi asistarea în suprimarea violentă a protestelor EuroMaidan, scrie Kyiv Independent. Revoluţia EuroMaidan a început în noiembrie 2013, declanşată de refuzul preşedintelui Viktor Ianukovici de a semna un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană, ceea ce a dus la proteste masive în piaţa centrală din Kiev.
În timpul protestelor, forţele de ordine ucrainene, în special poliţia de intervenţie Berkut, au folosit violenţă extremă, rezultând în peste 100 de decese. La începutul acestui an, Procuratura Generală a Ucrainei a confirmat că violenţele au fost dirijate de autorităţile ucrainene sub îndrumarea Rusiei.
Bortnikov este acuzat de organizarea trădării, incitarea la ură naţională şi obstrucţionarea protestelor. El a dezvoltat presupus un plan pentru a menţine regimul lui Ianukovici şi a facilita anexarea eventuală a teritoriului ucrainean de către Rusia sub pretextul unui „conflict civil.”
După revoluţie, Rusia a anexat ilegal Crimeea şi a susţinut militanţi în regiunea Donbas. FSB-ul avea ca scop prevenirea integrării europene a Ucrainei şi aderării acesteia la NATO, considerând aceste aspecte drept ameninţări la ambiţiile Rusiei de a reintegra fostele republici sovietice. Biroul a dezvăluit că oficialii ruşi au vizitat Ucraina înainte de proteste pentru a instrui forţele de ordine în utilizarea forţei excesive pentru a suprima demonstraţiile, demonstrând implicarea premeditată a Rusiei în violenţele de la EuroMaidan.