Bărbatul a sufeirt un " transplant pe transplant", respectiv proteza – după transplantul de rinichi suportat în urmă cu doi ani, medicii purâtnd costume speciale de protecţie deoarece cea mai mică infecţie i-ar fi fost fatală pacientului, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Practic, a fost un transplant pe transplant, un caz unic în ţară, după ştiinţa mea. În urma transplantului de rinchi, pacientul urma un tratament cu medicamente imuno-supresive (pentru ca organismul să nu respingă noul organ, n.r.). La sfârşitul anului trecut, au apărut însă complicaţii, sub forma unei necroze la capul femural. Practic, articulaţia şoldului era distrusă, pacientul nu se putea deplasa şi suferea de dureri cumplite. Prin operaţie, i-am îndepărtat articulaţia bolnavă şi am înlocuit-o cu o proteză metal-metal, de ultimă generaţie", a declarat, joi, în conferinţă de presă, dr. Paul Botez, şeful Clinicii de Ortopedie şi Traumatologie a spitalului menţionat.
Potrivit sursei citate, starea pacientului este stabilă şi că are toate şansele să-şi revină, dacă nu vor apărea complicaţii post-operatorii. "În trei luni, va uita că a suferit vreun transplant şi va duce o viaţă normală", a subliniat dr. Botez.
Operaţia a durat 35 de minute şi s-a desfăurat în condiţii speciale. Pe lângă efortul medicilor, operaţia a implicat şi cheltuieli substanţiale.
"Doar proteza a costat 3.500 de euro şi a fost achiziţionată prin Programul Naţional de Endoprotezare. Am avut doar două astfel de proteze – foarte populare în America de Nord – dar încă rare la noi în ţară: una am folosit-o pentru pacientul din Vaslui, iar cea de-a doua a fost implantată ieri (miercuri, n.r.) unei tinere de 26 de ani din Constanţa. Aceste proteze au o durată de viaţă foarte mare şi de aceea preferăm să le folosim pentru pacienţii tineri", a mai adăugat dr. Botez.
Medicul a precizat că are la activ peste 2.500 de implanturi protetice reuşite, iar cel mai tânăr pacient al său a fost o fată de 16 ani.