Rectorul Universităţii din Oradea: Am pus la dispoziţia DNA 26 de dosare ale unor studenţi

Rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că a pus la dispoziţia DNA 26 de dosare ale unor studenţi, în urma controlului declanşat în luna mai de Ministerul Educaţiei, în legătură cu diplomele de licenţă eliberate fraudulos unor cetăţeni italieni.

Urmărește
55 afișări
Imaginea articolului Rectorul Universităţii din Oradea: Am pus la dispoziţia DNA 26 de dosare ale unor studenţi

Rectorul Universităţii din Oradea: Am pus la dispoziţia DNA 26 de dosare ale unor studenţi

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) face controale în toate cele 13 instituţii de învăţământ superior cu profil medical, de stat şi private, potrivit planului aprobat la începutul anului 2008, verificările vizând înmatricularea, mobilitatea şi transferul studenţilor străini în România.

"Anul trecut, după ce DNA l-a pus sub învinuire pe fostul rector al Universităţii, Teodor Traian Maghiar, iar eu am fost ales în locul lui, am declanşat un control intern la Facultatea de Medicină şi Farmacie. Dosarele în neregulă ale absolvenţilor care au primit diplome la Oradea până în 2007, în total 26 la număr, le-am pus la dispoziţia DNA. Noi am mai descoperit, însă, şi alte cazuri, de cetăţeni italieni care încă figurează ca studenţi, şi care nu au fost în regulă", a spus Cornel Antal.

Acesta a afirmat că una dintre situaţii se referă la Giovani Pelisari, care "a fost înmatriculat direct în anul trei de studii, fără să aibă acceptul Ministerului Educaţiei şi Cercetării pentru echivalarea studiilor aferente primilor doi ani de facultate".

De asemenea, rectorul Universităţii din Oradea a declarat că alţi studenţi italieni, din diverşi ani de studii, "au fost depistaţi că nu au susţinut testul de cunoaştere a limbii române", care este obligatoriu.

"Am dispus formarea unei comisii de examinare, cu cadre didactice de la Facultatea de Litere, şi testarea tuturor studenţilor străini care nu aveau atestatul de cunoaştere a limbii", a spus Antal.

Rectorul a precizat că, în urma scandalului declanşat anul trecut cu privire la diplomele semnate de predecesorul său în beneficiul unor studenţi străini bănuiţi că nu au urmat, în realitate, cursurile Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, a dispus şi verificarea constantă a prezenţei la cursuri pentru toţi studenţii acestei facultăţi, români şi străini.

Cornel Antal a declarat că, în urma acestor acţiuni, "s-au retras de la studii ori au fost exmatriculaţi 11 studenţi străini, toţi fiind cetăţeni italieni".

Potrivit acestuia, singurul control declanşat la instituţia pe care o conduce de către Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului în legătură cu diplomele de licenţă eliberate fraudulos unor cetăţeni italieni, în specializări medicale, datează din luna mai a acestui an.

Potrivit MECT, în urma concluziilor rapoartelor la aceste verificări vor fi luate măsurile administrative şi legale pentru reglementarea domeniului sistemului de învăţământ superior medical din România.

În luna februarie a anului trecut, DNA i-a pus sub învinuire pe Teodor Maghiar, fost rector al Universităţii Oradea în perioada 1991-2004, şi pe fiul acestuia, Teodor Traian Maghiar, fost rector între 2004-2007, sub acuzaţia de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals intelectual, infracţiuni soldate cu un prejudiciu echivalent cu suma de 24 de milioane de euro.

Concret, anchetatorii au stabilit că "în 2000-2004, Teodor Maghiar a trimis la MEC, în mod repetat, situaţii statistice conţinând date nereale privind numărul de studenţi şi al altor persoane admise la studii pe locuri fără taxă (masteranzi şi doctoranzi - n.r.). Astfel, i-a indus în eroare pe funcţionarii Ministerului Educaţiei, care au aprobat Universităţii Oradea fonduri mai mari decât cele cuvenite. Prejudiciul adus bugetului se ridică la 784 miliarde de lei (vechi - n.n.), reprezentând diferenţa dintre sumele care s-ar fi cuvenit Universităţii şi sumele efectiv alocate de la buget". Pe lângă această sumă, au constatat procurorii DNA, cu aproape 118 miliarde a păgubit statul în noiembrie 2004, prin acelaşi procedeu, şi Teodor Traian Maghiar.

Celălat capăt de acuzare formulat de DNA arată că Teodor Maghiar, în calitate de rector, şi Doru Maghiar, ca prodecan la Medicină până în anul 2004, au semnat pentru 26 de cetăţeni italieni diplome de "studii aprofundate" în discipline ca "naturopatie", "chiropraxie", "osteopatie", "posturologie" şi "ergoterapie", inexistente în nomenclatorul specializărilor medicale din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici