Rector Univ. Bucureşti: Plagiatul e în creştere peste tot, mai ales în România, unde nu se pedepseşte

Rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, a declarat, marţi seară, la o dezbatere organizată de GDS, că a făcut o analiză şi a constatat că plagiatul este în creştere peste tot în lume, mai ales în România, unde fapta nu este pedepsită nici măcar atunci când este descoperită.

Urmărește
426 afișări
Imaginea articolului Rector Univ. Bucureşti: Plagiatul e în creştere peste tot, mai ales în România, unde nu se pedepseşte

Rector Univ. Bucureşti: Plagiatul e în creştere peste tot, mai ales în România, unde nu se pedepseşte (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Mircea Dumitru a spus, la dezbaterea "Plagiatul ca stare a naţiunii", că vorbeşte în calitate de profesor care coordonează doctorate, ci nu ca rector al Universităţii Bucureşti, şi că, din punctul său de vedere, ceea ce se întâmplă în prezent prin lipsa unor reguli instituţionale care să facă imposibil plagiatul reprezintă de fapt o "plagă academică generalizată".

Acesta a precizat că a făcut o analiză pentru a vedea ce se întâmplă şi în alte ţări şi a constatat că peste tot se înregistrează o creştere a cazurilor de plagiat, dar că în România situaţia este cu atât mai gravă cu cât fapta nu este pedepsită nici măcar atunci când este descoperită.

El a amintit că în cazul în care există o suspiciune de plagiat demnitarii pot fi judecaţi doar de către Comisia Naţională de Etică, iar până acum aceasta a ales să ascundă adevărul.

Mircea Dumitru a mai spus că în România ar fi necesară întărirea autonomiei universităţilor, dar şi o reglementare mult mai strictă în domeniu, spunând că va propune Parlamentului să iniţieze retragerea din lege a prevederii potrivit căreia doar Comisia de etică să se poată ocupa de demnitari.

"Universitatea ar trebui să facă asta. Trebuie să impunem o legislaţie specifică pentru a împiedica să se mai întâmple acest lucru", a spus rectorul Universităţii Bucureşti.

Acesta a făcut referire şi la lucrările pe care le scriu deţinuţii cu scopul de a li se reduce pedeapsa, apreciind că această prevedere legală "este o ruşine".

El a spus că oricine scrie lucrări ştiinţifice ştie că are nevoie de doi, trei, patru, chiar cinci ani pentru a scrie o carte, iar dacă se doreşte ca cercetarea ştiinţifică să nu fie aruncată în derizoriu, trebuie să se ia măsuri pentru a avea o legislaţie specifică.

"Cazuri flagrante de plagiate ordinare nu ar trebui să mai apară", a spus Mircea Dumitru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici