Rectificarea bugetului prevede blocarea posturilor din sistemul public

Reactificarea bugetului de stat, prevăzută după semnarea acordului de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană, prevede blocarea posturilor din sistemul public, ca măsură de reducere a cheltuielilor publice, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.

Urmărește
62 afișări
Imaginea articolului Rectificarea bugetului prevede blocarea posturilor din sistemul public

Rectificarea bugetului prevede blocarea posturilor din sistemul public (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Premierul Emil Boc a cerut miercuri miniştrilor să prezinte, în maximum o săptămână, o listă a proiectelor de investiţii care necesită finanţare, în perspectiva rectificării bugetare şi a fondurilor pe care România le va primi în cadrul acordului încheiat cu FMI şi Comisia Europeană.

Premierul s-a întâlnit, înainte de şedinţa de miercuri a Guvernului, cu mai mulţi miniştri, în principal de la Partidul Social-Democrat, la începutul reuniunii fiind prezent, pentru aproximativ 30 de minute, şi liderul PSD, Mircea Geoană.

Guvernul va efectua o primă rectificare a bugetului pentru acest an, în luna aprilie, cel mai târziu în luna mai, după ce autorităţile române au convenit cu delegaţia FMI să ridice deficitul bugetar de la 2% la 4,6% din PIB, au declarat anterior agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

"În noile condiţii în care scăderea veniturilor este mai mare decât prognoza iniţială, fiind estimată o contracţie mai puternică a economiei, se impune o primă rectificare a bugetului", au arătat sursele citate.

Misiunea FMI a convenit cu Guvernul un deficit bugetar de 4,6% din PIB în 2009, faţă de nivelul de 2% aprobat prin lege, sub condiţiile îngheţării fondului salarial şi alocării eventualelor venituri suplimentare exclusiv pentru investiţii, au declarat recent pentru MEDIAFAX surse participante la negocieri.

"S-au recalculat veniturile şi cheltuielile pentru acest an şi s-a acceptat un nivel al deficitului de 4,6%, sub rezerva menţinerii fondului de salarii actual şi a condiţiei ca orice venit în plus faţă de noua prognoză să fie cheltuit exclusiv pentru investiţii. Este o situaţie excepţională şi se acceptă un deficit excepţional", au spus sursele citate.

Bugetul actual pentru 2009 a fost construit pe o creştere economică prognozată de 2,5%, un deficit bugetar de 2% din PIB, o rată a inflaţiei de 5% şi un Produs Intern Brut de 579 miliarde de lei (144,7 miliarde de euro).

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici