- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Recursurile privind eliberarea oamenilor de afaceri arestaţi în cazul mitei de la Halmeu, amânate
Judecarea recursurilor privind eliberarea condiţionată a oamenilor de afaceri Liviu Florian şi Ion Savu, arestaţi în cazul traficului de influenţă de la Vama Halmeu, a fost amânată, miercuri, de Curtea de Apel Oradea, la cererea avocaţilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Curtea de Apel Oradea urma să dezbată, miercuri, recursurile înaintate de oamenii de afaceri Liviu Florian şi Ion Savu, care sunt anchetaţi de procurorii DNA Oradea în cazul traficului de influenţă de la Vama Halmeu, împotriva deciziei Tribunalului Satu Mare care a respins cererea lor de eliberare sub control judiciar.
La proces s-au prezentat reprezentantul DNA Oradea, Liviu Florian şi Ion Savu, avocaţii acestora depunând la dosar cereri în care au solicitat amânarea dezbaterilor.
Judecarea recursurilor a fost amânată pentru vineri.
Liviu Florian şi Ion Savu au solicitat eliberarea sub control judiciar, însă cererile lor au fost respinse ca nejustificate, în 17 februarie, de un complet al Tribunalului Satu Mare.
Judecătorii au avut în vedere în luarea deciziei poziţia procurorului DNA, prezent la dezbatere, care a arătat că "există persoane care au primit sume de ordinul sutelor de mii de euro pentru a nu se mai întoarce în ţară, în scopul de a nu spune nimic în acest dosar", iar "inculpaţii, prin atitudinea de negare şi sfidare a instanţei, nu fac decât să influenţeze şi alte persoane care sunt cercetate şi să zădărnicească aflarea adevărului".
Potrivit încheierii Tribunalului Satu Mare, "activitatea reţinută în sarcina inculpaţilor este una complexă, fiind implicate mai multe persoane, iar odată lăsaţi în libertate cei doi ar putea să ascundă urmele unor acte infracţionale care nu au fost depistate până în prezent, să îngreuneze activitatea de identificare a tuturor persoanelor participante la activitatea infracţională".
Oamenii de afaceri Liviu Florian şi Ion Savu, alături de Ioan Romeo Niţu, fost angajat al unui magazin duty-free, cercetaţi în cazul traficului de influenţă de la Vama Halmeu, unde fostul şef Nicoleta Dobrescu este acuzat de DNA că ar fi plătit 130.000 euro pentru a obţine funcţia, au fost reţinuţi în 3 februarie. Ulterior, cele trei persoane reţinute au fost arestate de Tribunalul Satu Mare.
De asemenea, omul de afaceri Florin Feher, din Negreşti Oaş, care este acuzat de complicitate la trafic de influenţă, a primit interdicţia de a părăsi localitatea pentru o perioadă de 30 de zile, instanţa respingând propunerea DNA de emitere a unui mandat de arestare preventivă în cazul acestuia.
Omul de afaceri Liviu Florian este acuzat că, în septembrie 2009, a pretins şi a primit de la Nicoleta Dobrescu, inspector vamal la Biroul vamal Halmeu, 130.000 de euro, promiţându-i că, în baza influenţei pe care o are asupra şefului Autorităţii Naţionale a Vămilor şi vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală îl va determina pe acesta să o delege în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu.
Cei 130.000 de euro ceruţi au ajuns la Liviu Florian în mai multe tranşe, prin intermediul lui Ion Savu.
Procurorii au mai arătat, în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale, că angajata Biroului vamal Halmeu a fost ajutată de Ioan Romeo Niţu să strângă cei 130.000 de euro de la cămătari sau persoane care se ocupă cu traficul ilicit de ţigări.
Ulterior, în primăvara anului 2010, după încetarea delegării Nicoletei Dobrescu în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu, Liviu Florian, cu complicitatea lui Ion Savu, a pretins de la aceasta suma de 300.000 de euro, promiţându-i că în baza influenţei pe care o are asupra şefului ANV şi vicepreşedinte al ANAF îl va determina pe acesta din urmă să o numească din nou în aceeaşi funcţie.
Procurorii DNA care anchetează dosarul mitei de la Vama Halmeu au susţinut în faţa instanţei care a decis arestarea celor trei persoane în acest dosar că mita a fost luată "în numele şi pentru un partid politic şi un şef de instituţie", afirmau surse judiciare.
Potrivit surselor citate, în încheierea Tribunalului Satu Mare din 4 februarie, prin care s-a dispus arestarea celor trei învinuiţi în dosarul mitei de la Vama Halmeu, se arată că procurorul de caz a susţinut în faţa instanţei că "solicitarea unor sume atât de mari, respectiv 130.000 de euro şi 300.000 de euro, în numele şi pentru un partid politic, şi un şef de instituţie, lăsând să se înţeleagă că delegarea şi numirea într-o funcţie publică se face doar pe criterii politice şi nu de competenţă, este de asemenea în măsură să provoace în rândul opiniei publice un sentiment de insecuritate şi neîncredere în instituţiile statului".
Sursele citate mai spuneau că din dosar mai reiese că omul de afaceri clujean Liviu Florian, arestat în acest caz, avea o influenţă reală asupra şefului de la acea vreme al Autorităţii Vămilor, Radu Traian Mărginean.
Potrivit surselor citate, Liviu Florian i-a facilitat, în luna septembrie 2009, Nicoletei Dobrescu o întâlnire cu Radu Traian Mărginean, prin intermediul unui anume Eugeniu Petrescu, întâlnire în cadrul căreia Nicoleta Dobrescu a primit promisiuni că va fi numită în funcţia de şef al Vămii Halmeu.
Sursele judiciare susţineau că Eugeniu Petrescu, cel care ar fi facilitat întâlnirea între Radu Traian Mărginean şi fostul şef al Vămii Halmeu Nicoleta Dobrescu, este apropiat al PDL, "cu o influenţă foarte mare în partid".
Surse judiciare au declarat că omul de afaceri clujean Liviu Florian i-ar fi dat cei 130.000 de euro lui Eugeniu Petrescu, care i-ar fi dat la rândul său o mică parte din sumă şefului Vămilor, o altă parte având destinaţie politică.
Fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV) Radu Traian Mărginean care a fost audiat la sediul DNA Oradea în dosarul traficului de influenţă din Vama Halmeu a fost pus sub învinuire de procurori, fiind acuzat de luare de mită.
În cazul mitei de la Vama Halmeu, Nicoleta Dobrescu a fost audiată în 26 ianuarie, la DNA Satu Mare.
Nicoleta Dobrescu a fost delegată la conducerea Biroului Vamal Halmeu în 23 septembrie 2009 şi a ocupat funcţia până în 24 februarie 2010.
Anchetatorii au făcut, în 25 ianuarie, 12 percheziţii imobiliare în municipiul Satu Mare, la domiciliul Nicoletei Dobrescu şi la locuinţele celor 11 sătmăreni de la care aceasta ar fi strâns suma de peste 300.000 de euro.
Nicoleta Dobrescu mai este cercetată într-un alt dosar după ce, alături de alţi lucrători vamali, ar fi semnat declaraţii vamale pentru un export fictiv de usturoi, în care OLAF a constatat un prejudiciu de aproximativ 2,5 milioane de euro. Dosarul "Usturoiul" se află în cercetări la Serviciul Teritorial Oradea al DNA.
Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean, a fost demis din funcţie prin decizie a premierului Emil Boc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu și soția sa, Cristela Georgescu, s-au adresat criticilor: „Nu putem să stăm în genunchi decât în fața lui Dumnezeu”
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
-
Călin Georgescu a intrat LIVE cu soţia şi a spus că astăzi se duce o luptă a "Arhanghelului Mihail cu Satana" în momentul în care vorbea de adversarii politici
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO