- Home
- Social
- (04.02.2021, 07:00)
- Marina Dinu , Cosmin Pirv
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Redeschiderea şcolilor pe 8 februarie, cu distanţare fizică şi mască de protecţie. Ghidul de reguli propus de autorităţi. DOCUMENT de lucru
- Şcolile se deschid parţial începând cu 8 februarie, în funcţie de scenariile pe culori anunţate anterior.
- În timpul şcolii online, elevii au acumulat multe lipsuri şi au nevoie de ore remediale.
- Andrei Marga, fost ministru al Educaţiei: „Recuperarea completă nu este posibilă”.
- A fost publicat ordinul pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor de învăţământ.
- Şcolile vor trebui să asigure o distanţare fizică de un metru între elevi, să asigure un program care să prevină formarea aglomeraţiilor, iar masca va fi obligatorie pentru elevi şi profesori.
- Masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor, se precizează în proiect.
Urmărește
8898 afișări
Şcolile îşi redeschid porţile pe 8 februarie, dar elevul român se întoarce înapoi în bancă având lipsuri mari. Ministerul Educaţiei nu s-a ocupat cum trebuia de organizarea orelor remediale, crede Antonia Pup. Fosta preşedintă a Consiliului Naţional al Elevilor a fost invitata lui Vlad Craioveanu în emisiunea „Ochii pe Mine” de seara trecută.
„Vă garantez că dacă luni s-ar da un test naţional la orice disciplină care să evalueze real competenţele achiziţionate de elevi în timpul pandemiei, cred că 70% sau 80% dintre aceştia ar pica”, crede Antonia Pup, coordonator advocacy Societatea Academică din România.
Invitat în emisiune a fost şi Andrei Marga, fost ministru al Educaţiei. Faptul că şcoala a fost repusă în mişcare e un lucru bun, dar spune că trebuie făcute eforturi mari pentru a o aduce aşa cum era în trecut.
„Ar trebui văzut ceea ce se face cu materia. Sigur, numai în România s-a luat decizia aceasta de a reduce materia. Atenţie, acesta este un gest foarte periculos! Acum, este foarte greu să mai recuperezi. Dincolo de optimismul care se afişează, recuperarea completă din nefericire nu este posibilă”, spune Andrei Marga.
Ordin pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2
Potrivit unui proiect de ordin comun al Ministerului Educaţiei şi al Ministerului Sănătăţii, şcolile vor trebui să asigure o distanţare fizică de un metru între elevi, să asigure un program care să prevină formarea aglomeraţiilor, iar masca va fi obligatorie pentru elevi şi profesori.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
Astfel, din 8 februarie, organizarea circuitelor în interiorul şcolii va trebui făcută prin demarcare cu benzi vizibile care să asigure „trasee prestabilite” de intrare, de deplasare în interiorul unităţii de învăţământ şi de părăsire a acesteia, facilitând păstrarea unei distanţe corespunzatoare între persoane.
„Sala de clasă va fi amenajată astfel încât să fie asigurată distanţarea fizică de 1 metru între elevi. Dacă configuraţia sălii de clasă (suprafaţă, mobilier etc) nu permite distanţarea fizică de 1 metru, atunci spaţiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanţa maxim posibilă între elevi”, se arată în proiect.
De asemenea, deplasarea elevilor în şcoli trebuie limitată prin alocarea aceleiaşi săli unei clase de elevi, iar profesorii vor schimba sala de predare.
Proiectul de ordin mai prevede că este interzis schimbul de obiecte personale şi că va fi asigurată aerisirea claselor înainte de sosirea elevilor, prin deschiderea ferestrelor timp de minimum 30 minute, apoi în timpul pauzelor minimum 10 minute şi la finalul zilei, ţinând cont de temperatura exterioară.
Autorităţile recomandă evitarea experimentelor practice care necesită mişcare şi/sau interacţiune strânsă între elevi.
„Elevii şi personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic vor purta mască în permanenţă, atunci când se află în incinta unităţii de învăţământ”, se mai arată în proiect.
În ceea ce priveşte grupurile sanitare, proiectul prevede că este obligatorie disponibilitatea permanentă a substanţelor dezinfectante şi a prosoapelor din hârtie, de unică folosinţă; sunt interzise uscătoarele electrice de mâini şi prosoapele din material textil.
„Organizarea programului şcolar va avea în vedere posibilitatea începerii cursurilor la intervale orare diferite, astfel încât să se evite aglomerările la intrarea şi la ieşirea în pauze. Intervalele aferente pauzelor vor fi stabilite în mod eşalonat astfel încât să existe un minim posibil de suprapunere”, potrivit proiectului.
De asemenea, în proiect se prevede că orele de educaţie fizică efectuate în sala de sport trebuie limitate la activităţi sportive care nu presupun efort intens, cu asigurarea obligatorie a distanţei fizice maxim posibile si a unei aerisiri permanente. Pentru desfăşurarea orelor de educaţie fizică, elevii vor fi instruiţi ca pe tot parcursul activităţii să nu îşi atingă faţa, gura, ochii sau nasul cu mâinile neigienizate.
Masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor, se mai precizează în proiect.
„Părinţii vor fi încurajaţi să participe la educaţia pentru igiena şi sănătatea copiilor, astfel încât revenirea în şcoală să se faca în siguranţă. Părinţii vor fi încurajaţi să monitorizeze starea de sănătate a copiilor şi să acţioneze responsabil”, prevede proiectul de ordin.
Acesta mai prevede că cadrele didactice vor efectua triajul observaţional al preşcolarilor/elevilor pe tot parcursul activităţilor şcolare.
„În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau altă simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare. În cazul în care există un consimţământ informat şi semnat al părinţilor cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceştia vor putea fi testaţi, într-o prima fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical şcolar de la nivelul unităţii de învăţământ vor fi raportate către DSP/DSPMB. Dacă părintele/tutorele legal nu îşi exprimă acordul pentru testare, în cazul existenţei unor simptome specifice, acesta va lua legatura cu medicul de familie în vederea stabilirii paşilor următori”, se mai arată în proiect.
Şcolile se vor deschide din 8 februarie în trei scenarii, în funcţie de incidenţa cazurilor de Covid-19 din fiecare localitate.
Draft Ordin Comun Masuri Fi... by Mediafax.ro
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
astăzi, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate