- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Redeschiderea şcolilor: Clase de circa 10-15 elevi, 4 ore la şcoală şi ore scurte. Recomandările Institutului pentru Sănătate Publică
- Se pregăteşte „schimbarea la faţă” a şcolii româneşti.
- Institutul Naţional de Sănătate Publică a făcut o serie de recomandări pentru redeschiderea şcolilor din toamnă.
- Printre recomandări: clase de maximum 10-15 elevi, maximum 4 ore la şcoală, iar fiecare oră de curs să dureze cel mult 30 de minute.
Redeschiderea şcolilor: Clase de maximum 10-15 elevi, 4 ore la şcoală, cu ore scurte
Regulile recomandate de către INSP pentru redeschiderea şcolilor în toamnă
- În timpul orelor de curs, elevii trebuie să păstreze între ei o suprafaţă de 4 metri pătraţi, regulă impusă şi la examenele din prezent.
Experţii consideră că este posibilă creşterea numărului de elevi în funcţie de „condiţiile locale, dar trebuie îndeplinită condiţia unui singur copil în bancă”, însă nu este precizat ce înseamnă această creştere a numărului de elevi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
- Numărul maxim de elevi pe clasă trebuie să nu depăşească jumătate din efectiv, iar ceilalţi elevi din clasă vor face activităţi online, se mai arată în noul regulament.
Concret, specialiştii INSP recomandă „participare alternativă a elevilor, prin rotaţie, la orele de clasă online a unei părţi din elevi, ceilalţi fiind prezenţi fizic la şcoală (de preferat în prima etapă, întrucât asigură un timp de expunere mai redus pentru fiecare elev)”.
- Una din cele 4 ore de cursuri trebuie să se deruleze în fiecare zi în spaţii deschise (cum ar fi curtea şcolii).
- Un subiect care va interfera cu obiectivele curriculumului este cel al interzicerii experimentelor de la disciplinele de ştiinţe.
INSP susţine că „experimentele la orele de chimie/fizică/biologie care necesită mişcare şi/sau interacţiune strânsă între elevi nu trebuie organizate”. În plus, elevii „nu se vor muta din clasa de bază în laboratoare“, mai arată recomandările care au statut de obligaţie.
- Orele de curs vor fi de maximum 30 de minute, iar pauzele de maximum 20 de minute, pentru a avea toţi elevii timp să se spele câte 20 de secunde pe mâini, la ieşirea şi la intrarea din pauze, se mai arată în documentul citat. Copiii nu vor sta mai mult de 4 ore la şcoală.
- Culoarele făcute în această perioadă pentru revenirea la pregătire a elevilor pentru examenele naţionale vor rămâne aşa cum sunt şi la redeschiderea şcolilor, în toamnă. Cum de altfel rămân în vigoare toate măsurile luate în prezent, mai puţin purtarea măştilor în interiorul şcolii pentru pentru elevi, la cursuri, aceasta nemaifiind obligatorie decât în pauze, potrivit INSP.
- Măştile vor fi obligatorii pentru profesori, dar purtarea măştilor în interior pentru elevi nu este recomandată – prevede documentul INSP. Elevilor le este recomandată doar purtarea măştilor în pauze.
- Şcolile vor trebui să se organizeze înainte de redeschiderea lor şi în funcţie de dimensiunea unităţii. Se vor organiza programul şi activităţile şcoală (intrare în clasă, ieşire de la cursuri, mişcarea pe coridoare), astfel încât elevii unei clase nu se întâlnească cu elevii din alte clase sau cu cei de pe acelaşi etaj.
- Elevii din ciclul primar trebuie să fie supravegheaţi pe toată durata pauzelor.
- Elevii nu vor consuma în comun mâncarea sau băuturile şi nu vor schimba între ei obiectele de folosinţă personală (atenţie la schimbul de telefoane, tablete, instrumente de scris, jucării etc.).
- Măsuri privind transportul în comun al elevilor la şi de la unitatea de învăţământ
- Unităţile de învăţământ care realizează în incinta unităţii servirea alimentelor pentru copii trebuie să adopte măsuri igienico-sanitare stricte, precum şi măsurile de prevenţie pentru infecţia Covid-19 de distanţare fizică (echipament protecţie, igienizare, dezinfecţie, instruire); să evite distribuirea de alimente care nu sunt ambalate individual; se va evita/restricţiona organizarea de evenimente la care se servesc alimente în regim de bufet deschis.”
- Trebuie evitate activităţile cu riscul de transmitere ridicat al infecţiei, de exemplu activităţi cu contacte interpersonale apropiate sau cu număr mare de persoane, cum ar fi manifestările şcolare, taberele, excursiile, alte activităţi extraşcolare în grup mai mare de 3 elevi.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO