Cancelarul german Olaf Scholz a numit sprijinul pentru Ucraina o chestiune de responsabilitate istorică a Germaniei, în timpul discursului său cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a tentativei eşuate de asasinare a liderului Germaniei naziste Adolf Hitler.
Vorbind despre Vladimir Putin, cancelarul german a subliniat că există un război în desfăşurare „prin care conducătorul Rusiei urmăreşte în mod explicit obiectivul de a cuceri Ucraina şi de a o distruge ca ţară suverană – la 79 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi la 79 de ani de la intrarea în vigoare a Cartei Naţiunilor Unite”, notează Ukrainska Pradva, citând publicaţia germană Spiegel.
Liderul ucrainean Volodimir Zelenski l-a invitat pe Donald Trump în Ucraina, în timpul unei conversaţii telefonice şi au discutat posibilitatea unei întâlniri, scrie Ukrainska Pravda.
Pe de altă parte, Trump l-a sfătuit pe Zelenski să nu creadă „ştirile false” care susţin că victoria sa în alegeri ar putea aduce beneficii Rusiei.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, doreşte să facă presiuni pentru majorarea cheltuielilor de apărare pentru anul viitor, deoarece consideră că creşterea planificată este insuficientă, a relatat publicaţia germană Tagesspiegel pe 20 iulie.
Bugetul convenit va prevedea o creştere a cheltuielilor pentru apărare cu 1,2 miliarde de euro (aproape 1,4 miliarde de dolari), în timp ce Pistorius a solicitat o creştere de 6,7 miliarde de euro (aproape 7,3 miliarde de dolari), potrivit Tagesspiegel.
Proiectul bugetului de stat pentru anul viitor prevede 53,2 miliarde de euro (aproape 58 de miliarde de dolari) pentru Bundeswehr, faţă de 51,9 miliarde de euro (aproape 56,5 miliarde de dolari) în acest an.
„Voi continua să promovez ideea că Bundeswehr ar trebui să primească fondurile necesare în lumina ameninţării reale a Rusiei. Următoarea oportunitate în acest sens va fi procesul parlamentar de revizuire”, a declarat Pistorius.
Majoritatea cetăţenilor georgieni consideră că Rusia este principalul inamic al ţării lor, iar această cifră a crescut comparativ cu anii precedenţi, conform sondajului Barometrul Caucazului realizat de Centrul de Resurse pentru Cercetare în Caucaz (CRRC), scrie Kyiv Independent.
Barometrul Caucazului este un sondaj anual privind problemele socio-economice şi opiniile politice realizat de Centrul de Resurse pentru Cercetare în Caucaz (CRRC) în Armenia şi Georgia.
Sondajul a fost efectuat în perioada 16 aprilie – 13 mai în toate regiunile Georgiei, cu excepţia teritoriilor ocupate controlate de proxeneţi ruşi şi colaboratori locali. Aproximativ 1 509 persoane au participat la sondaj.
Potrivit sondajului, 69% dintre respondenţi consideră că Rusia este principalul inamic al Georgiei. Într-un studiu similar din 2021, numărul a fost de 66%; în 2019, 49%; în 2017, 40%; şi în 2012, 35%.
Guvernul a majorat cheltuielile pentru apărare cu aproape 12 miliarde de dolari, asigurând fonduri pentru toate forţele de ordine din Ucraina, a anunţat Ministerul Apărării la 19 iulie, potrivit Kyiv Independent.
„Finanţarea nevoilor forţelor ucrainene este acum o prioritate absolută. Fondurile suplimentare pentru arme, fortificaţii şi salarii pentru militari sunt o componentă esenţială a contracarării agresiunii militare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei”, a declarat ministrul adjunct al apărării, Iurii Dzhyhyr.
Ancheta privind asasinarea fosutului deputat Irina Farion ia în considerare toate teoriile posibile, „inclusiv cea care duce la Rusia”, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski.
Farion a murit într-un spital din Liov în seara de 19 iulie, la câteva ore după ce a fost împuşcată de un atacator neidentificat. Avea 60 de ani.
„Toate forţele necesare ale Poliţiei Naţionale a Ucrainei şi ale Serviciului de Securitate al Ucrainei au fost desfăşurate pentru căutarea criminalului”, a declarat Zelenski.
Camerele de supraveghere sunt examinate, intervievarea martorilor este în curs, iar anchetatorii lucrează în mai multe districte din Liov, a adăugat Zelenski.
Armata rusă a atacat Ucraina cu drone şi rachete, ucigând doi civili şi lovind instalaţii energetice şi infrastructură feroviară din întreaga ţară, au declarat sâmbătă oficiali regionali.
Oleh Syniehubov, guvernatorul regiunii Harkov, a declarat că rachetele Iskander au vizat o instalaţie de infrastructură în orăşelul Barvinkove din nord-est, omorând două persoane şi rănind alte trei.
El nu a oferit detalii despre instalaţie, dar a declarat pe aplicaţia de mesagerie Telegram că mai mult de 50 de case şi clădiri administrative şi comerciale au fost, de asemenea, avariate în timpul atacului.
Forţele aeriene ucrainene au declarat că forţele ruse au lansat patru rachete balistice Iskander în atacul de peste noapte. Apărarea aeriană ucraineană nu a reuşit să le doboare.
Apărarea aeriană a doborât 13 din cele 17 drone ruseşti deasupra a cinci regiuni din estul, nordul şi centrul ţării, a declarat forţele aeriene.
Ukrenergo, operatorul reţelei naţionale, a declarat că dronele au atacat instalaţiile de distribuţie a energiei electrice din regiunea Poltava din centru, din regiunea Sumî din nord-est şi din regiunea Cernihiv din nord.
Rusia a pierdut 565.610 soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat sâmbătă Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.
Acest număr include 990 de pierderi suferite de forţele ruse chiar în ultima zi.
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 8 257 de tancuri, 15 917 vehicule blindate de luptă, 20 968 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 15 542 de sisteme de artilerie, 1 121 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 895 de sisteme de apărare aeriană, 361 de avioane, 326 de elicoptere, 12 350 de drone, 28 de nave şi bărci şi un submarin.
Apărarea aeriană ucraineană a doborât 13 din cele 17 drone ruseşti deasupra a cinci regiuni din estul, nordul şi centrul ţării, au declarat reprezentanţii forţelor aeriene, potrivit Reuters.
Una dintre dronele Shahed a lovit o instalaţie energetică din regiunea Sumî, în timp ce alta a lovit o instalaţie din regiunea Cernihiv, au declarat oficialii regionali.
Echipele de reparaţii au fost trimise de urgenţă la locul atacurilor, au declarat aceştia. Nu au existat rapoarte cu privire la victime.
Din martie, forţele ruse au intensificat atacurile cu rachete şi drone asupra infrastructurii energetice ucrainene, distrugând aproximativ jumătate din producţia de energie disponibilă şi provocând pene de curent prelungite pentru milioane de persoane.