Reacţia Patriarhiei la noile buletine cu cip, propuse de MAI. Cum vor arăta documentele

Noile buletine propuse printr-un proiect de Ministerul de Interne vor avea dimensiunea unui card bancar care va conţine un cip cu informaţii precum imaginea titularului, 2 amprente, semnătura olografă şi datele de identificare.

Urmărește
12467 afișări
Imaginea articolului Reacţia Patriarhiei la noile buletine cu cip, propuse de MAI. Cum vor arăta documentele

Reacţia Patriarhiei la noile buletine cu cip, propuse de MAI. Cum vor arată documentele

Reprezentanţii Direcţiei pentru Evidenţa Populaţiei spun că noua carte electronică de identitate îi va scuti pe cetăţeni de drumurile la instituţiile ale statului deoarece se vor autentifica de la computerul de acasă pentru a solicita adeverinţe, înmatriculări de maşină, înscrieri la şcoală.

Cătălin Giulescu, directorul Direcţia pentru Evidenţa Populaţiei:  „Te loghezi în sistem, iar sistemul informatic de evidenţa persoanelor îţi va certifica identitatea şi va îi confirma prestatorului de serviciu că eşti tu. Este vorba doar de administraţia publică, centrală sau locală.”

Noul buletin va putea funcţiona şi ca un card de sănătate, însă, atenţie, nu va conţine informaţii despre grupa sanguină sau istoricul de boli ale cetăţeanului, ci doar va autentifica identitatea unei persoane atunci când este introdus în cititorul de carduri de la cabinetele medicale.

Datorită securităţii de ultimă oră, noile cărţi de identitate asigură protecţia informaţiilor. Belgia, Franţa, Germania şi Estonia deja emit astfel de buletine. Începând din 3 august 2021, toate buletinele vor fi emise după noul format.

Directorul Evidenţei Populaţiei spune că Biserica nu a transmis până în prezent niciun punct de vedere, nici negativ, nici de susţinere a proiectului. La rândul său Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, declară că nu vor fi trimise poziţii contrare.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei:  "Nu se pune nicio problema. Problema cipurilor nu e o problema cu relevanţă spirituală, religioasă, deci din aceasta perspectivă nu exista o poziţie negativă a Bisericii. A bisericilor.. Adica nu am cunoştinţă ca vreo biserică din cele prezente să aibă vreo poziţie critică.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici