- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rectori: Peste 1.500 de cadre didactice universitare, pensionabile prin noua lege a educaţiei
(Ştire redifuzată. Ştirea a fost publicată iniţial marţi, 8 februarie)
Peste 1.500 de cadre didactice universitare şi de cercetare vor fi pensionate prin noua lege a educaţiei, care prevede retragerea acestora din activitate la împlinirea vârstei de 65 de ani, susţin mai mulţi rectori.
Noua Lege a educaţiei, publicată în Monitorul Oficial din 10 ianuarie, are termen de intrare în vigoare 30 de zile de la publicare. Astfel, prevederile Legii educaţiei ar urma să fie aplicate începând de miercuri, 9 februarie.
Personalul didactic, de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământul de stat trebuie să se pensioneze la data împlinirii vârstei legale de pensionare.
Cadrele didactice universitare nu mai pot avea funcţii de conducere, de îndrumare, de control sau de administrare în învăţământul superior de stat, particular şi confesional după ce împlinesc 65 de ani, vârsta legală de pensionare, potrivit noii Legi a educaţiei care intră în vigoare miercuri.
Astfel, mandatele celor care deţin funcţii de conducere sau de administrare, la orice nivel al universităţii, încetează de drept în cazul persoanelor care au împlinit vârsta de pensionare. Fac excepţie funcţiile de membru al consiliului de administraţie al universităţilor particulare.
Pensionarea cadrelor didactice de conducere, de îndrumare şi de control se poate face şi în timpul anului şcolar, pentru motive temeinice, dar numai cu aprobarea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, respectiv al inspectoratului şcolar.
Personalul didactic şi de cercetare se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani.
Senatul universitar, din universităţile de stat, particulare şi confesionale, în baza criteriilor de performanţă profesională şi a situaţiei financiare, poate decide continuarea activităţii unui cadru didactic sau de cercetare după pensionare, în baza unui contract pe perioadă determinată de un an, cu posibilitatea de prelungire anuală, conform Cartei universitare, fără limită de vârstă.
Senatul universitar poate decide conferirea titlului onorific de profesor emerit, pentru excelenţă didactică şi de cercetare, cadrelor didactice care au atins vârsta de pensionare.
Cadrele didactice pensionate pot fi plătite în regim de plată cu ora.
Cadrele didactice şi de cercetare care conduc doctorate se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani şi pot conduce doctoratele în desfăşurare la data pensionării până la împlinirea vârstei de 70 de ani, în regim de plată cu ora.
Unii decani şi rectori spun că în acest context admiterea la doctoratul din 2011 este ratată.
"Admiterea la doctorat va fi ratată în toamnă, întrucât majoritatea celor care vor fi pensionaţi, aproximativ 80 la sută, sunt conducători de doctorat, iar alţii candidaţi nu sunt", a declarat, pentru MEDIAFAX, decanul Facultăţii de Comunicare din SNSPA, Remus Pricopie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Nu avem un lider politic care să spună „hai să resetăm România”. Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Elena Lasconi răspunde acuzaţiilor lui Georgescu privind implicarea României în războiul din Ucraina
-
Vicepreşedinte CNA cere demisia ministrului Cercetării: A fost la TikTok să discute despre alegeri
-
Vicepreşedintele ANCOM cere suspendarea TikTok în România
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO