- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (27.09.2017, 17:56)
- Mihaela Gidei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rectorul UB cere Guvernului să îşi respecte obligaţiile faţă de învăţământul universitar
Rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, a iniţiat, miercuri, un „apel la responsabilitate”, transmis către Guvern, prin care cere respectarea obligaţiilor faţă de învăţământul universitar şi găsirea unei soluţii de finanţare astfel încât profesorii să primească diferenţele salariale.
Urmărește
171 afișări
Rectorul UB cere Guvernului să îşi respecte obligaţiile faţă de învăţământul universitar
Iniţiativa pleacă de la aplicarea Ordonanţei de rectificare bugetară, prin care efortul bugetar pentru plata drepturilor salariale cuvenite prin aplicarea Legii nr. 85/2016, este transferat de la bugetul de stat către bugetele universităţilor.
Petiţia este semnată de Rectorul Universităţii din Bucureşti, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, Rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop şi Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
„Adresăm Guvernului României un apel la responsabilitate şi la respectarea programului de guvernare care prevede sprijin financiar, nicidecum transferarea obligaţiilor bugetului de stat asupra soldurilor universităţilor. Solicităm Guvernului să respecte obligaţiile legale care îi revin în aplicarea Legii nr. 85/2016, prin alocarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare plăţii drepturilor respective pentru anul în curs şi întreaga perioadă de referinţă. Cerem, de asemenea, asigurarea de la bugetul de stat, prin contractele instituţionale, a sumelor necesare acoperirii diferenţelor pozitive rezultate din aplicarea Legii nr. 153/2017. Este inadmisibilă orice interpretare a legislaţiei care conduce la transpunerea în sarcina instituţiilor publice de învăţământ superior a efortului financiar, fiind obligaţia Executivului de a susţine toate aceste plăţi de la bugetul de stat”, se arată în apelul înaintat Guvernului.
În documentul menţionat, se subliniază faptul că Guvernul este dator să găsească soluţii de finanţare a obligaţiilor.
„Făcând abstracţie de legislaţia existentă, de hotărârile judecătoreşti definitive şi de principiul separării puterilor în stat, Guvernul României trece în sarcina universităţilor obligaţia de alocare a fondurilor pentru plata unor drepturi salariale, cuvenite potrivit Legii 85/2016. Pe fondul deficitului bugetar rezultat din aplicarea unor măsuri sociale, Guvernul este dator să găsească soluţii de finanţare a obligaţiilor ce revin bugetului de stat, fără a afecta economiile rezultate din buna gestionare a bugetelor instituţiilor finanţate exclusiv din venituri proprii. Măsuri responsabile au fost identificate şi aplicate în cadrul rectificării bugetare din anul 2016, când Guvernul a alocat Educaţiei un buget suplimentar de peste 1 miliard de lei”, se arată în apelul înaintat Guvernului.
Tot în acest apel, semnat de către rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Ioan-Aurel Pop şi rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Gabriel Pirtea, se mai precizează că profesorii trebuie să îşi primească drepturile conferinte de Legea 85/2016.
„Colegii noştri au dreptul legal să îşi primească aceste diferenţe salariale, indiferent că îşi desfăşoară activitatea într-o universitate mare, sau una de dimensiuni reduse. Ne întrebăm ce se întâmplă cu universităţile care nu dispun de solduri, adică de economii? De unde vor plăti aceste instituţii drepturile legale? Este esenţial ca abordarea financiară să fie una clară şi unitară, care să nu pună sub semnul întrebării respectarea drepturilor unor colegi de-ai noştri şi să nu fie discriminatorie. (...) Atragem atenţia că măsura iniţiată prin Ordonanţa de rectificare bugetară creează un prejudiciu material în special acelor instituţii de învăţământ superior cu care România apare în ranking-urile internaţionale, care şi-au asumat dezvoltarea strategică. Mai mult, folosirea abuzivă a rezervelor bugetare ale universităţilor duce la riscul încălcării autonomiei conferită de Constituţie”, mai spun profesorii, în sursa citată.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe