REACŢII la anunţul Ministrului Sănătăţii privind desfiinţarea direcţiilor de sănătate publică judeţene şi CAS judeţene

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat, marţi, că direcţiile de sănătate publică judeţene şi casele de asigurări de sănătate publică judeţene vor fi desfiinţate în următoarele zile. Decizia i-a luat prin surprindere pe unii directori de instituţii, majoritatea acestora fiind de părere că desfiinţarea nu se poate face în câteva zile.

Urmărește
4298 afișări
Imaginea articolului REACŢII la anunţul Ministrului Sănătăţii privind desfiinţarea direcţiilor de sănătate publică judeţene şi CAS judeţene

REACŢII la anunţul Ministrului Sănătăţii privind desfiinţarea direcţiilor de sănătate publică judeţene şi CAS judeţene (Imagine: Cristina Nichitus/ Mediafax Foto)

Directorul DSP Harghita: O reţea mai puţin densă ca cea de acum nu va face faţă

Directorul DSP Harghita, Tar Gyongyi, a declarat, marţi, că desfiinţarea direcţiilor de sănătate ar presupune "o reţea de sănătate mai puţin densă", care nu ar face faţă, adăugând, totodată, că anunţul ministrului a generat "o mare dezorientare" în rândul angajaţilor.

Directorul DSP Harghita, Tar Gyongyi, a declarat că a aflat din presă de declaraţiile ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, privind desfiinţarea direcţiilor de sănătate publică şi a caselor de sănătate publică.

"Eu, care conduc această instituţie, îi văd rostul şi, comparând situaţia României cu alte ţări, unde sistemul de sănătate publică este bine organizat şi eficient, consider că o reţea mai puţin densă ca cea actuală nu ar putea să facă faţă", a spus Tar Gyongyi.

Totodată, aceasta a afirmat că anunţul ministrului Sănătăţii a generat "o mare dezorientare" în rândul angajaţilor şi că, împreună cu aceştia, aşteaptă varianta oficială a propunerii.

Directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Harghita, Duda Tihamer, nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima opinia faţă de anunţul ministrului Sănătăţii.

Şeful DSP Covasna: Nu e corect să aflăm din presă despre desfiinţare

Directorul DSP Covasna, Agoston Laszlo, consideră că nu este corect ca angajaţii intituţiei să afle din presă, fără consultări, despre desfiinţarea acesteia, declarând că oamenii sunt îngrijoraţi, pentru că nu ştiu ce se va întâmpla cu ei.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Covasna, Agoston Laszlo, a declarat marţi că anunţul ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, privind desfiinţarea direcţiilor de sănătate publică judeţene l-a luat prin surprindere.

"Am fost surprins de acest anunţ, noi am aflat din presă, drept urmare nu ştim nimic mai mult. Nu este corect că nu a existat o consultare prealabilă, ci am aflat de pe o zi pe alta din presă că se doreşte desfiinţarea instituţiei. Angajaţii sunt îngrijoraţi pentru că nu ştiu concret ce se va întâmpla, e o stare de incertitudine", a afirmat directorul DSP Covasna.

Direcţia de Sănătate Publică Covasna are 56 de angajaţi.

Preşedinte CJAS Iaşi: Desfiinţarea caselor de asigurări nu se poate face repede. Va fi doar parţială

Preşedintele CJAS Iaşi, Robert Dâncă, susţine că desfiinţarea caselor judeţene de asigurări de sănătate nu se poate face repede, apreciind că, cel mai probabil, va fi o desfiinţare parţială, şi nu una totală a acestor instituţii.

Şeful CJAS Iaşi, Robert Dâncă, a declarat corespondentului MEDIAFAX că, oficial, instituţia pe care o conduce nu a primit vreun document de la Ministerul Sănătăţii în privinţa desfiinţării acesteia, adăugând că orice modificare de acest gen nu poate fi făcută repede.

"Cel mai probabil va fi o desfiinţare parţială, nu una totală. E posibil să existe o reorganizare pe regiuni a caselor de sănătate. Deocamdată, nu avem nimic concludent", a spus şeful CJAS Iaşi, Robert Dâncă.

El a precizat că, în situaţia în care se va ajunge la desfiinţarea caselor de asigurări, procesul va fi unul de durată, şi nu unul imediat, pentru că există contracte în derulare între CJAS şi furnizori.

CJAS Iaşi numără 82 de angajaţi.

Şeful instituţiei, Robert Dâncă, a spus că salariaţii au aflat declaraţia despre ministrului Sănătăţii Eugen Nicolăescu şi că, în mod firesc, se întreabă ce se va întâmpla cu ei în perioada următoare.

La rândul său, directorul DSP Iaşi, Lucian Indrei, a declarat că nu comentează "o declaraţie scurtă" a ministrului Sănătăţii, însă consideră că este nevoie de transparenţă în cazul în care se va ajunge la reorganizarea DSP-urilor din ţară.

"Nu am ce comenta câtă vreme nu există informaţii suplimentare. Este o declaraţie scurtă de presă a ministrului. Trebuie să vedem cum se face şi în ce condiţii. La orice modificare este nevoie de transparenţă. Până atunci nu ne putem lansa în speculaţii", a spus şeful DSP Iaşi, Lucian Indrei.

Şeful CJ Sibiu despre desfiinţarea CJAS şi DSP: Trebuie să existe aceste structuri

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Sibiu, Ioan Cindrea (PSD) a declarat, marţi, referitor la desfiinţarea direcţiilor de sănătate publică şi a caselor judeţene de asigurări de sănătate, că "trebuie să existe aceste structuri" chiar dacă vor fi organizate altfel.

Preşedintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea (PSD), a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, ce părere are despre anunţul ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, potrivit căruia casele judeţene de asigurări de sănătate şi direcţiile de sănătate publică vor fi desfiinţate în următoarele zile.

"Eu cred că este o discuţie. Trebuie să vedem proiectul şi să discutăm. Eu cred că o direcţie care să coordoneze politicile şi strategiile la nivel naţional şi la nivel de judeţ trebuie să existe, într-o formă sau alta, iar Casa (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate - n.r.) este o structură, din ce ştiu eu, autonomă, în care există patronat, sindicate etc. Eu cred că acest sistem de asigurare trebuie să funcţioneze. Nu ştiu exact la ce se referea, dar eu cred că trebuie să aşteptăm un proiect, o discuţie, o dezbatere publică", a răspuns Cindrea.

Întrebat dacă el consideră necesară existenţa direcţiilor de sănătate publică şi a caselor judeţene de asigurări de sănătate, Cindrea a răspuns: "Categoric. Casele sunt instituţii de asigurări care derulează ...Ele pot fi organizate, poate, la nivel regional, la nivel judeţean şi trebuie să existe aceste structuri, iar direcţiile pentru a asigura politici şi strategii".

Acesta a apreciat că "reforma administrativă va aduce, cu siguranţă, transformări şi în zona asta a direcţiilor şi caselor", dar astfel de structuri ar trebui să existe.

DSP şi CJAS Galaţi: Nu am primit nimic oficial despre desfiinţare. Măsura nu ar duce la eficientizare

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică şi cei ai Casei de Asigurări de Sănătate Galaţi spun că nu au fost informaţi oficial despre o decizie a Ministerului Sănătăţii privind desfiinţarea acestor instituţii şi că o astfel de măsură nu ar duce la eficientizare sau reducere a cheltuielilor.

"Deocamdată nu am primit la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică nicio informare în acest sens. Ce vă pot spune este că sunt total de acord cu reformarea sistemului de sănătate, dar revoluţia acestui sistem se poate face, din punctul meu de vedere, prin două aspecte şi ţinând cont că în centrul acestui sistem se regăseşte pacientul. În primul rând, ar trebui făcută complet informatizarea. Apoi, trebuie stabilit un pachet de măsuri de bază pentru toţi cetăţenii României. Doar astfel poate creşte finanţarea sistemului medical românesc", a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Valentin Boldea.

El consideră însă că Casa de Asigurări de Sănătate lucrurile ar putea sta diferit întrucât este vorba despre "monopolul unei singure case".

La rândul său, şeful Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi, Elena Vrabie, afirmă că nu a primit o notificare oficială legată de desfiinţarea caselor judeţene de asigurări de sănătate din ţară şi că nu crede că se va face o economie dacă măsura s-ar aplica.

"Am aflat din presă despre acest lucru. Am verificat şi pe site-ul ministerului, dar nu era nimic. Ca om care este învăţat cu legile mi se pare normal să respectăm legea de bază a sănătăţii, care este o lege organică. Mi se pare normal să fie modificată întâi legea sănătăţii şi apoi să regăsim ordinele pentru aplicarea modificărilor. Nu cred că există ţară europeană care nu lucrează cu casa de sănătate. Poate se doreşte altă subordonare, nu ştim. N-aş crede că se face economie prin aceste desfiinţări, pentru că noi, la Galaţi, suntem 58 de angajaţi. Nu ştiu ce economie s-ar face de aici", a declarat directorul CJAS Galaţi, Elena Vrabie.

Aceasta a mai precizat că dacă o astfel de decizie este luată fără a fi puse la punct toate aspectele şi situaţiile ce pot apărea s-ar putea crea haos: "Se poate crea haos pentru că nu mai ştim cine eliberează reţete, cine supraveghează starea de sănătate...".

Şeful CAS Mureş: Am aflat din presă despre desfiinţare. Nu ştim ce sistem va fi pus în loc

Şeful Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Mureş, Monica Suciu, spune că a aflat de la televizor despre desfiinţarea instituţiei, spunând că nu ştie "ce sistem va fi pus în loc şi cum va funcţiona".

Directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate Mureş, Monica Suciu, a declarat, marţi, că a aflat de la televizor despre intenţia de desfiinţare a instituţiei.

"Am aflat această informaţie din presă, e corectă. Nu ştim ce sistem va fi pus în loc şi cum va funcţiona. Noi avem buget până în martie, în baza contractului-cadru, cu furnizori de medicamente, spitale, nu-s puţini, în Mureş, cam 800. Vor trebui preluaţi undeva. Este surprinzător că aflăm de la televizor. Sunt şi alte probleme, cu creanţe, colectarea la fond, până la preluarea de către ANAF", a spus Suciu.

Potrivit acesteia, în prezent, la sediul instituţiei sunt zeci de oameni care stau la cozi pentru a-şi rezolva problemele.

Ea a adăugat că nu crede că CAS Mureş ar fi un mare consumator la buget, întrucât, în afară de cheltuielile cu salariile personalului, "salarii de bugetari", nu prea are fonduri importante alocate.

"Ni s-a transmis că e aprobat bugetul. Pe martie funcţionăm pe acte adiţionale cu furnizorii, urmând ca după apariţia bugetului să apară şi o Hotărâre de Guvern şi norme metodologice referitoare la contractare, în aprilie, cel târziu luna mai, ar trebui să înceapă procesul de contractare. Cred că trebuie privit cu mare responsabilitate, sunt sisteme unice integrate care nu ştiu cum vor funcţiona în sisteme regionale. Înţeleg că se fac sisteme regionale, dar noi nu avem regiuni. Sper să-i fie mai bine asiguratului. Dacă desfiinţăm ceva, să ştim ce aşezăm în loc. În orice stat normal trebuie să ai proiecţia pe următorii ani, să sperăm c-o au", a conchis Suciu.

La rândul său, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Mureş, Adrian Muresan, a spus că a aflat tot din presă despre acest subiect.

"Am auzit în presă, până nu e nicio informare nu pot să-mi dau cu părerea despre aşa ceva. Nu ştiu ce se va face. Sunt programe naţionale în derulare, acum avem campanie de vaccinare, de informare a populaţiei, e mult de lucru. Nu ştiu care e strategia, ce urmează, dar o să aflăm, cred", a spus Mureşan.

Directorul DSP Braşov: Nu se pot desfiinţa nişte instituţii în câteva zile

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, Alexandru Bălescu, spune că nu a primit nicio informare de la Ministerul Sănătăţii că instituţia ar putea fi închisă şi că în niciun caz acest lucru nu s-ar putea întâmpla în câteva zile, ci doar după o dezbatere publică şi printr-un proiect de lege.

"Nu am primit nicio informare de acest gen. Ştiu că se vorbeşte despre o restructurare, reorganizare, dar în niciun caz de desfiinţare şi nu în următoarele zile. Nu cred că se va întâmpla asta. Se face mai întâi o dezbatere publică, un proiect de lege“, a declarat Bălescu marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Luminiţa Niţu, a spus că nu ştie nimic despre o eventuală desfiinţare a instituţiei deoarece nu a primit nicio comunicare oficială.

"Am aflat şi eu din presă. Nu am primit nicio comunicare oficială, prin urmare nu pot face nicio apreciere. Ceea ce se va decide la nivel politic, aceea se va aplica", a spus Niţu.

Preşedinte CAS Buzău: Desfiinţarea caselor şi direcţiilor de sănătate nu se face de pe o zi pe alta

Preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Publică Buzău, Cornel Vasilescu, consideră că desfiinţarea caselor de sănătate şi a direcţiilor de sănătate publică, măsură anunţată de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, nu se poate realiza "de pe o zi pe alta".

Potrivit lui Vasilescu, măsura desfiinţării caselor de sănătate şi a direcţiilor de sănătate publică, necesită timp, iar ideea înfiinţării unor instituţii regionale nu este valabilă atâta vreme, cât ţara nu este împărţită încă în regiuni.

"Deocamdată, nu ştim dacă se vor face nişte lucruri de pe o zi pe alta. DSP-urile sunt de atâţia ani, casele de sănătate din 1999, fondul de sănătate e un fond cu destinaţie specială care este în subordinea ANAF. Nu ştiu dacă proiectul domnului ministru se poate realiza de pe-o zi pe alta",a declarat, marţi, directorul CJAS Buzău, Cornel Vasilescu.

La rândul său, directorul DSP Buzău, medicul Venera Acsinte, a declarat, marţi, că este puţin probabilă desfiinţarea direcţiilor de sănătate, fiind mai degrabă vorba de înfiinţarea unor instituţii regionale.

"Această idee a fost vehiculată în ultimele luni destul de ardent şi sigur ne aşteptam ca odată cu regionalizarea şi descentralizarea, DSP-urile să capete o altă formă. Sunt convinsă că aşa va fi. Acum, nu avem informaţiile concrete a ce va înseamna viitoarea direcţie sanitară, nici locul pe care-l va ocupa într-o eventuală ierarhie, dar sunt convinsă că sănătatea publică va fi, în continuare, o preocupare primodială pentru decidenţi, că DSP, sub o altă formă, va căpăta o altă structură", a declarat directorul DSP Buzău, medicul Venera Acsinte.

Conform sursei citate, la nivelul DSP Buzău există un deficit de personal de zece persoane.

Sanitas: Economiile obţinute prin reorganizarea CAS şi DSP judeţene trebuie redistribuite în sistem

Federaţia Sanitas va solicita Ministerului Sănătăţii semnarea unui acord care să garanteze că reorganizarea direcţiilor de sănătate publică şi caselor de asigurări de sănătate publică judeţene se va face cu consultarea federaţiei şi că economiile obţinute vor fi redistribuite în sistem.

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că a luat la cunoştinţă cu îngrijorare de intenţia declarată a Ministerului Sănătăţii de reorganizare a direcţiilor de sănătate publică şi a caselor de asigurări de sănătate judeţene.

"Ştim că face parte din planul de reorganizare teritorială, dar avem promisiunea domnului ministru că toată această reformă se va face şi cu consultarea Federaţiei Sanitas, federaţie care are membri de sindicat în această instituţie, în sensul de a ne proteja membrii de sindicat, de a avea locurile de muncă asigurate, cu toate drepturile prevăzute în contractele colective de muncă aplicabile, iar economiile obţinute prin reorganizare să fie redistribuite în sistem. Altfel spus, banii să nu se ducă în altă parte", a spus Marius Sepi.

El a precizat că a negociat un acord pe care Federaţia Sanitas speră să-l semneze cu Ministerul Sănătăţii în această săptămână, pentru a se asigura că toate aceste demersuri vor fi făcute şi cu consultarea federaţiei.

Cepoi: Nu a fost depus la Guvern niciun proiect privind reorganizarea CAS şi DSP judeţene

Proiectul privind reorganizarea caselor de asigurări de sănătate şi a direcţiilor de sănătate publică judeţene este deocamdată la Ministerul Sănătăţii, nu a fost prezentat în Guvern şi nici nu a fost supus dezbaterii publice, fiind aşteptată o propunere concretă, a declarat marţi Vasile Cepoi.

"Nu am detalii despre modul de reorganizare a reţelei de asigurări de sănătate şi a direcţiilor de sănătate publică. Aşteptăm să vedem care va fi propunerea concretă. Deocamdată, proiectul este la nivelul Ministerului Sănătăţii, nu a fost prezentat în Guvern şi nu există niciun proiect supus dezbaterii publice, aşa că nu am detalii despre acest fapt. Privesc implementarea acestui sistem cu interes", a spus consilierul guvernamental Vasile Cepoi, care a participat, împreună cu ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăesc, la deschiderea Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi.

Întrebat dacă sistemul poate funcţiona fără cele două instituţii, Vasile Cepoi a spus că poate fi un alt tip de instituţii care să preia atribuţiile celor desfiinţate.

"Sistemul ar putea funcţiona cu alt tip de instituţii care să preia atribuţiile celor desfiinţate. Nu ştiu dacă se fac economii, trebuie făcut un studiu de imapact. Dacă desfiinţezi nişte instituţii care au anumite atribuţii, este clar că atribuţiile ar trebui preluate de alte instituţii. Trebuie pus ceva în loc", a precizat Vasile Cepoi.

Consilierul guvernamental nu a putut preciza dacă va fi redusă birocraţia prin desfiinţarea instituţiilor respective, aşa cum a spus ministrul Sănătăţii, şi nici dacă reorganizarea celor două sisteme ar avea vreo legătură cu proiectul privind regionalizarea.

"Nu ştiu dacă este birocraţie în aceste case judeţene, mă depăşeşte, nu am făcut un astfel de studiu. Nu ştiu dacă poate fi privită ca o regionalizare, care ar fi variantele care ar putea fi implementate. Eu am avut un alt punct de vedere, nu ştiu să vă spun", a adăugat Vasile Cepoi.

Întrebat dacă această măsură ar putea fi un pas spre asigurările mutuale, consilierul guvernamental a spus că nu a auzit despre această idee.

"Poate fi un pas spre asigurările mutuale, dar nu am auzit despre această idee", a precizat Cepoi.

În casele de asigurări de sănătate şi în direcţiile de sănătate publică judeţene lucrează aproximativ 8.000 de persoane.

Directorul DSP Suceava: Nu ştiu încă nimic despre desfiinţarea DSP, e doar o declaraţie de presă

Directorul DSP Suceava, Ludovic Abiţei, a declarat, marţi, că nu a fost informat oficial despre eventuala desfiinţare a direcţiilor de sănătate publică şi că în urmă cu două luni au existat discuţii despre restructurarea DSP, dar în contextul regionalizării.

Abiţei a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că nu are nici o informaţie oficială despre eventuala desfiinţare a direcţiilor de sănătate publică din ţară, ci doar declaraţia de presă de marţi a ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

El a arătat că în urmă cu două luni, în videoconferinţă, s-a discutat despre restructurarea direcţiilor de sănătate publică în contextul regionalizării.

"Nu ştiu dacă vor funcţiona pe structuri regionale, subordonate Ministerului Sănătăţii, dacă vor aparţine de Consiliul Judeţean sau vor fi structuri teritoriale ale ministerului", a spus Abiţei.

El a subliniat că nimic nu este clar în legătură cu acest subiect.

"Urmează să vedem ce se va întâmpla în continuare. Sistemul trebuie să funcţioneze. Trebuie să funcţioneze în continuare mai ales programele de prevenţie, programele naţionale de sănătate şi activităţile de control", a mai spus Ludovic Abiţei.

El a arătat că sistem sanitar similar celui din România funcţionează în Spania şi Italia, în restul ţărilor UE funcţionând agenţii care aparţin de administraţia publică, la minister fiind păstrate doar structurile de control.

DSP Suceava are în organigramă 147,5 posturi aprobate, din care sunt ocupate 132 de posturi.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat, marţi, că direcţiile de sănătate publică judeţene şi casele de asigurări de sănătate publică judeţene vor fi desfiinţate în următoarele zile.

Nicolăescu a precizat că măsura desfiinţării direcţiilor de sănătate publică judeţene şi caselor de asiguări de sănătate publică judeţene va aduce economii la buget.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că 2013 va fi anul marilor schimbări în sănătate, precizând că are sprijin politic pentru măsurile care vor fi luate.

Declaraţiile au fost făcute la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, organizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România şi Colegiul Medicilor din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici