Recensământul traficului, în perioada 12 aprilie-13 noiembrie
Astfel, 943 de posturi vor înregistra traficul pe drumurile naţionale, 2.202 pe drumurile judeţene şi 184 pe drumurile comunale.
„Acţiunea are loc la recomandarea Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite şi se desfăşoară în toate ţările Uniunii Europene. Înregistrările de trafic se vor desfăşura după un calendar prestabilit, care va monitoriza fiecare zi din săptămână, în diferite perioade considerate de vârf din punct de vedere al traficului”, se arată într-un comunicat al CNADNR.
Scopul recensământului este identificarea zonelor cel mai intens circulate, precum şi analiza componenţei traficului, de marfă sau de persoane, care circulă pe reţeaua de drumuri publice. Vor fi înregistrate autovehiculele care circulă pe teritoriul României, indiferent de ţara în care sunt înmatriculate.
Recensământul va fi realizat folosind o metodă combinată – manual şi automat. Înregistrarea manuală a maşinilor, bicicletelor şi motocicletelor se efectuează periodic, o data la cinci ani.
„Cunoaşterea caracteristicilor traficului pe reţeaua rutieră este absolut necesară pentru fundamentarea şi proiectarea investiţiilor rutiere şi a lucrărilor de întreţinere şi reparare a drumurilor, fundamentarea măsurilor de organizare a circulaţiei rutiere şi urmărirea dinamicii de evoluţie a traficului pe reţeaua de drumuri, precum şi elaborarea de studii pentru evaluarea calităţii aerului prin estimarea emisiilor din traficul rutier şi a impactului asupra mediului”, precizează sursa citată.
În cadrul înregistrărilor de circulaţie, vehiculele vor fi încadrate în 11 categorii, de la biciclete, motociclete fără ataş, microbuze, camioane, tractoare, autobuze şi până la căruţe.
Monitorizarea manuală de circulaţie se efectuează în toate posturile de înregistrare, în zece zile pe tot parcursul anului, în fiecare zi din săptămână pentru lunile cu trafic mediu (aprilie, mai, octombrie, noiembrie), o zi cu trafic mediu din luna de vârf (miercuri – luna august) şi două zile de weekend cu trafic maxim în luna august. Tot în „luna de foc” august, se vor desfăşura şi anchete origine-destinaţie.
Colectarea electronică a datelor se face de către Centrul de Studii Tehnice Rutiere şi Informativă (CESTRIN), care le va prelucra şi organiza statistic. Toate datele vor fi baza alcătuirii modelului naţional de transport atât la nivel naţional cât şi la nivel de dezvoltare regională.