Redeschiderea teraselor: Ce presupune triajul observaţional şi cum se diferenţiază de cel epidemiologic

  • De mâine poţi merge la terase, însă mai întâi vei trece printr-un triaj observaţional al personalului
  • Dacă prezinţi simptome respiratorii, accesul îţi poate fi refuzat
  • Triajul observaţional nu este acelaşi cu triajul epidemiologic, obligatoriu la intrarea în clădiri de birouri, spre exemplu
  • Specialiştii le recomandă operatorilor economici să explice clienţilor, într-un limbaj uşor de înţeles, noile reguli
Urmărește
2132 afișări
Imaginea articolului Redeschiderea teraselor: Ce presupune triajul observaţional şi cum se diferenţiază de cel epidemiologic

Te întrebi poate dacă triajul observaţional, obligatoriu de mâine la terase, este acelaşi cu triajul epidemiologic. Pe scurt, răspunsul este nu, şi în cele ce urmeză vei afla şi de ce.

"Triajul epidemiologic se realizează la intrarea într-o incintă, adică o clădire, spaţiu închis şi presupune atât măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depăşească 37,3°C), cât şi observarea semnelor şi simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată)", explică Ana-Maria Udrişte, avocat şi fondator Avocatoo. 

"Pentru realizarea acestui triaj epidemiologic, instituţia sau operatorul economic trebuie să desemneze un responsabil pentru verificarea temperaturii tuturor persoanelor care intră în unitate/instituţie", continuă specialistul, cu menţiunea că persoana desemnată nu trebuie să aibă pregătire medicală sau specifică, iar rezultatele nu ar trebui să fie înregistrate, pentru a nu încălca legislaţia protecţiei datelor cu caracter personal.

De cealaltă parte, triajul observaţional, atât la nivelul angajaţilor, cât şi în cazul clienţilor, este reglementat prin intermediul normelor publicate cu numai două zile înainte de deschiderea efectivă a teraselor şi nu presupune decât observarea eventualelor semne şi simptome respiratorii.

"În cazul teraselor, triajul epidemiologic se va face doar sub forma triajului observaţional, adică fără măsurarea temperaturii clienţilor şi fără a fi necesar ca persoanele desemnate să aibă o pregătire specială în acest sens sau să fie numite în mod expres printr-o decizie internă", explică Ana-Maria Udrişte.

"Triajul observaţional al clienţilor va fi făcut de personalul nostru, în timp ce administratorul localului se va ocupa de triajul angajaţilor", spune şi Valentin Scarlat, proprietarul terasei Domino Cafe din Buzău. 

Specialiştii le recomandă antreprenorilor să aibă, printre toate procedurile, şi un set de bune practici, care să explice, într-un limbaj uşor de înţeles, cum se realizează acest triaj observaţional.

"În plus, antreprenorii se pot ajuta şi de afişele pe care trebuie să le pună la intrarea în locaţie pentru a informa clienţii despre măsurile împotriva răspândirii COVID-19 şi pot detalia situaţiile în care accesul acestora poate fi refuzat", recomandă avocatul Ana-Maria Udrişte. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici