- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (06.01.2016, 21:44)
- Cătălina Mănoiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Reducerea perioadei de detenţie cu 30 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică scrisă în arest ar putea fi ELIMINATĂ. Proiectul legislativ a fost depus la Senat
Deţinuţii ar putea să nu mai beneficieze de posibilitatea de a-şi reduce perioada de detenţie cu 30 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică, invenţie sau inovaţie brevetate, potrivit unei iniţiative legislative pentru modificarea legii privind executarea pedepselor depuse la Senat.
Urmărește
3291 afișări
Reducerea perioadei de detenţie cu 30 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică scrisă în arest ar putea fi ELIMINATĂ. Proiectul legislativ a fost depus la Senat (Imagine: Claudiu Irimie/Mediafax Foto)
Propunerea legislativă prevede abrogarea literei f) de la art.96, alin (1), din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, care oferă deţinuţilor posibilitatea de a-şi reduce perioada de detenţie cu 30 de zile ''în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetate''.
ULTIMELE ȘTIRI
-
O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
-
Nou record al numărului de investitori activi la Bursa de Valori
-
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
-
Israelul vrea ca grupul rebel Houthi să fie desemnat organizaţie teroristă
Iniţiatorii susţin că ''actuala lege a executării pedepselor stimulează impostura şi permite fentarea pedepselor privative de libertate'' şi că ''simpla activitatea de creaţie în penitenciar nu garantează că atitudinea antisocială a persoanei se va schimba în bine'', potrivit expunerii de motive a proiectului de lege.
Reducerea perioadei de detenţie cu 30 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică, invenţie sau inovaţie brevetate ''nu poate fi valabilă în cazul persoanelor cu o instrucţie de vârf şi cu o calificare profesională superioară, care nu pot invoca necunoaşterea legilor sau neînţelegerea consecinţelor actelor antisociale comise'', mai susţin iniţiatorii.
Citeşte şi: Noul preşedinte al CSM, despre cărţile deţinuţilor: Este imposibil să scrii un volum în 48 de ore
Citeşte şi: Voiculescu, Niculae, Copos şi Becali, printre condamnaţii care s-au dedicat scrisului în detenţie. Lista completă a lucrărilor ştiinţifice scrise în penitenciar
Potrivit expunerii de motive, ''comisia de eliberare condiţionată nu poate avea competenţa să judece valoarea unei invenţii sau a unei lucrări ştiinţifice şi nici să garanteze că respectiva invenţie sau lucrare nu este elaborată de cineva din afara penitenciarului şi însuşită de deţinut contra cost sau în schimbul altor foloase pe care le va furniza ulterior eliberării, autorului real''.
Cei 15 parlamentari care cer modificarea cadrului legal de executarea pedepselor şi măsurilor privative de libertate susţin că în baza actualei legislaţii ''au fost eliberaţi condiţionat cei mai mulţi falşi cercetători ştiinţifici şi scriitori de ocazie condamnaţi pentru acte de corupţie în ultimii ani''.
''Sunt o sumedenie de politicieni de vârf, fotbalişti sau îmbogăţiţi ai vremii care odată ajunşi la închisoare şi-au descoperit talente literare şi ştiinţifice nebănuite şi au reuşit, fiecare, în doar câteva luni, să publice mai multe cărţi decât tot Institutul Cultural în câţiva ani. Este inadmisibil că aceşti oameni condamnaţi pentru corupţie să beneficieze de o lege lacunară care le permite să se întoarcă mai repede la averile obţinute prin furt şi să ne dea apoi lecţii de moralitate şi bună creştere'', a declarat unul dintre iniţiatorii proiectului de lege, senatorul independent Valeriu Todirașcu, potrivit unui comunicat remis miercuri MEDIAFAX.
Proiectul urmează a intra în dezbaterea Senatului în sesiunea care începe în februarie. Camera Deputaţilor este camera decizională.
Potrivit unor date transmise de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, la solicitarea Ministerului Justiţiei, în perioada 2013-2015, 188 de deţinuţi au scris şi publicat peste 400 de cărţi.
Citește pe alephnews.ro: Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Noul preşedinte al CSM, despre cărţile deţinuţilor: Este imposibil să scrii un volum în 48 de ore
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
De Crăciun, dăruiește din suflet: Prințul William urmează pașii caritabili ai mamei sale, prințesa Diana
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe