Fostul copreşedinte PNL, Vasile Blaga, şi fostul primar de la Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, s-ar fi folosit de firme fantomă ca să obţină bani pentru partid

Fostul copreşedinte PNL, Vasile Blaga, şi fostul primar de la Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, s-ar fi folosit de firme care aveau comportament de tip fantomă pentru a scoate bani din două companii naţionale pentru partid, potrivit rechizitoriului procurorilor.

Urmărește
799 afișări
Imaginea articolului Fostul copreşedinte PNL, Vasile Blaga, şi fostul primar de la Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, s-ar fi folosit de firme fantomă ca să obţină bani pentru partid

Rechizitoriu. Fostul copreşedinte PNL, Vasile Blaga, şi fostul primar de la Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, s-ar fi folosit de firme fantomă ca să obţină bani pentru partid

"Reprezentanţii firmelor implicate în circuitul expus – respectiv martorii: (...) de la S.C. (...)SRL, (...) de la S.C. (...)SRL, (...)de la S.C. (...)SRL şi (...)de la S.C. (...)SRL au descris modalitatea în care, în perioada 2011-2012, pe baza unor contracte de prestări servicii fictive încheiate cu beneficiarul S.C. (...) SRL Bucureşti, la sediul 11 căreia se deplasau pentru semnarea lor şi întocmirea altor documente justificative, au încasat în conturile deţinute sumele virate de cea din urmă, pe care le-au ridicat în numerar, prezentând – la rândul lor –băncii borderouri fictive de achiziţii cereale şi fier vechi de la persoane fizice. (...) Societăţile pe care le reprezentau nu au prestat serviciile ce au făcut obiectul contractelor cu S.C. (...)SRL, încheierea lor fiind o justificare a plăţilor efectuate de aceasta în conturile deţinute, în principal, la (...) şi au acceptat realizarea acestor operaţiuni în schimbul unor comisioane cuprinse între 200 lei şi 1.500 lei, pe care le primeau săptămânal sau la fiecare retragere în numerar. Persoana care s-a ocupat de colectarea sumelor retrase în numerar din conturile firmelor menţionate – (...), care a beneficiat şi el de un comision de 2% din acestea, (...)", se arată în rechizitoriul prin care Vasile Blaga a fost trimis în judecată.

Procurorii vorbesc în rechizitoriul de trimitere în judecată a fostului copreşedinte PNL de firme cu comportament de tip ,,fantomă”.

"În perioada 2011 –2012, în calitate de primar al municipiului Piatra Neamţ şi vicepreşedinte al (...), ŞTEFAN GHEORGHE a pretins -pentru sine şi pentru respectiva formaţiune politică - de la reprezentantul S.C.(...) S.R.L. Bucureşti –BERDILĂ HORAŢIU BRUNO, un procent cuprins între 10-25% din valoarea fiecărui contract încheiat de aceasta cu C.N. (...) S.A. Bucureşti şi S.C. (...) S.A. Bucureşti în urma derulării unor proceduri de achiziţie publică organizate de aceste companii naţionale pentru achiziţia de servicii şi produse IT, în schimbul căruia a promis şi chiar şi-a exercitat influenţa cu acceptul secretarului general al partidului –BLAGA VASILE -asupra conducerii instituţiilor publice menţionate –în vederea atribuirii preferenţiale a contractelor, primind efectiv suma totală de aproximativ 25.000.000 lei (circa 5.500.000 euro), din care 700.000 euro au ajuns la BLAGA VASILE, sumă transferată de S.C.(...)S.R.L. Bucureşti în conturile unor societăţi cu comportament de tip ,,fantomă” (S.C. (...)SRL, S.C. (...)SRL, S.C. (...)SRL şi S.C. (...) SRL –toate cu sediul în Bucureşti) controlate de persoanele lor de încredere -în urma încheierii unor contractede prestări servicii fictive cu acesteaşi ulterior retrasă în numerar", se mai arată în rechizitoriu.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în anul 2009 în formaţiunea politică aflată la guvernare a existat o înţelegere vădită între persoane cu funcţii de conducere, respectiv secretarul general Blaga Vasile şi vicepreşedintele Ştefan Gheorghe, în sensul obţinerii de bani pentru partid.

"La nivelul anului 2009, în cadrul formaţiunii politice aflate la guvernare – (...)-a existat o înţelegere vădită între persoane cu funcţii de conducere şi anume secretarul general BLAGA VASILE şi vicepreşedintele ŞTEFAN GHEORGHE, în sensul obţinerii de bani pentru partid. Potrivit înţelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniştrilor desemnaţi politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naţionale şi instituţiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziţie publică către firme dispuse să «cotizeze» pentru formaţiunea politică din care cei doi făceau parte", potrivit documentului citat.

Luni, Vasile Blaga, senator în Parlamentul României, a fost trimis în judecată de procurorii DNA din Ploieşti în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, cauza urmând să fie soluţionată de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

DNA îl cercetează pe politician sub control judiciar pentru trafic de influenţă, după ce, potrivit procurorilor, ar fi primit suma de 700.000 de euro, din care 500.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan. În aceeaşi cauză sunt anchetaţi fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, şi omul de afaceri Horaţiu Brună Berdilă.

Procurorii au susţinut că Gheorghe Ştefan, în calitate de vicepreşedinte al partidului aflat atunci la guvernare, şi-a folosit în mod direct influenţa politică şi a determinat persoane cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul energiei o anumită persoană, agreată atât de Gheorghe Ştefan, cât şi de Blaga, şi care a fost dispusă să contribuie - indirect - la finanţarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferenţială a unor contracte de achiziţie publică către diverse societăţi indicate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici