Rectorul UBB propune măsuri urgente pentru stoparea degradării învăţământului românesc

Rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj, Andrei Marga, propune o serie de măsuri urgente pentru "stoparea degradării" învăţământului românesc, printre care restabilirea salariilor personalului din sistemul de educaţie, reluarea dialogului cu sindicatele şi regândirea bugetului naţional.

Urmărește
29 afișări
Imaginea articolului Rectorul UBB propune măsuri urgente pentru stoparea degradării învăţământului românesc

Rectorul UBB propune măsuri urgente pentru stoparea degradării învăţământului românesc (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Marga susţine, într-un comunicat de presă transmis joi, privind urgenţele în învăţământ, că primii paşi trebuie să fie "corectarea măsurilor greşite şi lipsite de perspectivă adoptate de guvernanţii din ultimii ani", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"S-a intrat nu numai în cea mai gravă criză a României moderne, din cauza incompetenţei decidenţilor, ci şi în faza celei mai accentuate degradări a învăţământului românesc după cel de-al doilea război mondial. Ce este de făcut? Opinia mea este că primii paşi trebuie să fie corectarea măsurilor greşite şi lipsite de perspectivă adoptate de guvernanţii din ultimii ani. Trebuie urgent restabilite salariile personalului din învăţământ. Trebuie stopată imediat desfiinţarea nejustificată de şcoli", spune Marga.

Potrivit rectorului UBB, de asemenea, trebuie pusă în mişcare finanţarea corespunzătoare pentru învăţământ, din cel puţin trei surse, care ar fi "regândirea bugetului, accesarea efectivă a resurselor europene şi stimularea unităţilor la generarea de venituri proprii, prin activităţi profesionale specifice".

"Trebuie reluat neîntârziat dialogul nepropagandistic, real, cu sindicatele şi cu corpul didactic. Trebuie relansate reformele veritabile în România, care trebuie făcute chibzuit şi de oameni cu capul pe umeri, în orice caz, de oameni competenţi, în locul experţilor de mucava ai actualei administraţii", afirmă Andrei Marga.

Rectorul UBB spune că, în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică, "până în 2009 aceasta a avut bani, dar nu a avut programe adecvate, iar din 2009 nu are nici bani, şi nici programe".

"Trebuie, în mod urgent, reactivate resursele financiare pentru cercetarea ştiinţifică din ţara noastră, resurse care pot fi considerabile dacă există inovaţie şi aplicare tehnologică. Înainte de orice, trebuie elaborată în detalii şi pusă în aplicare o politică înţeleaptă şi realistă a cercetării ştiinţifice, în beneficiul unei noi modernizări a României", spune Marga.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici