Prima pagină » Social » A apărut ipoteza neutralităţii pentru Ucraina. Cum arată modele Suedia, Austria şi Finlanda

A apărut ipoteza neutralităţii pentru Ucraina. Cum arată modele Suedia, Austria şi Finlanda

Preşedintele ucrainean intenţionează să modifice Constituţia printr-un referendum, dar acordul ar trebui să fie apoi „garantat” de un grup de puteri externe.
A apărut ipoteza neutralităţii pentru Ucraina. Cum arată modele Suedia, Austria şi Finlanda
Daniel Contescu
28 mart. 2022, 16:10, Social

Austria

Neutralitatea austriacă este încă o realitate, în ciuda faptului că de-a lungul anilor a căpătat un caracter „activ”. Viena a fost de fapt o punte şi un loc de mediere atât în ​​timpul Războiului Rece, cât şi după aceea, găzduind numeroase negocieri internaţionale. În plus, după o schimbare constituţională din 1997, forţele armate ale Austriei au participat la diferite misiuni de menţinere a păcii sub egida ONU, inclusiv cele din Kosovo, Liban şi Bosnia şi Herţegovina.

Deşi nu a intrat niciodată în NATO, Austria aderă totuşi la Parteneriatul pentru Pace, care promovează cooperarea bilaterală cu ţările Alianţei şi participă la reuniunile Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic, un forum de dialog în domeniul securităţii.

Suedia

Suedia, la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, era neutră de mai bine de un secol, de la sfârşitul războaielor napoleoniene, şi nu a luat parte la conflict, chiar dacă în prima fază a acordat nişte facilităţi logistice Germaniei şi ulterior, începând din 1944, către Aliaţi. O poziţie reafirmată în 1949, când Stockholm a refuzat să se alăture NATO.

Conform dreptului internaţional, Suedia s-a angajat la „neutralitatea convenţională” şi, prin urmare, nu la neutralitatea permanentă. Ca a faptului că este membru al UE, se numără printre promotorii unei intensificări a politicii comunitare de apărare şi securitate, iar trupele suedeze – alături de cele finlandeze, norvegiene, estoniene şi irlandeze – participă la batalionul nordic.

Din 2015, în urma activismului militar rusesc, cheltuielile militare au fost crescute, iar sistemul de apărare al insulei strategice Gotland din Marea Baltică a fost consolidat. Acum, Suedia a reluat dezbaterea privind aderarea la Alianţa Atlantică.

Finlanda

Finlanda a ales echidistanţa dintre cele două blocuri, la momentul Războiului Rece, dar fără a introduce constrângeri legale care ar putea împiedica schimbările viitoare. Atât de mult încât în ​​ultimele săptămâni premierul finlandez, Sanna Marin, a participat la summit-urile Alianţei Atlantice, premierul declarând recent că este dispusă să renunţe la neutralitatea Finlandei, pentru a se alinia forţelor occidentale şi a sprijini Ucraina.