- Home
- Social
- BUCUREŞTI , (30.03.2018, 17:58)
- Firuta Flutur , Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Reacţii dure după desecretizarea protocolului SRI-PG
Mai mulţi magistraţi şi politicieni au reacţionat după desecretizarea protocolului din 2009 dintre Parchetul General şi SRI, preşedintele UNJR Dana Gîrbovan, declarând că acesta încalcă normele constituţionale de bază şi că gravitatea acţiunilor este cutremurătoare. Deputatul USR Lucian Stanciu-Viziteu, membru în Comisia de control al SRI, a cerut, vineri, CSM să analizeze dacă protocolul încheiat în 2009 între SRI şi Parchetul General conţine elemente nelegale sau dacă afectează independenţa justiţiei. Preşedintele Consiliului Naţional al ALDE, europarlamentarul Norica Nicolai, a afirmat, vineri, că protocolul SRI-PG „este total în afara legii” şi că se confirmă implicarea Serviciului Român de Informaţii în urmărirea penală – ceea ce este profund ilegal. Fostul ofiţer SRI, Daniel Dragomir, a declarat însă că singura reacţie este depunerea unei plângeri penale naţionale pe numele Laurei Codruţa Kovesi, Florian Coldea, George Maior şi Tiberiu Niţu, semnatarii documentului.
Urmărește
4109 afișări
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat, vineri, pe Facebook, că apreciează desecretizarea protocolului din 2009 dintre SRI şi Parchetul General, menţionând că va aprecia însă şi continuarea desecretizărilor.
"Apreciem desecretizarea Protocolului SRI - Parchetul General - adevărul trebuie să iasă la suprafaţă ! Vom aprecia continuarea procesului de desecretizare!", a scris, vineri, Tudorel Toader, pe Facebook.
Şi preşedintele UNJR, judecătorul Dana Gîrbovan, a transmis, pe Facebook, că protocolul încheiat între Parchetul General şi SRI încalcă normele constituţionale de bază şi că aspectele prevăzute în acest document sunt „cutremurătoare”, aspect constatat chiar şi de cei fără studii juridice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
„Protocolul din 2009 dintre Parchetul General şi SRI încalcă normele constituţonale şi internaţionale de bază privind statul de drept, democraţia, separaţia puterilor, independenţta justiţiei şi respectarea drepturilor omului. Aceasta e concluzia la care ajungi citind cu atentie Protocolul din 2009 semnat între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ş Serviciul Român de Informaţii. Gravitatea celor prevăzute în acest Protocol e cutremurătoare pentru orice persoană, chiar cu minime studii juridice şi noţiuni elementare despre stat de drept”, a scris pe Facebook Dana Gîrbovan, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR).
Magistratul mai consideră că acest protocol a extins competenţele de cercetare penală ale SRI-ului chiar dincolo de cele pe care le avea fosta Securitate comunistă.
De asemenea, judecătorul a mai scris că protocolul dezvăluie faptul că, ceea ce SRI-ului avea interzis expres prin lege să facă încă din 1992, i s-a permis prin intermediul acestui protocol încheiat în 2009.
„Mai grav, dacă în comunism, Securitatea avea o arie limitativă de infracţiuni prevăzute în lege şi legate de siguranţa naţională pe care le putea cerceta, prin acest Protocol secret, aria SRI-ului de anchetă penală a devenit practic nelimitată. (...) Noţiunile însă de “infracţiuni ce au corespondent în ameninţările la adresa siguranţei naţionale” şi “infracţiuni grave” sunt atat de largi încât includ orice tip de infracţiune, pentru că nu exista o definiţie legală a acestora. (...) Puterile pe care acest Protocol le aroga SRI-ului asupra procurorilor în activitatea de cercetare penală implică o intruziune pe caz mai mare chiar decât cea permisă procurorului-ierarhic asupra procurorului din subordine”, a mai scris Dana Gîrbovan.
Fostul ofiţer SRI, Daniel Dragomir, a declarat însă că singura reacţie este depunerea unei plângeri penale naţionale pe numele Laurei Codruţa Kovesi, Florian Coldea, George Maior şi Tiberiu Niţu, semnatarii documentului.
"Se lucra în echipele comune ori în aceste echipe comune, ţintele erau luate de Serviciu în atenţia sa. Cheltuielile făcute de SRI erau imputabile ca şi cheltuieli judiciare, adică intrau în sarcina statului, indiferent dacă Serviciile nu găseau nimic. Un lucru mizerabil e că Parchetul, cu toate că avea suspiciuni legate de cadrele SRI, se obliga să informeze Serviciul. Adică împotriva lui Coldea şi Maior imediat Parchetul fugea şi le spunea «vezi că s-a făcut un denunţ legat de tine». Kovesi, Coldea, Maior şi Niţu trebuie să meargă la puşcărie. Singura reacţie adecvată este o plângere penală naţională, mii de oameni care să semneze o plângere penală împotriva acestor personaje care au distrus ţara, care au nenorocit mii de destine şi oameni prin acest protocol", a afirmat Daniel Dragomir, într-o intervenţie telefonică la postul Antena 3.
Întrebat cum comentează afirmaţiile purtătorului de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, care a declarat că ofiţerii SRI nu au efectuat anchete penale împreună cu procurorii, atribuţia acestora fiind aceea de a furniza informaţii către parchete, Dragomir a răspuns: "Daţi-mi voie să nu comentez afirmaţiile domnului Ovidiu Marincea. Dacă a ieşit oficial la asemenea chestiune extrem de importantă, e cu atât mai rău. Domnul Marincea nu mă impresionează. Dumnealui este în alt film. Participarea SRI în dosare este ilegală şi neconstituţională. SRI nu are deptul să se implice în urmărirea penală. Se spune în protocol că au fost ofiţeri anume desemnaţi. Cine i-a desemnat, în ce bază legală? Lucrurile sunt foarte grave."
Şi fostul preşedinte Traian Băsescu a comentat, vineri, publicarea protocolului semnat în 2009 între Ministerul Public şi SRI, afirmând că din mandatul său sunt invocate 5 hotărâri CSAT dintre care patru se referă la antiterorism şi contraterorism şi una singură la combaterea corupţiei.
„Vai ce chin, ce dor, ce jale! S-a publicat protocolul semnat în 2009 între Ministerul Public şi SRI. Din cele 18 pagini ale protocolului, 2 sunt dedicate nominalizării legilor, ordonanţelor de urgenţă, hotărârilor de guvern şi hotărârilor CSAT care constituie izvorul conţinutului protocolului. Şi, ce să vezi?! Din mandatul meu, sunt invocate 5 hotărâri CSAT, din care 4 se referă la antiterorism şi contraterorism, activităţi aflate în sarcina DIICOT şi a Parchetului General”, a scris fostul preşedinte Traian Băsescu, pe Facebook.
Traian Băsescu precizează că doar hotărârea CSAT nr. 17/2005 se referă la combaterea corupţiei, a fraudei şi a spălării banilor.
„În acestă hotărâre, instituţiile implicate sunt: Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Public, Parchetul Naţional Anticorupţie şi Ministerul Justiţiei. Nici vorbă de implicarea SRI prin decizia CSAT. Şi atunci cum Dumnezeu rămâne cu minciuna încrâncenată a propangandiştilor Bogdan Chireac, Doru Buşcu, Abraham, Liviu Mihaiu, Mihai Gîdea, Mircea Badea, Radu Tudor, Cornel Nistorescu şi mulţi, mulţi altii, care de ani de zile susţin că implicarea SRI în activitatea DNA a fost generată de hotărârile CSAT stabilite prin decizia “UNICULUI” membru al acestei instituţii, desigur, Băsescu? Cum rămâne cu propaganda mincinoasă latrăilor? Vai ce chin, ce dor, ce jale!”, a spus Băsescu.
La rândul său, deputatul USR Lucian Stanciu-Viziteu, membru în Comisia de control al SRI, a cerut, vineri, CSM să analizeze dacă protocolul încheiat în 2009 între SRI şi Parchetul General conţine elemente nelegale sau dacă afectează independenţa justiţiei.
"Am citit cu atenţie protocolul semnat între Ministerul Public şi Serviciul Român de Informaţii şi felicit cele două instituţii pentru transparenţa de care au dat dovadă. Din păcate, protocolul dintre cele două instituţii este folosit în scopuri politice, fie de adversari ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fie de adversari ai Serviciului Român de Informaţii. Tocmai de aceea, am sesizat Consiliul Superior al Magistraturii să se propunţe asupra acestui protocol, daca contine elemente nelegale sau daca a afectat independenta justitiei. Consider că orice interpretare din spaţiul public ce aparţine politicienilor interesaţi într-un fel sau altul în acest proces reprezintă o potenţială ameninţare la adresa stabilităţii sistemului judiciar şi la adresa sistemului de securitate naţională", a transmis deputatul USR, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.
În opinia parlamentarului, o dezbatere pe acest subiect trebuie să aibă loc doar între specialiştii în domeniu, iar discuţiile nu trebuie să se transforme "într-o nouă vânătoare de vrăjitoare".
"În acelaşi timp, cred că este indecent ca în această perioadă să ne bazăm pe opiniile celor care au fost subiectul unor dosare instrumentate de parchetele naţionale, în cazuri de corupţie sau în cazuri asimilate corupţiei. O astfel de dezbatere trebuie dusă doar la nivel de magistraţi şi de specialişti în drept şi nu trebuie să se transforme într-o nouă vănâtoare de vrăjitoare cu scopul de a albi imaginea unor persoane care au avut sau au probleme în Justiţie”, completează Lucian Stanciu-Viziteu.
Vicepreşedintele ALDE, deputatul Marian Cucşa, a declarat, vineri, că desecretizarea protocolului dintre SRI şi Parchetul General vine ca o confirmare a existenţei statului paralel, a polului de putere nedemocratic creat în jurul colaborării dintre SRI şi procuratură.
„Desecretizarea protocolului dintre SRI şi Parchetul General vine ca o confirmare a ceea ce ALDE a spus în ultimii ani în privinţa existenţei statului paralel, a polului de putere nedemocratic creat în jurul colaborării dintre SRI şi procuratură. Demersul SRI e unul important pentru sănătatea democraţiei din #România, însă el este doar vârful icebergului”, a declarat Cucşa.
El a mai spus că demersurile trebuie continuate.
”După acest prim pas făcut de SRI trebuie mers mai departe, astfel încât să se facă lumină cu privire la modul în care au acţionat împotriva intereselor statului român, al cetăţenilor, împotriva drepturilor şi libertăţilor, anumite instituţii nedemocratice, instituţii de forţă”, a adăugat deputatul ALDE, membru în Comisia de control SRI din Parlament.
Preşedintele Consiliului Naţional al ALDE, europarlamentarul Norica Nicolai, a declarat, vineri, că protocolul SRI-PG „este total în afara legii” şi că se confirmă implicarea Serviciului Român de Informaţii în urmărirea penală – ceea ce este profund ilegal.
„Este total în afara legii! Deşi anumite texte par legale, sunt câteva aspecte profund în neregulă. Echipele mixte nu au ce căuta în urmărirea penală – e clar o încălcare flagrantă a Codului de procedură penală. Faptul că procurorii erau obligaţi să raporteze cu privire la rezultatele materializate în urmărire penală a sesizărilor de la SRI încalcă tot Codul de procedură penală. Cooperarea asta este interzisă magistraţilor (deci inclusiv procurorilor) şi prin Legea 303/2004”, a declarat preşedintele Consiliului Naţional al ALDE, europarlamentarul Norica Nicolai.
Ea a mai spus că se confirmă implicarea SRI în urmărirea penală.
”După părerea mea, în momentul de faţă, se confirmă implicarea Serviciului Român de Informaţii în urmărirea penală – ceea ce este profund ilegal. Contravine şi Legii 14/1992 (privind organizarea şi funcţionarea SRI-ului), contravine şi legilor de funcţionare a magistraţilor, precum şi Codului de procedură penală”, a adăugat Nicolai.
Secretar general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat, vineri, că publicarea protocolului secret încheiat între SRI şi Parchetul General dezvăluie în mare parte hidoşenia ”Statului Paralel”.
”Publicarea Protocolului secret încheiat între SRI şi Parchetul General ne dezvăluie în mare parte hidoşenia a ceea ce numim astăzi "Statul Paralel". Şi asta pentru că documentul demonstrează clar şi fără echivoc modul în care a funcţionat nestingherit puterea ocultă, care constant şi asumat s-a subtituit Parlamentului României - adică puterii leguitoare, votului popular, călcând în picioare, în acelaşi timp, drepturile şi libertăţile câştigate în decembrie 1989. Avem dovada modului în care s-au săvârşit şi se mai comit şi astăzi abuzuri de neimaginat, încălcându-se până şi dreptul la intimitate: de la monitorizarea vieţii private a românilor, urmărirea celui căruia i se deschidea un dosar penal, a familiei acestuia, a prietenilor şi tuturor cunoscuţilor, montarea microfoanelor chiar şi în dormitor, până la transformarea delaţiunii în obligaţie de serviciu. Ne arată că SRI i se ofereau atribuţii în ancheta penală, competenţe care de altfel nu sunt prevăzute nici în legea de funcţionare a SRI, dar nici în Codul Penal", a declarat secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
El mai susţine că documentul dezvăluie că ”SRI asigura pentru parchete transcrierea interceptărilor pe care ei le considerau "relevante" pentru cauza respectivă, şi confirmă existenţa unor echipe "operative comune" formate din procurori şi ofiţerii SRI - interzis de altfel prin lege, nerespectându-se din nou procedura penală care stipulează foarte clar că ancheta penală se desfăşoară strict de către procuror şi poliţistul judiciar, fără nicio altă imixtiune”.
”Documentul confirmă existenţa <câmpului tactic>, recunoscut de generalul SRI Dumitru Dumbravă, câmp tactic care a permis Statului Paralel să intre cu bocancii în anchetele penale, să şantajeze şi să înfricoşeze judecători, să decidă soluţii şi să arunce în puşcărie, fără nicio şansă de apărare, pe duşmanii Statului Paralel", arată secretarul general adjunct al PSD.
Potrivit acestuia, ofiţerilor SRI li se permitea să facă selecţia fragmentelor din interceptări, putând astfel favoriza un infractor sau un personaj aflat pe ”lista albă” sau distruge viaţa unui om nevinovat aflat pe ”lista neagră”.
”Concluzionând, acest Protocol secret încheiat între SRI şi Parchetul General încalcă flagrant Constituţia, toate legile în vigoare, democraţia, separaţia puterilor în stat, drepturile şi libertăţile omului. De altfel, declasificarea lui ne aminteşte de o declaraţie mincinoasă a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, din 27 ianuarie 2017, care, printr-un comunicat de presă susţinea că ”nu au existat echipe mixte SRI-procurori”. Prin urmare, începând din acest moment, Protocolul se transformă într-o dovadă indubitabilă în baza căreia putem vorbi despre latura penală a tuturor faptelor petrecute peste lege şi despre calitatea instituţională a celor implicaţi”, a conchis Ştefănescu.
Serviciul Român de Informaţii (SRI) a publicat, vineri, pe site, protocolul din 2009 încheiat între SRI şi Parchetul General, documentul, care are 18 pagini, prevăzând elaborarea de strategii comune, dar şi constituirea de echipe operative comune.
În baza acestui protocol, Serviciul Român de Informaţii a acordat asistenţă procurorilor, timp de şapte ani.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe