- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rechizitele pentru începutul de an şcolar scad din bugetul familiei între 75 şi 450 de lei
Ca la fiecare început de an, părinţii trebuie să aloce o anumită sumă din bugetul familiei pentru ghiozdane, caiete, creioane, penare, acuarele, pensule, uniforme, care pot costa între 75 de lei şi peste 450 de lei, la care se adaugă dicţionare, cărţi, culegeri şi, uneori, chiar manuale.
Rechizitele pentru începutul de an şcolar scad din bugetul familiei între 75 şi 450 de lei (Imagine: Haaz Sandor/Mediafax Foto)
Un pachet minimal de rechizite pentru învăţământul primar costă statul 25 de lei, un părinte plăteşte cel puţin 75 de lei, adică, în cel mai fericit caz, de trei ori mai mult decât poate da bugetul, noroc că piaţa de profil este bine echilibrată, astfel încât să facă faţă oricărei cereri.
Părinţii se pregătesc cum pot pentru începerea noului an şcolar. Ei trebuie să aloce o anumită sumă din bugetul familiei pentru a satisface necesarul de rechizite al elevilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Primele țări care intră în 2025. În Australia, peste 1 milion de persoane s-au adunat în portul Sydney pentru focul de artificii
-
De la Mesopotamia la Calendarul Gregorian: Cum am ajuns să sărbătorim Anul Nou pe 1 ianuarie
-
BNR reuşeşte să păstreze cursul extrem de stabil şi afişează o cotaţie de 4,9741 lei/euro în ultima zi bancară din an
-
Generaţia europeană a României, la majorat: peste 3,6 milioane de copii s-au născut într-o Românie europeană, iar ei reprezintă astăzi aproape 20% din populaţia României.
În întâmpinarea familiilor al căror venit mediu net lunar, pe membru de familie, realizat în luna iulie, este de maximum 50 la sută din salariul de bază minim brut pe ţară, Ministerul Educaţiei a emis un ordin care prevede acordarea unor pachete cu rechizite şcolare în valoare de câte 25 de lei pentru elevii din învăţământul primar şi câte 30 de lei pentru învăţământul gimnazial. În Bucureşti ar urma să primească pachete cu rechizite 2.955 de elevi, suma totală alocată fiind de aproape 75.000 de lei.
Părinţii ai căror copii nu vor beneficia de pe urma acestui program pot cumpăra, în funcţie de venituri, rechizitele aferente noului an şcolar. Acestea se găsesc pe piaţă sub forma unor oferte extrem de variate, atât ca prezentare, cât şi ca preţ. Părinţii pot opta pentru materiale aparţinând unui pachet minimal sau pot alege să personalizeze rechizitele micului şcolar.
Preferinţele celor mici se îndreaptă, în mod evident, spre eroii desenelor animate, spre personajele preferate din cărţile copilăriei şi spre starurile muzicale. Astfel, o întreagă gamă de ghiozdane, creioane, penare şi caiete sunt personalizate cu aceste personaje.
O listă orientativă de preţuri se prezintă cam aşa: clasa întâi - caiet tip I şi tip 2, două bucăţi, de 24 de file, între 0,66 şi 0,99 lei; două caiete de matematică, de 48 de file, între 0,74 şi 2,45 lei; două caiete de desen A4, între 0,56 şi 1,6 lei; patru creioane, între 1,89 şi 2,99 lei; un stilou - între 1,99 şi 18,43 lei; rezerve de stilou - cinci lei; un set de creioane colorate - între 1,89 şi 2,99 lei; gumă de şters - între 0,54 şi 5,5 lei; riglă - între 0,8 şi 2,9 lei; penar - între 2,99 şi 29,99 lei; acuarele cu pensule de diferite grosimi - între 2,99 şi 12,99 lei; ghiozdan - între 9,9 şi 165 lei; beţişoare - între 0,5 şi 6,74 lei; ascuţitoare - între 0,6 şi 20 de lei; opt coperte - între 0,4 şi 3,99 lei; uniformă - între 26 şi 120 de lei; hârtie creponată - între 0,36 şi 4,49 lei; hârtie glasată - între 1,99 şi 2,69 lei.
Astfel, pentru clasa întâi un părinte trebuie să scoată din buzunar între 75 de lei şi peste 450 de lei, după posibilităţi.
Pentru clasele a II, a III-a şi a IV-a, pachetul de rechizite se scumpeşte cu aproape 20-30 de lei. Astfel, părinţii trebuie să plătească pentru rechizite între 100 de lei şi aproape 500 de lei.
Pe lângă acest pachet de bază, copiii vor mai avea nevoie la clasă şi de o serie de materiale auxiliare, aici intrând caiete tipizate, culegeri, antologii, dicţionare, îndreptare, atlase, în funcţie de indicaţiile cadrelor didactice. Preţul acestora variază de la 30 de lei până la 150 de lei.
Există însă şi posibilitatea ca părinţii să cumpere inclusiv manualele şcolare, fie din cauza faptului că unităţile de învăţământ nu dispun de un număr suficient, fie pentru că fondul existent acestora este grav deteriorat. În unele cazuri, din dorinţa de a le uşura micuţilor ghiozdanul, se recurge la varianta cumpărării a două seturi de manuale, unul pentru a fi folosit la şcoală, iar celălalt acasă.
Preţul manualelor variază de la o clasă la alta. La clasa I vorbim de o medie de 80 lei, iar la clasa a IV-a se poate ajunge ajunge la o medie de 150 de lei, suma crescând progresiv spre gimnaziu şi liceu.
O alternativă ingenioasă la cumpărarea de manuale ar fi achiziţionarea la preţ redus a acestora de la generaţiile anterioare. Astfel, cei mai mari îşi vor putea cumpăra noi rechizite sau chiar manuale din banii rezultaţi, iar cei mici îşi vor scuti părinţii de cheltuieli excesive. Această soluţie este deja consacrată în mediul liceal, unde funcţionează o veritabilă bursă a manualelor.
Asigurarea integrală a celor necesare noului an şcolar implică, aşadar, costuri de la 190 de lei pentru un elev până la 800 de lei, totul în funcţie de bugetul părinţilor.
Cea mai eficientă cale de evitare a cheltuielilor inutile este întocmirea exactă a unei liste de cumpărături şi fixarea unei sume. Succesul deplin în "expediţia" la magazinele specializate sau în supermarketuri rezidă în arta negocierii cu micuţii.
Preţurile strict pentru rechizite sunt cam aceleaşi pentru diferite etape de studiu. Astfel, pentru un elev de gimnaziu, rechizitele costă minimum 150 de lei, iar cheltuielile pentru pregătirea de şcoală a unui licean sunt cam tot la aceeaşi valoare.
Lidia Cristescu, care are doi copii la şcoală, spune că rechizitele pentru cel mic, care intră în clasa a VII-a, sunt chiar puţin mai scumpe decât pentru cel mare, licean, pentru că include unele rechizite cum ar fi bloc de desen, acuarele şi diverse truse.
La liceu dispare desenul, dar cu certitudine apar alte costuri. Şcolarii mai mari nu mai poartă ghiozdan, ci tot felul de genţi sau rucsacuri, iar la uniformă s-a renunţat după câţiva ani în care părinţii au plătit câte 80 de lei pentru un copil şi au primit în schimb un pantalon şi o vestă pe care şcolarii nu le-au putut îmbrăca, fiind prea urâte, a spus Lidia Cristescu.
Costurile pot însă creşte, întrucât mulţi profesori pot avea propriile cerinţe cu privire la rechizite. În gimnaziu şi în liceu costurile cresc, întrucât copiii au nevoie de mai multe cărţi, culegeri, îndrumare, nemaivorbind de echipamentul de sport. Toate acestea măresc valoarea costurilor pentru pregătirea intrării în noul an la minimum 300 - 400 de lei, recunosc cei mai mulţi părinţi.
Şi peste toate acestea, părinţii nu ar trebui să uite micile atenţii de început de an şcolar, ce trebuie acordate educatoarelor, învăţătoarelor şi diriginţilor. Practica ţine mai mult de învăţământul preşcolar primar şi ceva din gimnazial. Liceeni sunt mai relaxaţi la acest capitol
Într-o familie cu doi sau mai mulţi copii, începerea noului an şcolar poate deveni un lux pentru mulţi părinţi. Din fericire, piaţa este bine construită, astfel încât să satisfacă mai toate buzunarele.
(Material realizat de Elvira Gheorghiţă, elvira@mediafax.ro)
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO