Recomandări ANSVSA: Cumpărăturile de Paşte să fie făcute numai din locurile autorizate

Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetăţenilor să îşi cumpere produsele necesare pentru sărbătorirea Paştelui, inclusiv pe cele tradiţionale, numai din spaţii autorizate şi precizează şi cum ar trebui să fie acestea păstrate şi ambalate de comercianţi.

Urmărește
589 afișări
Imaginea articolului Recomandări ANSVSA: Cumpărăturile de Paşte să fie făcute numai din locurile autorizate

ANSVSA: Cumpărăturile de Paşte să fie făcute numai din locurile autorizate (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

În perioada premergătoare sărbătorilor pascale, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor intensifică acţiunile de control la unităţile care procesează, depozitează, transportă şi comercializează produse alimentare de origine animală şi non-animală. Sunt vizate şi unităţi de fabricare a produselor de morărit şi panificaţie, a produselor de patiserie, depozite cu legume, fructe, seminţe şi conserve, unităţi de fabricare a băuturilor alcoolice şi răcoritoare, precum şi unităţi de tip hipermarket, supermarket şi unităţi Plafar, care comercializează produse alimentare specifice perioadei postului.

În ceea ce priveşte sacrificarea mieilor sau iezilor, cu excepţia celor sacrificaţi pentru consum în gospodărie, legislaţia actuală prevede ca procesul să aibă loc numai în abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea ovinelor sau caprinelor, care dispun de echipamente şi facilităţi speciale pentru sacrificarea acestor animale, cu respectarea bunăstării animalelor, sau în centre de tăiere temporare care vor fi autorizate să funcţioneze pe o perioadă determinată, sub controlul medicului veterinar repartizat.

Carnea şi organele de miel sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară eliberat de abatorul unde au fost sacrificate animalele şi poartă marca de sănătate

Spaţiile temporare pentru sacrificarea mieilor îşi desfăşoară activitatea pe o perioadă determinată (30 martie - 12 aprilie). Acestea trebuie să fie amenjate corespunzător: locuri special amenajate pentru sacrificarea animalelor, separate fizic de cumpărători, pentru a nu le produce disconfort, spaţii special amenajate pentru cazarea animalelor şi cu posibilităţi de adăpare şi furajare a acestora, sistem de alimentare cu apă potabilă şi apă caldă etc.

Carnea, provenită din sacrificările efectuate în locurile special amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor, va fi comercializată direct consumatorului final, imediat dupa sacrificare, examinare şi marcare.

Şi ouăle valorificate de producătorii particulari trebuie să fie examinate de personalul veterinar. Sunt interzise pentru comercializare ouăle cu coaja crapată sau lovită, acestea vor fi retrase de la vânzare şi vor fi dirijate pentru valorificare în scopuri tehnice, confiscare sau distrugere.

Ouăle proaspete prezintă coaja cu aspect mat, rugos, comparativ cu ouăle vechi la care coaja este lucioasă şi netedă. La un examen simplu a densităţii în apă de robinet, ouăle proaspete trebuie să rămână la fundul vasului în care sunt puse, cu axul longitudinal paralel cu fundul vasului sau acesta să formeze cu fundul vasului un unghi de maxim 30 - 45 de grade.

Produsele din lapte pot fi valorificate de crescătorii de animale în spaţii înregistrate sanitar veterinar în condiţiile în care producătorul deţine: documentul de înregistrare sanitară veterinară pentru vânzare directă sau vânzare cu amănuntul şi certificatul de producător, fişa de sănătate a animalelor vizată de medicul veterinar şi carnetul de sănătate cu viza medicului uman.

Producătorul trebuie să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs şi data obţinerii produsului, înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj. Expunerea produselor trebuie să se facă în vitrine, în recipiente confecţionate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat (plastic, ceramică etc.). Comercializarea brânzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosinţă (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar). Sunt permise transportul şi păstrarea în vederea vânzării directe către consumatorul final a brânzeturilor în recipiente confecţionate tradiţional din lemn (putini), cu condiţia ca acestea să fie curate şi identificate corespunzător.

ANSVSA recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din spaţii sau unităţi înregistrate sau autorizate sanitar veterinar. Aceasta înseamnă că, atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar veterinar şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.

Consumatorii pot sesiza orice nereguli din domeniul siguranţei alimentelor la adresa de e-mail callcenter@ansvsa.ro sau la numărul de telefon 0800 826 787, care funcţioneză în regim de permanenţă şi este apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici