Recensământul moaştelor: Extraordinarul drum al oaselor sfinte prin bisericile din România

Câte moaşte sunt în România? "Numai Dumnezeu ştie câte sunt răspândite în România şi în lume", ne spune un preot, realizator de emisiuni pe teme religioase de la Trinitas TV. Aceeaşi dilemă o are şi Patriarhia: "Nu ştim câte moaşte sunt în România pentru că Biserica este descentralizată", măturişte pentru gândul purtătorul de cuvânt al Patriarhului Daniel, părintele Constantin Stoica.

Urmărește
631 afișări
Imaginea articolului Recensământul moaştelor: Extraordinarul drum al oaselor sfinte prin bisericile din România

Recensământul moaştelor: Extraordinarul drum al oaselor sfinte prin bisericile din România (Imagine: Silviu Matei/Arhiva Mediafax Foto)

România a devenit ţara tuturor moaştelor. Jurnalele de ştiri nu contenesc să arate mulţimi de credincioşi făcând cozi interminabile la moaştele Sfântului Dumitru, la moaştele Sfintei Parascheva sau la moaştele Sfintei Filofteia, ca să numim doar câteva dintre punctele fierbinţi ale calendarului creştin ortodox de peste an. Chiar zilele acestea, mii de oameni au aşteptat ore întregi pentru a săruta moaştele Sf. Dimitrie la Patriarhie şi pentru a-şi atinge hainele, batistele, certificatele medicale şi chiar portofelele de racla sfântă.

Un recensământ al moaştelor nu a fost încă făcut în România. De aceea, încercarea Gândul de a afla câte oseminte sfinte sunt venerate anual în bisericile autohtone s-a lovit de limite aproximative. 700, 1.000, 10.000, 13.000? În funcţie de sursele consultate, cifrele diferă.

Într-un inventar făcut de Gândul în urma consultării unor site-uri "creştin ortodoxe", în România ar fi nu mai puţin de 700 de moaşte localizate în peste 250 de biserici şi mănăstiri. Părintele Constantin Diaconaşu de la o biserica Spitaului Judeţean Suceava a explicat însă pentru Gândul că "nu se poate târnosi (sfinţi -n.r.) o biserică fără ca aceasta să aibă sfinte moaşte pe pristol (masa din mijlocul altarului, pe care se ţin obiectele necesare oficierii liturghiei - n.r)", ceea ce înseamnă că cifra este mult mai mare. Cum în România, potrivit Patriarhiei, sunt peste 13.000 de biserici, asta înseamnă că numărătoarea ar trebui să înceapă de la 13.000 în sus, iar limita maximă este greu de estimat, în condiţiile în care am găsit biserici care conţin zeci de oseminte sfinte.

Astfel, biserica cu hramurile "Izvorul Tămăduirii" şi "Sfântul Ierarh Nicolae" a Spitalului Judeţean din Suceava se laudă cu peste 70 de moaşte, printre care părţi din osemintele Sf. Gheorghe, ale Sf. Ioan Botezătorul, ale Sf. Ana, mama Mariei, ale celor trei Ierarhi Vasile, Grigore şi Ioan, ale lui Dionisie Aeropagitul sau ale Mucenicilor ucişi de Irod. "Sunt şi fragmente din mâini şi din cap, adică părţi din craniu şi degete. Nu ştiu exact pentru că au fost adunate pe parcursul a 15 ani", ne-a declarat părintele Constantin Diaconaşu.

Dar cum ajung moaştele în proprietatea unei biserici? Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a declarat că moaştele sfinţilor sunt donate de la o biserică la alta, fiind însoţite de un certificat care atestă autenticitatea lor. Părintele Diaconaşu spune că, pe lângă donaţie, există şi posibilitatea "răscumpărarii" moaştelor.

Citeşte mai departe cum tranzacţionează biserica oasele sfinte şi cum ajung moaşte pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici