Războiul dintre Ucraina şi Rusia s-a mutat şi în bucătărie. UNESCO declară borşul ucrainean patrimoniu protejat

Ucraina a revendicat vineri o victorie într-o veche dispută culinară cu Rusia, după ce agenţia culturală a Naţiunilor Unite a inclus o supă tradiţională de sfeclă pe lista patrimoniului cultural ucrainean protejat.

Urmărește
733 afișări
Imaginea articolului Războiul dintre Ucraina şi Rusia s-a mutat şi în bucătărie. UNESCO declară borşul ucrainean patrimoniu protejat

Sursa foto: Twitter, UNESCO

UNESCO, cu sediul la Paris, a anunţat într-o declaraţie că a plasat borşul, o supă roşie bogată, plină de legume, pe o listă a patrimoniului cultural care are nevoie de "salvgardare urgentă", din cauza riscului pe care îl reprezintă invazia Moscovei pentru statutul supei ca element al patrimoniului cultural ucrainean, potrivit Reuters.

Ministrul ucrainean al culturii, Oleksandr Tkachenko, a scris pe Twitter: "Victoria în războiul pentru borş este a noastră!".

Moscova a denunţat noul statut ucrainean protejat al acestui fel de mâncare, care este popular şi în Rusia, drept un exemplu de "naţionalism contemporan al Kievului".

"Borşul nostru nu are nevoie de protecţie, ci este supus distrugerii imediate şi complete într-un castron", a scris purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, pe Telegram.

Un purtător de cuvânt al UNESCO de la Paris a declarat că noul statut înseamnă că Ucraina ar putea acum să solicite fonduri speciale pentru finanţarea proiectelor de promovare şi protecţie a acestui fel de mâncare.

"Pentru Ucraina, aceasta este o victorie, având în vedere că Rusia a vrut întotdeauna să ne fure istoria, cultura şi mâncărurile noastre naţionale", a declarat Diana Kharanovici-Yavorska, un om de ştiinţă în vârstă de 35 de ani.

"Borşul ucrainean... poate fi diferit pentru fiecare gospodină, dar este al nostru", a mai spus ea.

Evhenii Mareşal, bucătar la un restaurant din centrul Kievului, a explicat că există mai multe tipuri principale de borş: varietatea tradiţională de sfeclă roşie, borşul verde făcut din sorcova şi chiar o varietate pe bază de peşte. El este ferm convins că toate sunt ucrainene.

"Bineînţeles că borşul este moştenire ucraineană. Pentru a pregăti un borş gustos, principalul lucru de care ai nevoie este un ucrainean adevărat (care să-l pregătească) şi gustul", a spus Marshal în timp ce îşi croia drum printre un teanc de morcovi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici