- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 695. NATO lansează un exerciţiu anti-Rusia cu 90.000 de oameni / Macron îşi pregăteşte vizita în Ucraina, luna viitoare / Ministrul german al Apărării: Putin ar putea ataca NATO în câţiva ani
- NATO a lansat oficial exerciţiul Steadfast Defender 2024.
- Operaţiunea militară începe săptămâna viitoare şi va dura până în luna mai.
- Preşedintele Franţei urmează să vină la Kiev.
Războiul din Ucraina, ziua 695. NATO lansează un exerciţiu anti-Rusia cu 90.000 de oameni / Macron îşi pregăteşte vizita în Ucraina, luna viitoare
UPDATE Rusia a condamnat un activist care a denunţat crimele armatei în Ucraina
Activistul rus pentru drepturile omului Gregory Winter a fost condamnat la trei ani într-o colonie penală de către un tribunal din Cherepovets, la 500 km nord-est de Moscova. În aprilie 2022, după ce a văzut imagini din oraşele ucrainene Bucea şi Irpin, Winter a denunţat crimele comise de armata rusă pe reţelele de socializare.
UPDATE Rusia dezvoltă o versiune mai ieftină a dronelor Shahed
Rusia dezvoltă o versiune mai ieftină a dronei Shahed de fabricaţie iraniană, denumită "Hawk", a afirmat TASS, citând biroul de proiectare militară rusă "Stratim".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
-
Iulian Anghel, editor politic ZF: Cum l-am cunoscut pe Călin Georgescu
Se presupune că drona va fi mai ieftină decât drona Shahed de fabricaţie iraniană, care este folosită frecvent de Rusia în războiul împotriva Ucrainei, şi va fi fabricată "în întregime din componente comerciale".
Potrivit biroului rus, Hawk are o rază de acţiune de 350 de kilometri şi poate fi echipată cu focoase explozive cu o încărcătură utilă de 16 kilograme.
Forţele ruse au lansat 33 de drone de atac de tip Shahed asupra Ucrainei numai joi, dintre care 22 au fost doborâte de Ucraina.
UPDATE Germania avertizează că Europa trebuie să se pregătească de război
Un preşedinte rus tot mai beligerant, Vladimir Putin, ar putea ataca alianţa militară NATO în mai puţin de un deceniu, a avertizat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius.
"Auzim ameninţări de la Kremlin aproape în fiecare zi... aşa că trebuie să luăm în considerare faptul că Vladimir Putin ar putea chiar să atace o ţară NATO într-o zi", a declarat Pistorius pentru publicaţia germană Der Tagesspiegel într-un interviu publicat vineri.
Deşi un atac rusesc nu este probabil "deocamdată", ministrul a adăugat: "Experţii noştri se aşteaptă la o perioadă de cinci până la opt ani în care acest lucru ar putea fi posibil".
În urma invaziei Kremlinului în Ucraina, Rusia şi-a intensificat retorica agresivă împotriva unora dintre vecinii săi, inclusiv împotriva ţărilor baltice şi a Poloniei, toate membre NATO, şi a Republicii Moldova, ceea ce a determinat înalţi oficiali europeni din domeniul apărării să avertizeze cu privire la riscul unui conflict major.
La începutul acestei luni, comandantul-şef al Suediei, generalul Micael Bydén, a făcut un apel la suedezi să se "pregătească mental" pentru război. În aceeaşi zi, ministrul suedez al Apărării Civile, Carl-Oskar Bohlin, a avertizat, de asemenea, că "războiul ar putea veni în Suedia".
În interviul acordat publicaţiei Der Tagesspiegel, Pistorius a declarat că avertismentele suedeze au fost "de înţeles dintr-o perspectivă scandinavă", adăugând că Suedia se confruntă cu "o situaţie şi mai gravă", având în vedere apropierea sa de Rusia. De asemenea, nu este încă membră a alianţei NATO, aşteptând aprobarea Turciei şi Ungariei pentru a adera.
"Dar trebuie, de asemenea, să învăţăm să trăim din nou cu pericolul şi să ne pregătim - din punct de vedere militar, social şi în ceea ce priveşte apărarea civilă", a avertizat Pistorius.
La sfârşitul anului trecut, Germania şi-a revizuit doctrina militară şi strategică pentru prima dată din 2011, cu scopul de a transforma Bundeswehr-ul într-o armată capabilă de război.
"Războiul s-a întors în Europa. Germania şi aliaţii săi trebuie să se confrunte din nou cu o ameninţare militară. Ordinea internaţională este atacată în Europa şi în întreaga lume. Trăim un moment de cotitură", se arată în primul paragraf al noii doctrine.
UPDATE Kievul afirmă că Rusia a pierdut 374.520 de militari de la începutul războiului
Rusia a pierdut 374.520 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat vineri Statul Major General al forţelor armate ucrainene.
Acest număr include 920 de pierderi suferite de forţele ruse chiar în ultima zi.
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 6.167 de tancuri, 11.445 de vehicule de luptă blindate, 11.831 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 8.854 de sisteme de artilerie, 966 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 654 de sisteme de apărare aeriană, 331 de avioane, 324 de elicoptere, 6.929 de drone, 23 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.
UPDATE Studiu: 6 din 10 refugiaţi ucraineni speră să se întoarcă acasă
Mai mult de jumătate dintre ucrainenii intervievaţi au declarat că intenţionează să se întoarcă în Ucraina în viitor, se arată într-un studiu realizat de Vox Ucraina.
Studiul a constatat că 64% dintre aceştia au declarat că intenţionează să se întoarcă, majoritatea fiind persoane necăsătorite.
Unii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că numărul mare de ucraineni care locuiesc în străinătate accelerează exodul creierelor şi poate paraliza şi mai mult naţiunea.
Refugiaţii care au declarat că intenţionează să se întoarcă sunt atraşi de perspectivele mai bune de angajare în Ucraina, de preţul proprietăţilor imobiliare şi de dorinţa copiilor lor de a studia în limba lor maternă.
Macron la Zelenski, vizită la Kiev în februarie
Preşedintele francez Emmanuel Macron, într-o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, „şi-a confirmat intenţia de a vizita Ucraina în februarie” şi a sperat „ca acordul bilateral de securitate să fie încheiat cu această ocazie, în urma angajamentelor asumate la G7 din Vilnius pe 12 iulie”, scrie o notă de la Elysée.
„Preşedintele francez a reiterat sprijinul neclintit al Franţei pentru Ucraina şi hotărârea noastră de a sprijini poporul ucrainean pe termen lung în faţa războiului de agresiune al Rusiei, atât la nivel bilateral, cât şi european”, continuă Elysée, şi „a condamnat escaladarea Rusiei cu atacuri asupra oraşelor ucrainene şi bombardarea fără discernământ asupra civililor, reiterându-şi convingerea că timpul nu este de partea Rusiei”.
Parisul îi răspunde Moscovei: nu sunt mercenari francezi în Ucraina, este o manipulare grosolană
Franţa „nu are mercenari” în Ucraina, asigură Ministerul de Externe de la Paris, după ce Rusia a declarat că a lovit o clădire de „mercenari francezi” la Harkov, în nord-estul Ucrainei. „Franţa nu are „mercenari, nici în Ucraina şi nici în altă parte, spre deosebire de alţii. Aceasta este o nouă manipulare grosolană rusă. Nu trebuie să i se acorde mai multă importanţă decât precedentele sau cele ulterioare care cu siguranţă vor veni”, a fost replica de la Quai d'Orsay.
Acuzaţiile Moscovei au venit după ce preşedintele Emmanuel Macron a anunţat marţea trecută furnizarea a 40 de rachete Scalp suplimentare către Kiev şi semnarea unui acord de securitate cu Ucraina. Aliaţii Ucrainei au inaugurat astăzi, la Paris, aşa-numita coaliţie de „artilerie” pentru a răspunde nevoilor urgente de arme ale Ucrainei.
NATO: atacuri ruseşti devastatoare, dar ineficiente din punct de vedere militar
„Ultimele atacuri ruseşti în Ucraina au fost devastatoare, dar nu eficiente militar, în timp ce cele ucrainene au fost eficiente: dacă în 2023 am fost prea optimişti, în 2024 nu trebuie să fim excesiv de pesimişti”. Acest lucru a declarat preşedintele Comitetului Militar NATO, amiralul Rob Bauer.
NATO lansează un exerciţiu anti-Rusia cu 90.000 de oameni
NATO a lansat oficial exerciţiul Steadfast Defender 2024. „Este cel mai masiv exerciţiu din ultimele decenii”, a declarat Comandantul Suprem Aliat pentru Europa, generalul Christopher Cavoli. „Steadfast Defender începe săptămâna viitoare şi va dura până în mai, cu participarea a 90.000 de soldaţi aliaţi şi din Suedia. Alianţa îşi va demonstra capacitatea de a apăra zona transatlantică printr-un transfer de trupe din America de Nord, într-un scenariu de răspuns. la o ameninţare militară”, a explicat el.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO