LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 960. 6 morţi şi 11 răniţi în Odesa, în urma unui atac rusesc cu rachete / Putin se laudă că Rusia nu are şomaj / Zelenski a anunţat că războiul s-ar putea termina în 2025 / Şeful Ucrainei a discutat Planul de Victorie cu premierul britanic

Un atac cu rachete ruseşti asupra regiunii Odesa a ucis 6 persoane şi a rănit 11, conform autorităţilor ucrainene, scrie The Kyiv Independent.

Urmărește
2025 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 960. 6 morţi şi 11 răniţi în Odesa, în urma unui atac rusesc cu rachete / Putin se laudă că Rusia nu are şomaj / Zelenski a anunţat că războiul s-ar putea termina în 2025 / Şeful Ucrainei a discutat Planul de Victorie cu premierul britanic

Zelenski, la Londra, discutând cu Rutte stânga) şi cu premierul Marii Britanii (centru)

UPDATE Moscova neagă prezenţa pe front a soldaţilor nord-coreeni pro-ruşi

În Ucraina, niciun soldat nord-coreean nu luptă în armata rusă. Negarea vine de la Kremlin după ce, în ultimele zile, au venit informaţii contrare de la Kiev şi dinspre Seul. Un institut de presă ucrainean a informat weekendul trecut că şase ofiţeri nord-coreeni au murit într-un atac cu rachete ucrainene cu câteva zile mai devreme, lângă Doneţk, în estul Ucrainei ocupat de Moscova. Aceşti soldaţi nord-coreeni sunt ocupaţi să dea o mână de ajutor armatei ruse, care primeşte muniţii şi rachete care sosesc de la Phenian „Par o informaţie nouă (falsă), o prostie”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov.

UPDATE Kievul a distrus un depozit din Rusia cu 400 de drone kamikaze

Marina ucraineană a anunţat ieri că a distrus un depozit de drone kamikaze Shahed în apropierea oraşului Oktiabrski din regiunea Krasnodar (Rusia), în colaborare cu Serviciul de Securitate de la Kiev. „Potrivit informaţiilor disponibile – citim într-un comunicat publicat pe Telegram – în depozit erau în jur de 400 de drone la momentul atacului”. Distrugerea bazei „va reduce semnificativ capacitatea ocupanţilor ruşi de a teroriza civilii din oraşele şi satele ucrainene”, conchide declaraţia.

UPDATE UE cere Rusiei să stopeze atacurile asupra navelor cu cereale ucrainene

Atacurile ruseşti asupra stocurilor şi proviziilor de cereale ucrainene „sunt o încălcare clară a dreptului internaţional şi trebuie să înceteze imediat. Rusia vizează în mod direct furnizarea de alimente către cei mai nevoiaşi oameni şi acest lucru demonstrează hotărârea Rusiei de a continua să transforme alimentele într-o armă care afectează negativ. Securitatea alimentară globală punând în pericol milioane de oameni nu atât în ​​Ucraina sau Europa, cât şi oameni vulnerabili din ţările asiatice şi africane.” Acest lucru a fost spus de purtătorul de cuvânt al UE pentru politică externă, Peter Stano, în timpul briefingului de presă zilnic al Comisiei Europene.

UPDATE Kremlinul confirmă trimiterea de către Trump a testelor anti-Covid în timpul pandemiei

Kremlinul a confirmat că Statele Unite au trimis Rusiei teste de screening Covid-19 sub preşedinţia lui Donald Trump, subliniind că a fost un schimb de echipamente pentru combaterea pandemiei, ca parte a cooperării dintre ţări. „Era începutul pandemiei, primele teste nu au funcţionat bine şi a existat o lipsă de echipamente. Am trimis un lot de aparate respiratorii artificiale în Statele Unite, iar americanii ne-au trimis aceste teste", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Declaraţia Kremlinului este un răspuns la afirmaţiile apărute într-o carte a renumitului jurnalist american Bob Woodward, potrivit căreia Trump i-a trimis în secret teste de screening omologului său rus Vladimir Putin. Kremlinul a negat ieri că preşedintele rus a avut şapte conversaţii telefonice cu Trump după încheierea mandatului său la Casa Albă, din ianuarie 2021 încoace.

UPDATE Starmer a discutat despre „planul de victorie” cu Zelensky şi Rutte

Aşa-numitul „plan de victorie” evocat de Volodimir Zelenski ca foaie de parcurs pentru a pune capăt războiului cu Rusia în 2025 a fost în centrul unei discuţii tripartite purtate în această dimineaţă de preşedintele ucrainean la Downing Street cu premierul britanic Keir. Starmer şi noul secretar general al NATO, Mark Rutte, s-au alăturat discuţiilor, la un moment dat.

UPDATE Unilever anunţă vânzarea activelor sale în Rusia

Gigantul britanic de igienă, cosmetice şi alimente Unilever a anunţat vânzarea activelor sale în Rusia, a căror prezenţă de la începutul conflictului din Ucraina fusese reclamată de Kiev şi ONG-uri. Această vânzare în beneficiul grupului Arnest, cel mai mare producător rus de cosmetice, articole de uz casnic şi ambalaje metalice „include toate activităţile Unilever din Rusia şi cele patru fabrici ale sale din ţară”, subliniază administratorul delegat al grupului, Hein. Schumacher, într-o conferinţă de presă. „Activităţile noastre din Belarus sunt şi ele incluse”, a adăugat oficialul.

UPDATE Rusia nu a primit niciun semnal de la Kiev privind încetarea focului

Rusia nu a primit niciun semnal cu privire la disponibilitatea Kievului pentru o încetare a focului în schimbul garanţiilor de securitate din partea ţărilor occidentale. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus acest lucru, citat de Tass. 

UPDTE Zelenski este  la Londra, turneul european este în desfăşurare. Urmează Paris, apoi Roma şi Berlin

Volodimir Zelenski a sosit la Londra în această dimineaţă şi a fost primit de prim-ministrul Keir Starmer în Downing Street. Aceasta este prima din cele patru opriri în principalele ţări vest-europene - după ce ieri a fost Dubrovnik, Croaţia, pentru un summit cu liderii balcanici - în cadrul unui turneu care îşi propune să obţină noi garanţii privind sprijinul pentru Kiev într-o fază dificilă de războiul cu Rusia. După-amiază, preşedintele ucrainean va fi la Paris, apoi este aşteptat la Roma (atât de Giorgia Meloni, cât şi de Papa Francisc), dar şi la Berlin.

UPDATE Dronele ucrainene au atacat o bază aeriană militară rusă din Caucazul de Nord

Dronele ucrainene au atacat joi dimineaţă baza aeriană militară Hanskaia din sudul Rusiei, în regiunea Republicii Adîgheia, a raportat postul de ştiri rus Mash, citat de Reuters.

Mash a publicat fotografii cu ceea ce a declarat că ar fi o dronă cu rază lungă de acţiune, fabricată în Statele Unite, care a fost doborâtă în apropierea bazei aeriene.

Separat, guvernatorul regional Murat Kumpilov a declarat pe aplicaţia de mesagerie Telegram că satul Rodnikovi din aceeaşi zonă a fost evacuat din cauza unui incendiu în urma unui atac cu dronă. El a spus că atacul a vizat suburbiile oraşului Maikop, unde se află baza aeriană, şi că nu au existat victime.

Joi, agenţia de presă RIA a citat Ministerul rus al Apărării, afirmând că alte 47 de drone au fost doborâte peste noapte deasupra regiunii Kuban, care include Adîgheia.

UPDATE Cum crede Stoltenberg că putea fi prevenit războiul

UPDATE  Putin: Rusia practic nu are şomaj

Şomajul în Rusia este în prezent practic inexistent şi pentru a compensa deficitul de forţă de muncă este necesară creşterea eficienţei producţiei, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, în timp ce deschidea noi instalaţii industriale, dar fiind prezent doar prin link video. „Există o lipsă de forţă de muncă în ţară. Şomajul este la un nivel istoric scăzut, practic este inexistent. Acesta este deja unul dintre factorii care limitează creşterea economică”, a spus Putin, citat de agenţia Itartass. „Cea mai bună cale de ieşire este creşterea independenţei tehnologice, creşterea productivităţii muncii”, a afirmat el din nou, adăugând că deschiderea de noi noi înalte instalaţiile de producţie tehnologică reprezintă „un pas în direcţia absolut corectă”.

Zelenski: Este posibil să se încheie războiul în 2025

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul unei vizite în Croaţia, a declarat că vede în lunile următoare oportunitatea de a pune condiţiile prealabile pentru încheierea războiului ruso-ucrainean în 2025, în condiţii acceptabile pentru Ucraina. Într-un discurs public alături de premierul croat Andrej Plenkovic, Zelenski, vorbind despre „planul de victorie”, a spus că documentul „Fundaţii pentru pace”, care va defini condiţiile detaliate pentru un sfârşit just al războiului, va fi gata până în noiembrie. . El - scrie Pravda ucraineană - a subliniat că vede oportunitatea de a pune bazele pentru a pune capăt războiului în lunile următoare. „În octombrie, noiembrie, decembrie avem ocazia să îndreptăm lucrurile către pace şi stabilitate durabilă. Situaţia de pe câmpul de luptă creează oportunitatea de a face această alegere – alegerea paşilor decisivi care vor pune capăt războiului până în 2025”, a spus Zelenski. „Contăm pe conducerea preşedintelui Biden, ne bazăm pe paşii puternici şi înţelepţi ai Marii Britanii, Franţei, Germaniei şi Italiei pentru a aduce pacea şi securitatea în Europa şi ne bazăm pe voi toţi”, a adăugat Zelenski. Preşedintele ucrainean a remarcat că intrarea Ucrainei în NATO este primul punct al „planului său de victorie”, deoarece numai acesta va crea certitudine geopolitică în Europa şi va forţa Rusia să se împace cu existenţa unui stat necuceribil.

Meloni îl va primi astăzi pe Zelenski 

Prim-ministrul Giorgia Meloni îl va primi astăzi, la ora locală 20.15, pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, la Villa Doria Pamphilj, din Roma. Nu sunt aşteptate comunicate de presă. 

//////////////

Cel puţin şase persoane au fost ucise şi 11 rănite, miercuri, în Odesa, a anunţat guvernatorul regional Oleh Kiper. Printre victime se numără doar cetăţeni ucraineni, iar şapte dintre răniţi sunt în stare gravă. Ei au primit îngrijiri medicale la spitalele din localitate.

Atacul a vizat şi o navă civilă sub pavilion panamez, Shui Spirit, conform ministrului ucrainean pentru dezvoltarea comunităţilor, Oleksii Kuleba. Acesta a condamnat atacul, adăugând că Ucraina continuă să fie un garant al securităţii alimentare globale şi a cerut măsuri internaţionale pentru a opri actele de „teroare” ruseşti.

Incidentul marchează al treilea atac în patru zile asupra regiunii Odesa, în încercarea ruşilor de a destabiliza coridorul maritim alimentar stabilit de Ucraina în august 2023, după retragerea Rusiei din acordul privind exportul de cereale prin Marea Neagră.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ucraina,
rusia,
război

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici