Reacţia unui membru CSM în scandalul despre anchetele referitoare la referendum. Danileţ: Cine atacă procurorii riscă închisoarea

Judecătorul Cristi Danileţ, membru al CSM, scrie pe blogul personal, referitor la anchetele penale legate de referendum, că "cine atacă procurorii riscă închisoarea", spunându-le totodată celor care "instigă la revolte publice împotriva magistraţilor" să lectureze Codul Penal.

Urmărește
2489 afișări
Imaginea articolului Reacţia unui membru CSM în scandalul despre anchetele referitoare la referendum. Danileţ: Cine atacă procurorii riscă închisoarea

Reacţia unui membru CSM în scandalul despre anchetele referitoare la referendum. Danileţ: Cine atacă procurorii riscă închisoarea (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Acelaşi îndemn este transmis de Danileţ celor care "se opun cu violenţă verbală sau fizică la desfăşurarea activităţilor ce ţin de ancheta penală".

"Constat ca în ultimele zile se fac diverse afirmaţii cu privire la procurori şi la anchetele lor. Desigur, vorbesc de referendumul recent desfăşurat. Mai constat că unii aşa zişi analişti/comentatori instigă la revolte publice împotriva magistraţilor. Şi mai constat că unii oameni, cercetaţi sau nu, se opun cu violenţă verbală sau fizică la desfăşurarea activităţilor ce ţin de ancheta penală. Tuturor acestora le spun să citească cu atenţie următorul articol din Codul Penal introdus în legislaţia noastră în anul 2008: ART. 272 ind.1 - Sfidarea organelor judiciare. Întrebuinţarea de cuvinte insultătoare ori gesturi obscene sau ameninţătoare la adresa integrităţii fizice a unui judecător, a unui procuror sau a unui organ de cercetare penală, de către o persoană care participă sau asistă la o procedură care se desfăşoară în faţa instanţei sau a organului de urmărire penală, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează întrebuinţarea de cuvinte insultătoare ori gesturi obscene sau ameninţătoare în mod nemijlocit la adresa integrităţii fizice a unui judecător, a unui procuror sau a unui organ de cercetare penală, poliţist sau jandarm, pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiei", scrie Danileţ.

În acelaşi context, judecătorul a postat şi articolele din Codul Penal care definesc instigatorul şi complicele la o faptă prevăzută de legea penală săvârşită cu intenţie, precum şi pe cel care prevede că aceştia sunt sancţionaţi cu pedeapsa prevăzută de lege pentru autor.

Reacţia lui Danileţ vine pe fondul anchetelor penale ce vizează posibile fraude la referendumul din 29 iulie. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a precizat, joi, că sunt înregistrate peste 500 de dosare penale privind desfăşurarea referendumului, unele dintre ele sunt la DNA, iar în aceste cauze nu sunt cercetate persoanele care au votat şi nu este verificat modul în care cetăţenii au votat, ci sunt investigate posibile fraude electorale.

În cadrul acestor anchete, procurorii au audiat deja mai mulţi localnici în judeţe printre care Gorj şi Vrancea.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat, joi, Inspecţia Judiciară în legătură cu afirmaţiile publice "de natură să afecteze independenţa justiţiei" făcute de preşedintele interimar, Crin Antonescu, preşedintele onorific al PSD, Ion Iliescu, şi premierul Victor Ponta.

"Astăzi, 16 august 2012, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea dispunerii şi efectuării de verificări privind posibila încălcare a independenţei justiţiei prin afirmaţiile publice de dată recentă ale domnului Crin Antonescu - preşedinte interimar al României, ale domnului Ion Iliescu - preşedinte onorific al Partidului Social Democrat, precum şi ale domnului Victor Ponta, prim-ministru al României", s-a arătat într-un comunicat de presă al CSM.

Sesizarea Inspecţiei Judiciare vizează, în special, intervenţiile publice ale lui Crin Antonescu şi Victor Ponta în calitate de reprezentanţi la vârf ai autorităţii de stat şi ale lui Ion Iliescu, în calitate de lider politic cu influenţă şi aderenţă în rândul societăţii, care au făcut "susţineri şi declaraţii nepermise într-un stat democratic şi cu ignorarea profundă a principiilor constituţionale ale separaţiei puterilor în stat".

În 15 august, Ion Iliescu a postat pe blogul personal mesaje cu următorul conţinut: "Nu credeam că, după Revoluţia din Decembrie 1989, îmi va fi dat să asist la asemenea manifestări de un primitivism feroce - procurori care dau năvală peste oameni în case, în mediul rural, pentru a-i chestiona dacă au fost la vot pentru Referendum. În ce lume trăim ?!!! De unde au răsărit asemenea specimene, venite parcă din grote primitive? Dar, mai ales, cine i-a trimis într-o asemenea misiune ?..... Prin asemenea acte se subminează autoritatea instituţiei în percepţia opiniei publice, a cetăţenilor - care văd cum o instituţie creată pentru a apăra «ordinea de drept, … , drepturile şi libertăţile cetăţeneşti» - se transformă în instrument de intimidare şi de acţiune împotriva cetăţenilor! Dintr-un instrument de apărare a democraţiei şi a libertăţilor cetăţeneşti, riscă să se transforme într-un instrument de reprimare a libertăţilor, pus în slujba unor interese înguste, în cazul de faţă - în slujba unui om cu tendinţe autoritare, care a pierdut sprijinul şi încrederea cetăţenilor ....", a scris preşedintele CSM, Alina Ghica, în sesizarea către Inspecţia Judiciară, citând din postările de pe blogul lui Ion Iliescu.

Tot în 15 august, preşedintele interimar, Crin Antonescu, a afirmat, în cadrul unei declaraţii de presă, că : "...Există sentimentul exprimat de mulţi dintre cetăţeni, de mulţi oameni din societatea civilă, de jurnalişti, de comentatori că este o anchetă fără precedent, cu un scop politic şi îi are în vedere pe cei care s-au prezentat la vot la acest referendum. Eu nu formulez niciun fel de acuzaţie la adresa Parchetului General şi la măsurile pe care acesta le întreprinde. Nici eu, nici altcineva nu împiedicăm desfăşurarea acestor cercetări. Având în vedere modalitatea fără precedent, faptul că acest Parchet, cu aceşti conducători, cu prilejul altor alegeri, altor plângeri formulate în legătură cu posibile fraude electorale, nu a acţionat aproape deloc în asemena proporţii, cred că este necesar şi cer, pe această cale, procurorului general să ofere explicaţii publice în legătură cu natura, cu mijloacele şi cu scopul acestei cercetări.... Eu nu am îndoieli că toţi procurorii care efectuează cercetări în aceste zile au o acoperire legală. Este o chestiune asupra căreia cred că şeful acestei instanţe, Parchetul General, are datoria să lamurească opinia publică. Pentru că, altfel, poate să existe şi să se extindă sentimentul că Parchetul acţionează în sensuri politice, că Parchetul este preocupat de oamenii care s-au prezentat la vot, că există pericolul ca secretul votului să se extindă. Este un lucru inacceptabil, în sensul în care afectează dreptul cetăţenesc fundamental şi este inacceptabil, în măsura în care efectul său este de descurajarae a cetăţenilor de a mai participa la activităţi de scrutin. Ar fi un act anti-democratic....", se mai arată în documentul citat.

În aceeaşi zi, premierul Victor Ponta a afirmat, în cadrul unei intervenţii telefonice în direct la postul de televiziune Antena 3: "...Voi participa luni la şedinţa convocată de preşedinta CSM, unde voi pune pe ordinea de zi discuţia despre abuzurile procurorilor, pentru că eu nu mă feresc să spun, este vorba de nişte abuzuri... măcar prin faptul că procurorii DNA nu au competenţa să ancheteze decât fapte de corupţie, nu fapte ce ţin de legea referendumului (...) E un atac la democraţie să îi anchetezi pe cei 8,5 milioane de români care şi-au exercitat un drept constituţional de a vota...", a mai scris preşedintele CSM, în sesizare.

În 17 august, vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu s-a declarat îngrijorat de "faptul că procuratura face abuzuri grosolane în ce-i priveşte pe oamenii simpli şi recurge la procedee în afara legii". "Ferească-i Dumnezeu pe procurori când vor veni 7,4 milioane de români pe ei", a spus, pentru ziare.com, Fenechiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici