- Home
- Social
- SUCEAVA, (01.08.2014, 17:41)
- Liliana Bujdei
Record de participare la Olimpiada Internaţională de Astrofizică. Tinerii au fost atraşi de România
Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, organizată la Suceava, înregistrează un record de participare - peste 200 de elevi din 39 de ţări -, spune preşedintele manifestării, Chatief Kunjay, care a adăugat că la acest fapt a contribuit şi interesul tinerilor de a vedea România.
Urmărește
143 afișări
Record de participare la Olimpiada Internaţională de Astrofizică. Tinerii au fost atraşi de România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Preşedintele Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică (OIAA), Chatief Kunjay, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, la Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava, că cea de-a opta ediţie a olimpiadei înregistrează un record de participanţi - 44 de echipe şi peste 200 de elevi din 39 de ţări.
Kunjay a spus că principalul obiectiv al olimpiadei este dezvoltarea unei reţele de colaborare între astronomii lumii, respectiv specialiştii din acest domeniu, dar şi elevii care studiază astronomia.
El a subliniat că participanţii la olimpiadă sunt reprezentanţii cei mai buni ai ţărilor lor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gigi Becali: Oamenii lui Călin Georgescu mi-au cerut 350.000 de dolari ca să aducă echipa lui Trump în România
-
Războiul din Ucraina, ziua 1077. Declaraţia care îl va înfuria pe Putin. Volodimir Zelenski vrea ca Ucraina să primească arme nucleare / Şeful Comandamentului Operaţional de Sud al Ucrainei demisionează / Scholz critică planul de ajutor al lui Trump / Rusia propune relaxarea regulilor de recrutare / Ucraina asigură întoarcerea în siguranţă a 12 copii din teritoriile ocupate de Rusia
-
Simona Halep şi-a anunţat retragerea din tenis, după ce a pierdut în primul tur la Transylvania Open: „Corpul meu nu mai duce. Nu vreau să plâng, am fost numărul unu mondial”
"În România se întâlnesc cei mai străluciţi 200 de elevi. În viitor, foarte mulţi dintre ei vor deveni cei mai străluciţi astronomi şi vor fi cei care vor dezvolta astronomia", a spus Kunjay.
Preşedintele Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică a mulţumit organizatorilor pentru eforturile depuse pentru buna desfăşurare a acestui eveniment.
El a spus că printre motivele pentru care se înregistrează un record de participanţi la această ediţie a olimpiadei se numără şi modul în care organizatorii au promovat evenimentul, dar şi interesul crescut al tinerilor de a veni în România.
Acesta a subliniat că România este o ţară "faimoasă", aflată în inima Europei, iar mulţi dintre participanţi au aflat despre povestea contelui Dracula, dar şi despre mănăstirile din România şi sunt interesaţi să le vadă şi să afle mai multe despre această zonă.
La rândul său, secretarul general al olimpiadei, cercetătorul Greg Stachowski, a apreciat efortul elevilor de liceu din unele ţări care nu studiază astronomia în curricula lor, arătând că aceştia sunt "cu atât mai deosebiţi" cu cât sunt "mai autodidacţi".
Stachowski a spus că esenţa acestei olimpiade o reprezintă întâlnirea persoanelor care au aceleaşi interese şi pasiuni, mai mult chiar decât competiţia în sine.
Reprezentantul Ministerului Educaţiei, inspectorul Sorin Trocaru, a spus că încă din anii 2004-2005, când România a participat pentru prima dată la o astfel de olimpiadă a existat o presiune continuă din partea elevilor de a se afirma la această competiţie, atrăgând după ei şi profesori care să-i ajute să atingă "înalta performanţă".
El a spus că sunt foarte multe ţări, printre care se numără şi România, unde astronomia nu e parte a curriculei şcolare, precizând că "astronomia nu e un simplu obiect de învăţământ, ci o disciplină prin care se face educaţie".
Trocaru a mai spus că pentru desfăşurarea acestei olimpiade în România, MEN a alocat aproximativ 200.000 de euro, fiind achiziţionate şi 38 de telescoape necesare probei observaţionale a competiţiei.
Rectorul Universităţii "Ştefan cel Mare" Suceava, Valentin Popa, a declarat că procesul de sosire şi cazare a participanţilor la olimpiadă se va încheia sâmbătă, iar în cursul serii va avea loc deschiderea oficială a evenimentului la Cetatea de Scaun a Sucevei, la care vor participa şi ministrul delegat pentru Învăţământ superior, Cercetare ştiinţifică şi Dezvoltare tehnologică, Mihnea Costoiu şi preşedintele Comisiei de Învăţământ din Senatul României, Ecaterina Andronescu.
Olimpiada cuprinde proba observaţională ce se va desfăşura în 4 august la Planetariul Suceava, proba teoretică prevăzută pentru 5 august şi proba analiza de date pentru 7 august, ambele probe urmând să se desfăşoare la Complexul "Conacul Domnesc", apoi în 8 august este programată proba observaţională în teren ce se va desfăşura la Mănăstirea Dragomirna, în intervalul orar 22,00- 03,00, pentru care au fost achiziţionate 38 de telescoape. Ultima probă, cea pe echipe, se va desfăşura în sala de sport a Complexului "Ariniş" din Gura Humorului.
Citește pe www.zf.ro: Germania, Franţa, Polonia: 2024 a fost doar începutul unui val de distrugeri de locuri de muncă şi restructurări de personal care se va extinde în 2025
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Ce au găsit procurorii în casa soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol. Mascații au stat ore bune la inventariat
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe