RECHIZITORIUL DNA: Duicu a intervenit la şefii Asigurărilor de Sănătate spre a obţine bani publici pentru firma lui

Adrian Duicu a intervenit la foştii şefi ai CNAS Cristian Buşoi şi Doru Bădescu, dar şi la cei ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Mehedinţi, pentru ca acest judeţ să obţină bani publici în plus, iar cea mai mare parte a acestora să ajungă la firma controlată de el, potrivit DNA.

Urmărește
668 afișări
Imaginea articolului RECHIZITORIUL DNA: Duicu a intervenit la şefii Asigurărilor de Sănătate spre a obţine bani publici pentru firma lui

RECHIZITORIUL DNA: Duicu a intervenit la şefii Asigurărilor de Sănătate spre a obţine bani publici pentru firma lui (Imagine: Shutterstock)

Informaţiile apar în rechizitoriul prin care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, alături de alte nouă persoane, între care Elisaveta Zenovia Rolea, preşedinte al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Mehedinţi, şi Grigoriţa Feraru, consilier principal în cadrul CJAS la data faptelor.

Conform rechizitoriului obţinut de MEDIAFAX, demersurile lui Duicu la şefii Asigurărilor de Sănătate au avut ca scop final obţinerea pentru firma lui de cât mai mulţi bani din bugetul asigurărilor sociale de sănătate.

Anchetatorii precizează, în documentul citat, că firma controlată de Duicu se numeşte SC ROMRAD-RMN SRL şi are ca obiect de activitate prestarea de servicii medicale (paraclinice), operând un laborator de investigaţii medicale cu rezonanţă magnetică nucleară (RMN) în Drobeta Turnu Severin.

Potrivit DNA, în 2013, Duicu, acţionând cu scopul de a crea premisele decontării de către această societate a unor sume cât mai mari din bugetul asigurărilor sociale de sănătate (pe parcursul anului 2013 societatea a decontat de la casa judeţeană de asigurări de sănătate suma de 3.595.762 de lei), şi-a folosit influenţa conferită de calitatea sa de preşedinte al organizaţiei judeţene Mehedinţi a Partidului Social Democrat pentru determinarea mai multor funcţionari publici, atât din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate cât şi din cadrul casei judeţene de asigurări de sănătate Mehedinţi, să-şi exercite atribuţiile de serviciu în sensul obţinerii folosului urmărit de acesta.

"Primul demers realizat de către Duicu Ioan-Adrian în vederea obţinerii acestui rezultat a constat în influenţarea modalităţii în care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a repartizat (atât cu prilejul aprobării bugetului pentru anul 2013, cât mai ales cu prilejul rectificărilor bugetare) către casele judeţene de asigurări de sănătate fondurile destinate serviciilor medicale paraclinice, fondurile alocate judeţului Mehedinţi fiind disproporţionate în raport cu cele alocate celorlalte judeţe. În acest scop, Duicu Ioan-Adrian şi-a exercitat influenţa atât faţă de Bădescu Doru şi Nenu Florina-Karla (care, până în mai 2013, au deţinut funcţiile de preşedinte şi respectiv director general în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate), cât şi faţă de Buşoi Cristian-Silviu (care în luna mai 2013 a fost numit în funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate)", se menţionează în rechizitoriu.

DNA mai precizează că CNAS, prin referatul din 27 august 2013, aprobat de către Cristian Buşoi, casei judeţene de asigurări de sănătate Mehedinţi i s-a alocat, pentru servicii paraclinice, suma suplimentară de 936.000 de lei, ceea ce reprezintă 2,74% din suma suplimentară alocată la nivel naţional caselor judeţene de asigurări de sănătate (suma totală alocată caselor judeţene de asigurări de sănătate fiind de 36.625.500 de lei), în condiţiile în care judeţul Mehedinţi are doar 1,21% din numărul de asiguraţi de la nivel naţional.

Cel de-al doilea demers al lui Duicu, mai arată DNA, a vizat direcţionarea celei mai mari părţi a sumele lor alocate către judeţul Mehedinţi pentru servicii paraclinice (peste 64% din totalul acestor sume) către ROMRAD-RMN. În acest scop, susţin anchetatorii, Adrian Duicu şi-a folosit influenţa faţă de Rolea Elisabeta-Zenovia şi Feraru Grigoriţa (preşedinte şi respectiv consilier principal în cadrul casei judeţene de asigurări de sănătate Mehedinţi). "Pentru a le determina să-şi exercite atribuţiile de serviciu în sensul atingerii scopului urmărit de către Duicu Ioan-Adrian, acesta - de asemenea folosindu-şi influenţa şi autoritatea conferite de funcţia de preşedinte al Organizaţiei judeţene Mehedinţi a Partidului Social Democrat - a promis şi procurat foloase pentru soţii celor două funcţionare, foloase constând în numirea acestora în funcţii în cadrul administraţiei publice", spun procurorii, în rechizitoriu.

Pentru a arăta relaţia dintre Adrian Duicu şi Cristian Buşoi, DNA a inserat, în acelaşi document, mai multe convorbiri purtate de cei doi, considerate relevante.

Prima discuţie interceptată a fost purtată a doua zi după numirea lui Buşoi la conducerea CNAS, se precizează în rechizitoriu.

"Duicu: Da, Cristi.
Buşoi: Ce faci, Aadi?
Duicu: Uite, acasă. Numai ce-am ajuns.
Buşoi: Poa' să vină mătuşi-mea, Stela Buligă, şefa asistentelor din Spitalu' Judeţean, cinci minute până la tine?
Duicu: Da. Mâine dimineaţă.
Buşoi: Mâine dimineaţă la ce oră?
Duicu: Dimineaţă la nouă, nouă jumate.
Buşoi: Nouă, nouă jumate.
Duicu: Ce s-a întâmplat?
Buşoi: Nimica. Nu... Vroia să te întrebe ceva. Atât.
………………………………………………………………………………………………………………………
Duicu: Carla ce-a făcut?
Buşoi: Carla, n-am văzut-o. A intrat în concediu.
Duicu: Ştiu. Vrea să plece.
Buşoi: Da. O să plece.

Duicu: I-am spus eu să plece, să nu mai bâzâie pe-acia.
Buşoi: Da. Nu-i...
Duicu: I-am spus: Du-te, Carla, nu mai sta.
Buşoi: Mi-au dat un om din Iaşi. Adică, voi PSD-ul.
……………………………………………………………………………………………………………………….

Duicu: Important e să-ţi fie credincioase şi să facă în aşa fel încât să fie ok.
Buşoi: Da. Dar cât timp sunt şi ele cu semnături, o să fie atente să fie...
Duicu: Cristi, eu am făcut la Consiliul Judeţean un lucru... Pe fiecare hârtie care reprezintă... un lucru foarte serios, semnezi un contract mare, semnezi nu ştiu ce, eu i-am pus jos pe bandă... o bandă jos şi scrie acolo o chestie de asta, o să-ţi spun cum am scris eu: acest document este întocmit de cutare şi cutare şi-şi asumă întreaga responsabilitate din punct de vedere legal şi nu ştiu cum... Scrie patru fraze jos, pe ultima... las tot timpu' ... Da' numai pe documente extrem de importante. Chiar dacă semnează el documentu'... că în fişa postului are responsabilitate să semneze documente sub tine, ştii? E! Faptu' că o pui pe ea să scrie un paragraf acolo... acest document este întocmit de Lidia Popescu şi cutare, cutare, responsabil cutare... îşi asumă întreaga răspundere cu privire la legalitatea şi ... nu ştiu cum dracu'... a documentului.
Buşoi: Îhî. Îhî. Păi, îmi dai tu textu'.
Duicu: Da. Şi când scrii treaba asta, Cristi, pe hârtie, îţi spun că o să vezi funcţionaru' cum are o altă responsabilitate şi altfel gândeşte.
Buşoi: Da. Nu te derogă pe tine de...
Duicu: Nu. Deci, tu... Cristi, tu, în faţa oricărui organ, spui: Domne', eu mai mult de-atât nu pot să fac! Eu sunt un ordonator de credite, îs pus politic aicea, eu n-am capacitatea nici profesională şi nici intelectuală să stau, să pătrund documente, să citesc eu mii de hârtii.
Buşoi: Nu. Nu. Că de aia îs nişte oameni cu nişte responsabilităţi.
Duicu: Aşa. Da' tu... Da, domne'. Ce-am putut să fac, să-l responsabilizez mai mult, din punctu' meu de vedere, atât am putut să fac. Dacă a fost suficient, bine; dacă n-a fost suficient, asta e! Dar eu m-am gândit la un lucru în plus faţă de colegii anteriori care au fost. Şi-ţi spun că ţine treaba asta la orice organ de anchetă, dacă Doamne fereşte vreodată... Da, domne', au fost hârtii foarte importante, mi-am dat seama de importanţa lor, n-aveam niciodată cum să pătrund, să le învăţ sau să le înţeleg pe toate şi m-am gândit că-i foarte bine să-i responsabilizez cu încă o frază în plus sau două fraze în plus. Şi oriunde ţine treaba asta. Şi ei, atunci, când se vor duce, nu mai poa' vină, să spună: Domne', mi-a impus el să semnez şi asta-i viaţa! Ştii cum e cu preşedintele!
Buşoi: Nu. Nu. Nu.
Duicu: Păi, eşti dobitoacă! Tu ori mănânci căcat, ori eşti proastă! Păi, cum dracu'? Hai c-ai semnat, ai semnat da' uite mai scrii şi trei fraze sub asta! E exact ca un fel de declaraţie pe proprie răspundere. Ştii?
Buşoi: Ne-auzim. Te pup.
Duicu: Hai! Pa, pa.
Buşoi: Te pup, Adi"

Într-o altă discuţie, Duicu voia să se asigure că Buşoi a semnat documentul în baza căruia urmau să fie alocaţi banii din care cea mai mare parte avea ca destinaţie firma controlată de şeful CJ Mehedinţi.

"Duicu: Auzi? Cheam-o, te rog, pe madam Stoian. Trebuie să ne semneze o hârtie pentru Casă, la Mehedinţi, aici, trebuie să-şi facă asta nu ştiu ce căcat să-şi facă pe-aicea.
Buşoi: Am plecat. Da' ce hârtie trebuie să...?
Duicu: Mâine, mă! Mâine. Nu... Nimica... Cu banii pentru paraclinici, nu ştiu ce dracu' trebuie să pună dintr-o parte în alta.
Buşoi: Am dat drumu' eu, am semnat azi la toate judeţele.
Duicu: Nu ştiu dacă ai semnat aia. Nu ştiu dacă ai semnat-o"

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, fostul şef al IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea, şi alte opt persoane au fost trimişi în judecată în dosarul în care sunt acuzaţi de fapte de corupţie.

Adrian Duicu i-ar fi promis lui Ştefan Ponea că îşi va folosi influenţa pe care ar avea-o asupra unor membri ai Guvernului, funcţionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne şi a şefului Poliţiei Române, Petre Tobă, pentru a-i determina să îl menţină temporar în funcţia de inspector şef al IPJ Mehedinţi, iar la o dată ulterioară să îl numească director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică din Inspectoratul General al Poliţiei Române. Totodată, Duicu i-ar fi promis lui Ponea că va interveni pentru ca soţia şefului IPJ Mehedinţi, Elisabeta Ponea, într-o funcţie de conducere într-o unitate de parchet din Bucureşti.

Duicu i-ar fi cerut în schimb lui Ponea să o determina pe sora acestuia, preşedinte al Secţiei de contrencios Aadministrativ la Curtea de Apel Craiova, să intervină la o judecătoare să îi admită cererea din dosarul în care ceruse anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate prin care s-a stabilit că preşedintele CJ Mehedinţi a fost în incompatibilitate.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Curtea de Apel Bucureşti, cu propunere de menţinere a măsurilor preventive dispuse în cauză. Instanţa va verifica în 1 august legalitatea şi temeinicia măsurii arestului preventiv în cazul lui Duicu, Ponea şi Popescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici