- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rectorul ales al UMF Târgu Mureş, numit "ordonator interimar de credite" la universitate
Rectorul ales al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, a fost numit de Ministerul Educaţiei "ordonator interimar de credite" la universitate, fără ca ordinul transmis miercuri să facă vreo referire explicită la calitatea de rector.
Rectorul ales al UMF Târgu Mureş, numit "ordonator interimar de credite" la universitate (Imagine: www.umfigm.ro)
Rectorul ales al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, a anunţat, joi, în timpul audierii publice pe tema înfiinţării unei noi facultăţi la UMF, că Ministerul Educaţiei a emis, miercuri, un ordin prin care încetează mandatul rectorului Constantin Copotoiu, iar el este numit "ordonator interimar de credite".
Mandatul lui Copotoiu urma să înceteze în 31 martie 2012.
Azamfirei a fost ales, în urmă cu o lună, din primul tur, să conducă Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, însă Ministerul Educaţiei a refuzat să recunoască alegerile pe motiv că universitatea nu are o Cartă asupra căreia ministerul să-şi fi dat avizul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Pe de altă parte, Senatul UMF Târgu Mureş a decis să îl propună pe Azamfirei ca ordonator de credite până la rezolvarea situaţiei, ca urmare a unui ordin al ministerului din luna februarie care făcea referire la posibilitatea numirii unui astfel de ordonator de credite la universitate.
Potrivit fostului rector al UMF Târgu Mureş Constantin Copotoiu, calitatea de ordonator de credite intră în atribuţiile rectorului, însă în ordinul respectiv nu scrie explicit că Azamfirei ar fi recunoscut drept nou rector la universitate.
"Nimeni nu mai înţelege nimic. Niciunde în lege nu scrie de interimat. Doar rectorul este ordonator de credite. Carta UMF Târgu Mureş este în justiţie. Eu zic că este un abuz în serviciu", a declarat Copotoiu.
La mijlocul săptămânii trecute, ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, declara că UMF Târgu Mureş nu are o Cartă care să fie legal aprobată şi că, până când nu există o Cartă aprobată de MECTS care să reflecte caracterul multicultural, aşa cum spune Legea educaţiei, singura posibilitate rămâne tranşarea în justiţie.
El a precizat că abia după ce va exista Carta se pot declanşa alegerile legale.
Cătălin Baba a mai spus că în orice universitate alegerile trebuie să fie corecte şi rectorul să fie validat de ministru, toate aceste lucruri fiind prevăzute în Legea educaţiei.
"Neavând Cartă, neavând alegeri, mandatul rectorului Copotoiu expirând la sfârşitul lunii, senatul UMF legal constituit ar trebui să propună o persoană care să aibă drept de semnătură în bancă pe diplome şi pe orice document oficial. În caz contrar, dacă un rector căruia i-a expirat mandatul semnează un document, toate aceste acte sunt în afara legii şi invalidate de justiţie", a mai spus Baba.
Potrivit ministrului, toate aceste probleme de la UMF Târgu Mureş se puteau rezolva la nivelul Cartei universităţii.
"Cel mai sigur mecanism ar fi fost cel în care în Carta universitară s-ar fi luat decizii împreună, români, maghiari, germani, iar acestea ar fi fost trecute în respectivul document. Niciodată MECTS nu a cerut altceva decât respectarea caracterului multicultural. Mai mult, am sugerat colegilor să se inspire din Carta celor două universităţi multiculturale, cea de arte din Târgu Mureş şi Babeş Bolyai.Chiar eu mă ofer să îi ajut dacă au nevoie", afirma ministrul Cătălin Baba.
Proiectul hotărârii de guvern prevede că Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş va avea linii cu predare în limba maghiară la specializările Medicină, Farmacie şi Asistenţă medicală generală, pentru 325 de studenţi, şi în engleză la Medicină, pentru 50 de studenţi.
Luni, Constantin Copotoiu declara corespondentului MEDIAFAX că nu crede că va fi emisă o hotărâre de Guvern privind înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ, însă, dacă va fi cazul, HG respectivă poate fi atacată în justiţie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO