LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 957. NATO îşi sporeşte forţa militară / Zelenski blochează ipoteza acordării de teritorii Rusiei în schimbul aderării la Ucrainei la Alianţă: nu cedăm nimic

Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, şi-a clarificat priorităţile: sprijinirea Kievului şi întărirea scutului defensiv occidental împotriva ameninţării de la Moscova.

Urmărește
857 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 957. NATO îşi sporeşte forţa militară / Zelenski blochează ipoteza acordării de teritorii Rusiei în schimbul aderării la Ucrainei la Alianţă: nu cedăm nimic

Ucraina nu i-a în calcul capitularea

UPDATE Explozii la Kiev

Explozii la Kiev, în timp ce rachetele hipersonice Kinjal zburau spre oraş.

UPDATE Mass-media: explozii în Crimeea ocupată

În timpul nopţii s-au auzit explozii în Crimeea ocupată, relatează RBC-Ucraina, citând canalul Crimean Wind Telegram. Potrivit canalului, în apropierea bazei aeriene Saki din Novofedorivka s-au auzit şapte explozii şi focuri de armă. Mai mult, s-au auzit explozii în raionul Simferopol. Potrivit unor canale Telegram, un număr necunoscut de drone se îndrepta spre oraşul ocupat Simferopol.

NATO strânge rândurile

Potrivit documentelor confidenţiale citate de ziarul german Die Welt, Alianţa Atlantică va cere guvernelor membre să mai desfăşoare aproape cincizeci de brigăzi, recrutând sau transferând peste 150.000 de soldaţi. De asemenea, vor fi necesare noi sisteme de apărare precum Patriot, Iris T şi Skyranger.

Acest plan, care aminteşte de Războiul Rece, va fi discutat la Bruxelles pe 17 şi 18 octombrie, în cadrul şedinţei ministeriale a Apărării. Ar putea fi abordată şi la summitul din Ucraina convocat de Joe Biden pe 12 octombrie, la Ramstein.

Rutte i-a îndemnat pe aliaţi să nu se sustragă de la angajamentele economice şi militare necesare pentru a sprijini Ucraina. Deşi „capacităţile minime de apărare” au fost asigurate în ultimele luni, un plan întocmit de generalul american Christopher Cavoli şi amiralul francez Pierre Vandier prevede o creştere semnificativă a forţelor NATO. Se va trece de la 82 la 131 de brigăzi de luptă.

Pe lângă personal, vor fi consolidate şi echipamentele militare, cu o atenţie deosebită apărării aeriene: unităţile antiaeriene terestre vor trece de la 293 la 1.467 şi elicopterele de la 90 la 104. Chiar dacă planul se referă la anii de după 2030, Cavoli şi Vandier au cerut ca achiziţia să înceapă cât mai curând posibil.

Această acumulare militară va duce la creşterea cheltuielilor, cu mult peste 2% din PIB necesar în prezent membrilor NATO. Doar 23 din 32 de ţări ating acum acest obiectiv. Valoarea alocărilor va depinde de „bogăţia relativă şi dimensiunea populaţiei” fiecărui aliat. Prin urmare, Rutte va trebui să ceară un angajament financiar semnificativ, în special din partea ţărilor mai bogate.

Ucraina nu face paşi în spate

Nici Kievul şi nici susţinătorii săi nu îşi propun recunoaşterea suveranităţii Rusiei asupra unei cincimi din teritoriul ucrainean, deoarece acest lucru ar încuraja Kremlinul să-şi continue agresiunea şi să submineze grav ordinea juridică internaţională.

S-a vorbit despre o acceptare tacită pentru ca terenurile să fie revendicate în viitor prin mijloace diplomatice.

Însă Zelenski, în discursul său de seară, a subliniat că pacea durabilă în Ucraina este posibilă numai cu respectarea dreptului internaţional şi fără niciun schimb de suveranitate asupra teritoriilor.

Olanda livrează primele avioane F-16 la Kiev

Olanda a livrat Ucrainei primul lot de avioane de vânătoare F-16, restul urmând a fi trimis în viitorul apropiat. Ministrul Apărării Ruben Brekelmans a scris acest lucru pe X după vizita sa la Kiev şi Harkov, iar ştirea a fost reluată de agenţia rusă Ria Novosti. „Pentru prima dată pot să declar oficial că primele F-16 olandeze au fost livrate Ucrainei. Restul celor 24 de avioane vor fi livrate în următoarele luni", a scris el.

Ucraina: atac cu drone ruseşti asupra Sumi şi Harkovului

Aseară a fost înregistrat un atac cu dronă rusească din nord-est în regiunea Sumi, scriu Forţele Aeriene Ucrainene. Ulterior, o ameninţare cu drone a venit în regiunile Harkov.

Olanda alocă 400 de milioane de euro pentru dezvoltarea de drone cu Ucraina

Olanda a decis să aloce 400 de milioane de euro pentru dezvoltarea de drone împreună cu Ucraina, a anunţat ministrul olandez al Apărării, Ruben Brekelmans, în cadrul unei vizite la Harkov, precizând că jumătate din drone vor fi dezvoltate în Olanda. Olanda a jucat deja un „rol de pionierat” în furnizarea sistemelor F-16 şi Patriot, a explicat ministrul, subliniind că dronele vor putea fi folosite „în diferite scopuri: recunoaştere, apărare şi atac. Mai ales în aer, dar şi pe uscat şi pe mare”.

Rus care se lupta alături de ucraineni, ucis pe câmpul de bătălie

Personaj al opoziţiei ruse, Ildar Dadin, care a fost închis în Rusia pentru că a manifestat împotriva lui Vladimir Putin, a fost ucis în prima linie în Ucraina, unde lupta alături de forţele de la Kiev, au anunţat ruşii. „Cu profund regret trebuie să vă informez că Ildar Dadin cu numele de război Gandhi a murit ieri în luptele din regiunea Harkov”, a anunţat, pe Facebook, fostul parlamentar şi oponent rus Ilia Ponomarev, în nord-estul Ucrainei, prietenul său care locuieşte în exil la Kiev. 

Ponomarev a adus un omagiu unui „luptător neînfricat şi hotărât” care a mers „pe front pentru a lupta împotriva Putinismului”. Potrivit lui Ponomarev, Ildar Dadin a luptat alături de forţele armate ucrainene într-un „batalion siberian” şi apoi în „Legiunea Libertăţii Rusiei”, grup care pretinde că este compus din ruşi şi este responsabil pentru mai multe incursiuni armate în Rusia.

Moscova: Kievul a pierdut 21.000 de oameni în invazia de la Kursk

Armata ucraineană a pierdut peste 200 de oameni în sectorul Kursk în ultimele 24 de ore, ducând pierderile totale ale Forţelor Armate ucrainene la peste 20.800 de oameni de la începutul ostilităţilor în acest sector, a anunţat Ministerul rus al Apărării. „Forţele armate ale Ucrainei au pierdut în jur de 200 de soldaţi, şapte piese de echipament militar, inclusiv un sistem de artilerie, trei mortiere, două camioane şi o staţie de război electronic au fost distruse în ultimele 24 de ore”, a spus ministerul. „În total, inamicul a pierdut peste 20.800 de oameni de la începutul ostilităţilor din sectorul Kursk”. Un soldat ucrainean s-a predat în ultimele 24 de ore. De la începutul ostilităţilor din sectorul Kursk, armata ucraineană a pierdut 136 de tancuri, 66 de vehicule de luptă de infanterie, 98 de vehicule blindate de transport de trupe, 885 de vehicule de luptă blindate, 584 de camioane şi 171 de sisteme de artilerie. De asemenea, au fost distruse 33 de lansatoare de rachete multiple, inclusiv 8 HIMARS şi 6 MLRS, 9 lansatoare de sisteme de rachete de apărare aeriană, 5 încărcătoare-transportatoare, 45 de staţii de război electronic, 9 radare de contrabaterie, 3 radare de apărare aeriană, 22 de vehicule de inginerie şi alte echipamente militare. echipamente. „Operaţiunea de eliminare a unităţilor ucrainene este în derulare”, susţin ruşii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici