LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 972. Putin se întâlneşte joi cu Guterres / NATO avertizează: prezenţa trupelor nord-coreene pe front reprezintă o escaladare / Polonia vrea acces la anexele secrete ale Planului de victorie prezentat de Zelenski / G7 intenţionează să menţină îngheţate activele ruseşti după război

  • În timp ce un armistiţiu în conflictul ucrainean pare încă îndepărtat, se fac mişcări diplomatice şi militare de ambele părţi.
  • Kremlinul a anunţat o întâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, programată joi, la Kazan, în marginea summitului BRICS.
  • Această întâlnire, prima din aprilie 2022 încoace, ar putea reprezenta o oportunitate de a explora posibile căi de negociere, deşi în prezent ambele părţi par reticente în a lua această cale.
  • Polonia vrea acces la anexele secrete ale Planului de victorie prezentat de Zelenski.
  • G7 intenţionează să menţină îngheţate activele ruseşti după război.
Urmărește
3098 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 972. Putin se întâlneşte joi cu Guterres / NATO avertizează: prezenţa trupelor nord-coreene pe front reprezintă o escaladare / Polonia vrea acces la anexele secrete ale Planului de victorie prezentat de Zelenski / G7 intenţionează să menţină îngheţate activele ruseşti după război

Guterres a fost şi în Ucraina

UPDATE Zelenski semnează decretul de lichidare a comisiilor de examinare medicală pe fondul scandalului de corupţie

Conform decretului, în termen de trei luni vor fi înfiinţate grupuri de lucru pentru a verifica certificatele de handicap eliberate de comisiile de examinare medicală. În cazul în care se constată încălcări, certificatele trebuie să fie anulate.

UPDATE Zelenski cere aliaţilor „să nu se ascundă” şi să reacţioneze la implicarea Coreei de Nord în război

UPDATE Coreea de Nord a trimis piloţi în Rusia pentru a se alătura războiului său din Ucraina, relatează Newsweek

Un oficial guvernamental din Coreea de Sud a afirmat că Coreea de Nord a trimis piloţi de vânătoare la Vladivostok, un oraş din Extremul Orient rus.

UPDATE Germania „sceptică” cu privire la aderarea Ucrainei la NATO, spune Zelenski

Vorbind cu jurnaliştii, preşedintele ucrainean Zelenski nu a exclus faptul că „unii parteneri” s-ar putea gândi la aderarea Ucrainei la NATO în schimbul teritoriilor ocupate. „Nu discutăm despre acest lucru”, a spus el.

UPDATE Coreea de Nord ajută Rusia în Ucraina „pentru bani”, spune Zelenski

Vorbind la o întâlnire la care a participat Kyiv Independent, Zelenski a fost întrebat despre sprijinul din ce în ce mai mare al Phenianului pentru Moscova, care, în ultimele zile, ar fi trecut de la simple arme la bocanci pe teren.

UPDATE G7 intenţionează să menţină îngheţate activele ruseşti după război

Grupul celor Şapte ţări intenţionează să păstreze activele ruseşti îngheţate chiar şi după încheierea războiului din Ucraina, scrie publicaţia japoneză Nikkei, care citează mai multe surse din G7.

Activele suverane ale Federaţiei Ruse vor fi îngheţate până când aceasta va plăti pentru daunele cauzate Ucrainei, este intenţia G7.

UPDATE Marea Britanie acordă Ucrainei un împrumut militar de 2,9 miliarde de dolari

Londra va acorda Ucrainei un împrumut în valoare de 2,26 miliarde de lire sterline (2,9 miliarde de dolari), susţinut de profiturile din activele ruseşti îngheţate, a anunţat guvernul britanic pe 22 octombrie, notează Kyiv Independent.

Împrumutul Marii Britanii va fi alocat cheltuielilor militare ale Ucrainei. Kievul va putea să investească în echipamente-cheie pentru a lupta împotriva Rusiei, cum ar fi artileria, apărarea aeriană şi un sprijin mai larg pentru echipamente, se arată în declaraţie.

UPDATE ONU: Populaţia Ucrainei a scăzut cu 10 milioane de la începutul războiului

UPDATE Coreea de Nord reacţionează la acuzaţiile privind trimiterea de soldaţi în Rusia ca să lupte împotriva Ucrainei

UPDATE Atacurile ruseşti în Ucraina au ucis 10 persoane şi au rănit 42 în ultimele 24 de ore

UPDATE Xi Jinping în drum spre Rusia, pentru a participa la summitul Brics

UPDATE Kamala Harris crede că victoria lui Trump ameninţă victoria Rusiei asupra Ucrainei

Candidatul democrat la preşedinţie şi actualul vicepreşedinte al SUA, Kamala Harris, vede riscuri ca „Putin să stea la Kiev” dacă rivalul său Donald Trump câştigă puterea.

Vorbind la un eVeniment de campanie în Michigan, Kamala Harris a amintit promisiunile repetate ale lui Trump de a pune capăt războiului ruso-ucrainean în 24 de ore, notează CNN.

„Dacă Donald Trump ar fi preşedinte, Vladimir Putin ar sta la Kiev şi ar înţelege ce ar însemna asta pentru America şi pentru poziţia noastră în lume”, a spus Kamala Harris.

UPDATE Polonia vrea acces la anexele secrete ale Planului de victorie prezentat de Zelenski

UPDATE Coreea de Sud ia în calcul trimiterea de personal militar în Ucraina

Coreea de Sud ia în considerare trimiterea de personal militar şi de informaţii în Ucraina, după ce Nordul a desfăşurat trupe pentru a sprijini Rusia, scrie Newsweek.

Presa sud-coreeană a relatat, citând un oficial al serviciilor de informaţii, că guvernul şi armata sud-coreeană „analizează un plan de trimitere în Ucraina a unui număr adecvat de personal, inclusiv ofiţeri de informaţii [specializaţi în Coreea de Nord] şi experţi în tactici inamice”.

UPDATE Zelenski: SUA vor oferi 800 de milioane de dolari pentru producţia de drone

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat pe 21 octombrie că SUA va oferi Ucrainei un ajutor militar de 800 de milioane de dolari, destinat finanţării producţiei de drone pentru a consolida capacităţile de apărare ale ţării.

„Fiecare întâlnire cu partenerii noştri implică discuţii despre complexul industrial de apărare”, a declarat Zelenski în discursul său de seară. „Avem nevoie ca Ucraina să fie capabilă să îşi apere suveranitatea şi independenţa, indiferent de orice ameninţări politice din lume”.

ŞTIREA INIŢIALĂ

ONU încearcă să să implice în conflict, cu intenţia de a aduce o pace care pare îndepărtată.

Între timp, Statele Unite continuă să sprijine Kievul cu un nou pachet de ajutor militar de 400 de milioane de dolari, axat pe muniţie, vehicule blindate şi arme antitanc.

Secretarul american al Apărării Lloyd Austin, în timpul unei vizite la Kiev, s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a discuta despre sprijinul american, reiterând angajamentul pe termen lung al Washingtonului, indiferent de rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA.

Situaţia de pe teren rămâne foarte grea, ucrainenii fiind nevoiţi să se retragă mai ales în Donbas. Armata lui Putin „menţine un avantaj semnificativ în muniţie şi personal”, potrivit unor surse confidenţiale NATO pentru CNN.

La aceasta se adaugă sprijinul militar pe care Moscova îl primeşte din alte ţări: Iranul a trimis o cantitate semnificativă de rachete balistice şi drone kamikaze, produse acum şi în Rusia. Implicarea tot mai mare a Coreei de Nord în conflict este, de asemenea, îngrijorătoare.

Potrivit serviciilor secrete sud-coreene, Phenianul a trimis Moscovei 13.000 de containere pline cu arme şi un contingent de forţe speciale care urmează să fie dislocate în prima linie din Ucraina. Se estimează că un total de 12.000 de soldaţi nord-coreeni sunt pregătiţi să se antreneze în Rusia.

Această cooperare militară dintre Moscova şi Phenian a făcut obiectul unei conversaţii telefonice între secretarul general al NATO, Mark Rutte, şi preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol. Rutte a avertizat că trimiterea trupelor nord-coreene în Ucraina ar reprezenta o escaladare semnificativă a conflictului.

Coreea de Sud l-a chemat pe ambasadorul rus pentru a cere retragerea imediată a trupelor nord-coreene de la Vladivostok, în timp ce Kremlinul a confirmat dezvoltarea relaţiilor cu Phenianul în toate sectoarele, prevăzând o intensificare în continuare a cooperării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici