- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, SLATINA, CRAIOVA, ALBA IULIA, TÂRGU JIU, (24.06.2016, 11:50)
- Departamentul Corespondenti
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Reacţii post-referendum: Românii din Marea Britanie se tem de efectele Brexitului
Românii care muncesc în Marea Britanie spun că decizia britanicilor de a ieşi din Uniunea Europeană este una greşită şi se tem pentru locurile lor de muncă. Mulţi sunt decişi ca, dacă situaţia economică a Regatului Unit se va înrăutăţi, să se întoarcă în România.
Urmărește
2508 afișări
Românii din Marea Britanie se tem de efectele Brexitului (Imagine Shutterstock / Mediafax Foto)
Claudiu Avram, un român din Sălaj care locuieşte de 10 ani în Londra, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că decizia Marii Britanii de a ieşi din UE este un rezultat neaşteptat, un duş rece.
„Mi se pare o decizie greşită ieşirea din UE, vom avea cu toţii de suferit. Eu am rezidenţă, voi fi afectat în aceeaşi măsură în care vor fi afectaţi toţi locuitorii Marii Britanii. Economia va trece prin momente de instabilitate, cel puţin pentru o perioadă şi poate îşi vor găsi britanicii drumul într-u viitor mai îndepărtat, dar până se va stabiliza economia şi relaţiile cu alte ţări va fi instabilitate, deja lira sterlină a scăzut puternic şi va fi greu de recuperat”, a spus acesta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Avram va rămâne în Marea Britanie dar, pe viitor, în cazul în care situaţia economică se va înrăutăţi, nu exclude posibilitatea de a pleca în altă ţară.
„Cred că multă lume gândeşte aşa. Sperăm să se stabilizeze lucrurile, vom vedea”, a mai spus românul.
Claudiu Avram a precizat că nu înţelege de ce se bucură cei care au votat pentru ieşirea ţării din UE, în condiţiile în care rezultatul referendumului aduce instabilitate.
Amada Udreş, originară din Slatina, judeţul Olt, s-a declarat şocată de votul dat de majoritatea britanicilor pentru ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Ea a declarat corespondentului MEDIAFAX că englezii şi-au aruncat ţara în incertitudine.
„Şocant! 52% sunt idioţi. Nu pot să cred că şi-au aruncat ţara în incertitudine. Nu am ajuns la serviciu, sunt acasă, partenerul meu este şocat şi el - «unbelievable». «Leave» se bucură, în ignoranţa lor, cei pentru «Remain» sunt îngrijoraţi”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Amada Udreş.
Incertitudinea este cuvântul care descrie viaţa în Marea Britanie, după rezultatului referendumului privind ieşirea din UE.
„Preţurile vor fi mai mari, în general....nu ştiu. Piaţa imobiliară - se prezice că va fi greu să se ia împrumuturi pentru case. Lira e azi foarte jos. Eu sunt ok pentru că noi lucrăm cu România, deşi fabricile din România vor suferi. Dacă scade lira, vor fi loviţi”, a mai spus Amada Udreş.
Dragoş Zdrânc, un tânăr de 27 de ani din Alba Iulia care s-a întors recent din Marea Britanie după ce a lucrat un an şi jumătate în comerţ, a declarat, după ce britanicii au votat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană, că mulţi români se vor întoarce în ţară.
”Cred că decizia de părăsire a Uniunii Europene îi va afecta pe majoritatea românilor, în special în ceea ce priveşte libera circulaţie. Cred că foarte mulţi se vor întoarce în ţară. Vreau să spun că nu am reuşit să vorbesc cu foştii colegi de serviciu, însă am văzut pe reţelele de socializare că foarte mulţi s-au arătat dezamăgiţi prin diverse postări. Să vedem ce se va întâmpla. Va trebui să-şi obţină un drept de şedere. Sunt curios ce va urma. Marea Britanie, şi mai ales Londra, are o economie foarte bună, dar nu ştiu şi nu cred că aceasta se va menţine după această decizie. După cum am spus, în Londra, unde am lucrat eu, erau foarte mulţi imigranţi, între care şi români, care făceau munca de jos. Această muncă nu cred că o vor face şi englezii”, a spus Dragoş Zdrânc.
Dragoş a mai spus că românii care muncesc în Marea Britanie nu şi-ar fi dorit această schimbare.
Ovidiu Obadă, în vârstă de 30 de ani, din judeţul Dolj, lucrează în Anglia de mai bine de un an. Este barman în Llandeilo, într-o locaţie în care lucrează şi soţia sa. Ei fac parte dintre românii care sunt pregătiţi să se întoarcă în ţară.
„Pentru mine nu era o foarte mare problemă. Din ce am înţeles cei care au contract de muncă, nu vor avea probleme. Eu am contract de muncă pe perioadă nedeterminată. Chiar şi aşa eu vreau să mă întorc în ţară cu soţia. Aşteptăm cel de-al doilea copil şi am vrea să rămânem în România. Problema noastră este să găsim în ţară de lucru, sau cel puţin eu, ca să îmi pot întreţine familia. Am însă prieteni pe care i-ar putea afecta decizia asta. Ei au contracte, dar pe perioadă determinată, de câteva luni. Nu ştiu ce vor face ei. Pentru că nu a venit nimeni aici din dragoste faţă de ţara asta, ci pentru a munci. Vom vedea ce va fi, ce decizii se vor lua”, a declarat Ovidiu.
Pe de altă parte, Mihai Bogdan Tutunaru, un bărbat de 40 de ani din Craiova, stabilit din 2014 în al doilea oraş ca mărime în Regatul Unit, este mulţumit de rezultatul referendumului.
"Eu mă bucur foarte mult că au votat pentru părăsirea Uniunii Europene, pentru că nu vor mai avea toate leprele beneficii, după această decizie. Atmosfera nu stă chiar pe roze, pentru că nu se ştie ce va fi, dar rezultatul este foarte bun. Atâta timp cât suntem corecţi şi plătim taxe săptămânal, în jur de 150 de lire, suntem muncitori şi ne vedem de treaba noastră, cred că Regatul are grijă de noi. Se aude că lira va ajunge dolar, dar Regina are grijă de noi, nu ne lasă. De afectat, eu cred că nu ne va afecta pe noi, românii. Muncim, plătim taxe şi suntem corecţi. Este un avans de peste un milion de voturi, deci e un rezultat bun", a declarat pentru MEDIAFAX, Mihai Bogdan Tutunaru, din Craiova.
Marea Britanie va ieşi din UE, după ce 51.9 la sută dintre cetăţenii britanici au votat pentru ieşirea ţării din Blocul Comunitar, potrivit rezultatelor finale, informează BBC News online.
Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea tuturor voturilor din cele 382 de circumscripţii electorale, 51,9% dintre cetăţenii britanici s-au pronunţat în favoarea ieşirii ţării din UE, potrivit BBC News online.
Pentru ieşirea din Uniunea Europeană au votat puţin aproximativ 17,4 milioane de cetăţeni, în timp ce pentru rămânerea în UE s-au înregistrat puţin peste 16 milioane de voturi.
Citeşte şi: REZULTATE REFERENDUM MAREA BRITANIE. Preşedintele Parlamentului European Martin Schulz: Este nevoie de stabilitate de ambele părţi. Ne-a întristat decizia Marii Britanii
Citeşte şi: CONSECINŢE BREXIT în ROMÂNIA. Iohannis i-a convocat la consultări pe guvernatorul BNR, premierul Cioloş şi liderii partidelor politice / Discuţiile au început - FOTO
Citeşte şi: Cursul sare de 4,55 lei/euro după rezultatul votului din Marea Britanie/ Dăianu: BNR va face în aşa fel astfel încât să atenueze volatilitatea cursului leu/euro - FOTO
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe