- Home
- Social
- PRAHOVA, (18.05.2017, 16:57)
- Laura Petrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REACŢIA unui avocat la numărul mare de INTERCEPTĂRI: Asta explică "comoditatea” anchetatorilor. Este preferabil să primeşti înregistrări de la SRI şi apoi să transcrii/ Trăim ”somnambuli într-o lume supravegheată”
Bogdan Păun, avocat în Baroul Prahova, condamnă numărul mare de interceptări din dosare şi spune că România tinde să devină ”o societate de somnambuli într-o lume supravegheată”, în condiţiile în care mandatele de ascultare sunt date pentru fapte neînsemnate.
Urmărește
1018 afișări
REACŢIA unui avocat la numărul mare de INTERCEPTĂRI: Asta explică "comoditatea” anchetatorilor. Este preferabil să primeşti înregistrări de la SRI şi apoi să transcrii/ Trăim ”somnambuli într-o lume supravegheată”
Bogdan Păun consideră că mandatele de interceptare s-au folosit în mod excesiv. “În opinia mea, se foloseşte în mod excesiv instituţia mandatelor de supraveghere tehnică pentru instrumentarea dosarelor penale. Tindem să devenim efectiv o societate de ”somnambuli într-o lume supravegheată”. Instituţiile de forţă ale statului (Poliţie şi Ministerul Public), cu largul concurs al judecătorilor, îşi permit să intre cu bocancii in viaţa privată a cetăţenilor, în baza unui simplu "denunţ" sau sesizare din oficiu, chiar dacă nu există indicii temeinice privind săvârşirea unei infracţiuni ori pregătirea unei asemenea fapte de natura penală” a declarat Bogdan Păun, pentru MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Avocatul susţine că s-a ajuns la un număr atât de mare de cereri de interceptare din cauza “comodităţii” anchetatorilor iar interceptările au devenit "regina probelor". Păun consideră că instanţele sunt sufocate de cereri de interceptare în dosarele care au la bază infracţiuni banale.
“Asta se explică, după părerea mea, chiar prin comoditatea organelor de urmărire penală, pentru că este preferabil să primeşti înregistrările de la SRI şi apoi să transcrii ceea ce ar putea susţine scenariul acuzării…Din nefericire, acest "modus operandi" a fost preluat şi de Parchetele de pe lângă Judecătorii şi secţiile de poliţie care instrumentează infracţiunile de drept comun, astfel încât instanţele au fost efectiv sufocate de afluxul de cereri de emitere a unor mandate de supraveghere tehnică pentru infracţiuni banale, aşa numitele "găinarii"….Nu trebuie să ne mire faptul că interceptările telefonice, care pot fi foarte uşor trunchiate, reprezintă "regina probelor" în procesul penal”, arată avocatul din Baroul Prahova
Potrivit acestuia, o mare problemă o ridică faptul că o expertiză tehnică a convorbirilor înregistrate pe baza mandatelor nu se poate face.
“Problema majoră a apărarii în cazurile penale în care acuzarea se bazează în mod preponderent pe interceptări de convorbiri telefonice, respectiv redările acestora în procese verbale întocmite de politisţi, constă în aceea că, în situaţia în care instanţa "catadicseşte" să admită cererea de efectuare a unei expertize tehnice pentru a se verifica autenticitatea şi realitatea interceptărilor, această expertiză nu se poate realiza întrucât suportul optic original pe care au fost stocate convorbirile interceptate nu mai există sau acestea au fost şterse pentru efectuarea altor înregistrări” a mai declarat Bogdan Păun.
Potrivit Judecătoriei Ploieşti, din 2010 şi până în luna octombrie a anului trecut, la nivelul acestei instanţe de judecată au fost depuse 1.515 cereri de interceptare, dintre care doar 193 au fost respinse.
“Cauzele în care s-au formulat cereri având ca obiect autorizarea interceptării sau înregistrării convorbirilor sau comunicărilor efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicare sau a înregistrării video se făceau/se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt, furt calificat, tâlhărie, înşelăciune, contrabandă, proxenetism, şantaj, cămătărie etc, fără a exista la nivelul instanţei o evidenţă a acestora” precizează Judectăria Ploieşti.
Avocatul Radu Chiriţă, cadru didactic la Facultatea de Drept a Universitatea ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, a solicitat tuturor instanţelor din ţară să îi comunice numărul solicitărilor de interceptări telefonice din perioada 2010–2015, estimând că au fost ascultate circa 300.000 de persoane.
Citeşte şi: Sorin Bucurescu, un primar din judeţul Gorj, se află printre persoanele INTERCEPTATE în ultimii cinci ani: "Mai vorbeam cu câte o fată. Au lăsat în dosar şi mi-au creat probleme cu soţia"
Citeşte şi: Vă mai amintiţi de Blanket, fiul cel mic al lui Michael Jackson? Acum este un adolescent care seamnă UIMITOR de mult cu tatăl său - GALERIE FOTO
Citeşte şi: Brad Pitt, aparaţie de COŞMAR la nouă luni după despărţirea de Angelina Jolie - GALERIE FOTO
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe