Reacţia Ministrului Apărării Naţionale, Gabriel Leş, la controversa privind achiziţia de corvete

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a declarat, sâmbătă, că nu se putea lua o hotărâre în termen în privinţa achiziţiei noilor corvete, având în vedere faptul că Şantierul Naval a atacat în contencios-administrativ, la Constanţa, hotărârea de guvern privind programul de înzestrare.

Urmărește
1247 afișări
Imaginea articolului Reacţia Ministrului Apărării Naţionale, Gabriel Leş, la controversa privind achiziţia de corvete

Reacţia Ministrului Apărării Naţionale, Gabriel Leş, la controversa privind achiziţia de corvete

"O parte din sesizări sunt trimise la Parchetul Militar. Asta este informarea pe care mi-a făcut-o în cursul zilei de ieri secretarul de stat pentru armamente. Pe lângă aceste suspiciuni, cel mai interesant este, din punctul meu de vedere, atacarea de către Şantierul Naval la contencios-administrativ a hotărârii de guvern, cea care reglementează toată procedura de achiziţie. Vă daţi seama că nu se putea lua o decizie. Oricum în termenul ăsta de 12 ianuarie maxim, deşi nici ăsta nu era un termen extrem de fix, pentru că ne putem aştepta ca instanţa de la Constanţa să anuleze acest HG şi atunci vă daţi seama în ce situaţie am fi fost? Dincolo de acest aspect foarte important, acele sesizări pe care le-a făcut secretarul de stat pe care mi le-a prezentat şi mie în parte sunt la Parchetul General, unde vom vedea care va fi cursul anchetei pe această speţă", a declarat Gabriel Leş, la Antena 3.

Întrebat dacă sesizările Şantierului Naval Constanţa sunt valide, ministrul a precizat că nu ştie şi că nu a văzut documentele.

"Competitorii puteau să ofere acest produs. Toţi trei s-au calificat, ceea ce făcea diferenţa până la urmă era preţul cel mai scăzut. La prima hotărâre de guvern pe care am anulat-o, acolo nu erau îndeplinite toate condiţiile legii şi anume nu exista aprobarea Parlamentului care trebuia să fie înaintea acelei hotărâri de guvern, a fost singurul aspect peste care nu s-a putut trece. În momentul în care nu ai aprobarea Parlamentului pentru investiţiile mai mari de o sută de milioane de euro nu poţi să continui o procedură specifică de acest gen. Dar în acest moment, vedem ce se va întâmpla în perioada următoare şi, în ceea ce mă priveşte, voi face toate diligenţele ca aeastă capabilitate să existe cât mai repede în înzestrarea Armatei române", a mai declarat Gabriel Leş.

Ministrul a mai arătat că oricum ar fi durat aproximativ 10 ani până când cele patru corvete ar fi intrat în înzestrarea Forţelor Navale.

"Aceste corvete oricum ar fi intrat prima în următorii trei ani de zile, iar peste şapte ani de zile ar fi trebuit să intre şi celelalte trei plus, în acelaşi timp, modernizarea fregatelor, care sunt în înzestrarea Forţelor Navale. Este o capabilitate extrem de necesară şi din păcate Forţele Navale au fost destul de văduvite în ultima perioadă pentru că pentru Forţele Terestre s-au făcut nişte achiziţii importante, dar aici nu am reuşit să pornim aceste proceduri. Ceea ce avem acum, din păcate, nu mai răspunde nevoilor actuale, de aceea avem în acest program inclusiv modernizarea fregatelor şi era şi este necesar de achiziţia de noi capabilităţi care să răspundă ameninţărilor actuale", a mai spus Leş.

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat, vineri seară, că a suspendat procedura de achiziţie a corvetelor multifuncţionale şi că a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, „în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii”. Decizia a venit în condiţiile în care Gabriel Leş, anunţa, la finalul anului 2018, că termenul limită pentru luarea unei decizii privind achiziţia corvetelor era 12 ianuarie.

Solicitarea de anulare a licitaţiei pentru corvete cerută de Şantierul Naval Constanţa, în calitate de reclamant, împotriva Guvernului României, prin Ministerul Apărării Naţionale, are termen la Curtea de Apel Constanţa în data de 16 ianuarie. Potrivit datelor oficiale, prezentate în portalul Curţii de Apel Constanţa, dosarul, de contencios administrativ şi fiscal, a fost deschis la Secţia a II-a civilă de către Şantierul Naval Constanţa SA, în calitate de reclamant, împotriva Guvernul României, prin Ministerul Apărării Naţionale.

Dosarul figurează ca fiind înregistrat la data de 19 octombrie 2018 şi are ca prim termen data de 16 ianuarie 2019. Prin acesta, Şantierul Naval Constanţa SA solicită anularea în tot a HG nr. 48 / 2018”, act normativ care fundamentează derularea procedurii de achiziţie aferentă Programului de înzestrare esenţial „Corvetă multifuncţională”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici