Răzvan Sava (PNL), ales primar interimar al Capitalei. Problema RADET şi auditul la PMB, printre priorităţile sale/ Marin: A fost un joc politic, nu am participat la sedinţă din respect

Consilierul general PNL Răzvan Sava a fost ales primar interimar al Capitalei, cu 34 de voturi pentru şi 11 voturi împotrivă, în şedinţa extraordinară de miercuri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Urmărește
2927 afișări
Imaginea articolului Răzvan Sava (PNL), ales primar interimar al Capitalei. Problema RADET şi auditul la PMB, printre priorităţile sale/ Marin: A fost un joc politic, nu am participat la sedinţă din respect

Răzvan Sava (PNL), ales primar interimar al Capitalei (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Rezolvarea problemelor Regiei Naţionale de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) şi realizarea de urgenţă a unui audit la Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), se numără printre priorităţile noului primar interimar al Capitalei, Răzvan Sava.

"Prioritatea zero este rezolvarea situaţiei RADET, vreau ca împreună cu cei din conducerea acestei regii să stabilim măsuri clare, astfel încât bucureştenii să nu aibă probleme cu furnizarea de apă caldă şi căldură, mai ales acum, în pragul iernii. În acest sens, voi convoca în cel mai scurt timp o şedinţă de lucru. A doua prioritate o reprezintă întrunirea comitetului de iarna pentru a verifica stadiul pregătirilor pentru sezonul rece. Următoarea măsura pe care o voi aplica este afişarea pe site-ul PMB a tuturor contractelor aflate în derulare, astfel încât bucureştenii să poată vedea clar unde se duc banii din taxe şi impozite. De asemenea, voi demara contractarea de urgenţă a serviciilor de audit pentru a avea o imagine cât mai exactă asupra situaţiei din primărie", a declarat noul primar interimar, Răzvan Sava.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) s-a întrunit, miercuri, în şedinţă extraordinară, după ce, marţi, într-o altă şedinţă extraordinară, a fost demis din funcţia de primar interimar al Capitalei Ștefănel Marin, la două luni după ce a fost desemnat în locul lui Sorin Oprescu, acuzat de fapte de corupţie.

Fostul primar general interimar al Capitalei, Ştefănel Dan Marin, a declarat miercuri că revocarea să a fost un joc politic, iar criza RADET a fost artificial creată, şi că din respect pentru consilierii generali nu a participat la şedinţa de marţi în care a fost demis.

Fostul edil a spus că a venit să mulţumească celor care l-au susţinut în timpul mandatului său, dar nu face acest lucru şi faţă de cei care au venit să îi ceară lucruri încercând astfel să protejeze diverse interese.

"Nu am participat la şedinţa de ieri din respect pentru dumneavoastră, să nu influenţez o decizie luată de o săptămâna. E bine să gândim cum vom sprijini administraţia. (...) După ce am vizualizat înregistrarea şedinţei de ieri am rămas uimit de acuzaţiile aduse, în special legate de RADET", a spus Ştefănel Marin.

El a mai spus că de fapt şi criza RADET a fost creată artificial.

"Dintr-o dată, dacă s-a schimbat primarul, nu o să mai apară avarii importante la reţeaua de încălzire. A fost un joc politic. Problema RADET nu e de ieri, ştiţi asta foarte bine", a mai spus Marin

El a precizat că a încercat să facă rost de fondurile necesare pentru RADET şi inclusiv în decembrie ar urmă să se mai facă o rectificare bugetară pentru a se aloca încă 40 de milioane de lei.

"Nu ameninţ, dar o să merg până la capăt. Tot ce s-a întâmplat în două luni şi ceva şi tot ce am găsit când am venit poate fi caracterizat prin haos, creat pentru a acoperi ilegalităţi şi unele se petrec în continuare. Probabil că am ajuns în această situaţie pentru că am învăţat să spun nu", a mai spus Ştefănel Marin.

Odată cu el, a fost revocat din funcţia de viceprimar interimar Cornel Pieptea (PNL). Cealaltă poziţie de viceprimar este ocupată de Dan Darabont (PSD).

Miercuri, pe ordinea de zi a CGMB alegerea unui nou viceprimar şi desemnarea unui viceprimar care să exercite atribuţiile de primar interimar.

Consilierul PNL Richard Radu l-a propus în funcţia de viceprimar pe colegul său Răzvan Sava, în timp ce consilierul independent Cristinel Deaconescu l-a propus pe consilierul PMP Lucian Iliescu.

Consilierii generali l-au votat pe Răzvan Sava, cu 35 de voturi "pentru", în timp ce Iliescu a obţinut nouă voturi "pentru".

Liberalii din CGMB l-au propus apoi pe Răzvan Sava pentru funcţia de primar interimar, fiind singura propunere exprimată. Dan Darabonţ a spus că PSD nu face "un joc politic inutil în a face o propunere".

Astfel, singura propunere suspusă la vot a fost cea a PNL, Răzvan Sava fiind votat primar interimar cu 34 de voturi "pentru" şi 11 voturi "împotrivă".

PNL a anunţat, marţi, că îl susţine pentru funcţia de primar interimar al Capitalei pe consilierul Răzvan Sava.

Şedinţa extraordinară convocată marţi de consilierii generali avea pe ordinea de zi un singur proiect de hotărâre, respectiv cel privind aprobarea unui nou Regulament de organizare şi funcţionare a CGMB.

În timpul şedinţei, consilierul PNL Richard Radu a propus includerea pe ordinea de zi şi a proiectului de hotărâre privind schimbarea primarului interimar. Richard Radu a arătat că multe dintre prevederile din Acordul pentru Bucureşti, un program al PNL, nu au fost îndeplinite, deşi Ştefănel Marin a semnat acest document atunci când a fost desemnat în funcţie, în 15 septembrie.

Liberalii din CGMB au susţinut că primarul interimar al Capitalei "trebuie să plece imediat pentru că nu este capabil să administreze problemele grave ale Bucureştiului", susţinând că orice zi pe care Ştefănel Marin o mai petrece la conducerea Primăriei Generale "înseamnă o întârziere în soluţionarea problemelor existente".

PNL îl acuză pe Ştefănel Marin că ar fi "întârziat nejustificat" adoptarea bugetului RADET, "măsură minimală care să permită continuarea activităţii Regiei", şi că nu a reuşit să găsească o soluţie în ceea ce priveşte corelarea preţului gigacaloriei reglementat de ANRSC şi preţul pe care Primăria îl plăteşte regiei.

De asemenea, liberalii îl acuză pe Ştefănel Marin că nu a pus în aplicare punctul din Acordul pentru Bucureşteni privind auditul la nivelul Primăriei, susţinând că, "în ciuda hotărârii de Consiliu General care îi permite şi îl însărcinează pe Primarul Capitalei să contracteze servicii de audit, nici până în prezent nu avem o situaţie a implementării acestei decizii".

În rândul nemulţumirilor liberalilor cu privire la activitarea primarului interimar se numără şi faptul că primarul UNPR ar refuza să publice contractele de achiziţii publice, dar şi faptul că Ştefănel Marin "nu a propus şi nu a luat nici o măsură concretă" privind RATB.

Surse politice declarau de luni, pentru MEDIAFAX, că primarul general interimar al Capitalei, Ştefănel Marin, ar putea fi destituit din funcţie prin votul consilierilor generali ai PSD şi PNL, însă precizau că cele două partide nu s-au înţeles şi asupra unui înlocuitor.

Potrivit surselor citate, discuţiile pentru destituirea primarului interimar din partea UNPR au început în urmă cu aproape o săptămână, după ce acestuia i-au fost aduse mai multe critici, atât în spaţiul public, cât şi în rândul partidelor reprezentate în Consiliul General al Muncipiului Bucureşti.

Consilierul general UNPR Ştefănel Dan Marin a fost desemnat primar interimar al Capitalei pe 15 septembrie, după ce a fost numit viceprimar în locul lui Cornel Pieptea (PNL), care a demisionat. Celălalt viceprimar, Dan Darabonţ (PSD), a anunţat că partidul din care face parte nu face nicio propunere pentru postul de primar interimar, consilierii PSD fiind minoritari. După desemnarea lui Marin primar interimar, Pieptea a ocupat din nou, interimar, poziţia de viceprimar lăsată vacantă de cel dintâi.

Sorin Oprescu a fost suspendat din funcţia de primar general al Capitalei în 15 septembrie, după ce instanţa a decis definitiv arestarea preventivă a acestuia, pentru luare de mită. Recent, Sorin Oprescu a fost trimis în judecată, acesta fiind în arest la domiciliu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici