Reexaminarea legii prin care românii nu mai au nevoie de acordul vecinilor pentru a înfiinţa o firmă, cerută de Iohannis

Klaus Iohannis a trimis, joi, Parlamentului, la reexaminare, legea prin care aceeaşi persoană poate înfiinţa un număr nelimitat de societăţi cu asociat unic. Preşedintele consideră că unele dispoziţii pot genera riscuri în privinţa transparenţei, concurenţei loiale şi luptei cu evaziunea fiscală.

Urmărește
1123 afișări
Imaginea articolului Reexaminarea legii prin care românii nu mai au nevoie de acordul vecinilor pentru a înfiinţa o firmă, cerută de Iohannis

Reexaminarea legii prin care românii nu mai au nevoie de acordul vecinilor pentru a înfiinţa o firmă, cerută de Iohannis

"Legea pentru modificarea şi completarea Legii societăţilor nr. 31/1990 elimină unele interdicţii sau limitări referitoare la înfiinţarea şi funcţionarea societăţilor comerciale. Deşi intervenţiile legislative se pot înscrie în obiectivul reducerii sarcinilor administrative şi stimulării antreprenoriatului, considerăm că unele dispoziţii ale legii supuse reexaminării pot genera anumite riscuri din perspectiva necesităţii asigurării transparenţei şi concurenţei loiale pe piaţă, precum şi a consolidării luptei împotriva evaziunii fiscale", potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Prin legea trimisă la reexaminare se abrogă articolul 14 din Legea societăţilor 31/1990, care prevede: „(1) O persoană fizică sau o persoană juridică nu poate fi asociat unic decât într-o singură societate cu răspundere limitată. (2) O societate cu răspundere limitată nu poate avea ca asociat unic o altă societate cu răspundere limitată, alcătuită dintr-o singură persoană. (3) În caz de încălcare a prevederilor alin. (1) şi (2), statul, prin Ministerul Finanţelor Publice, precum şi orice persoană interesată poate cere dizolvarea pe cale judecătorească a unei societăţi astfel constituită. (4) Pe baza hotărârii de dizolvare, lichidarea se va face în condiţiile prevăzute de prezenta lege pentru societăţile cu răspundere limitată”.

Preşedinţia transmite că prin abrogarea acestei norme se va permite înfiinţarea de către aceeaşi persoană a unui număr nelimitat de societăţi cu asociat unic.

Potrivit articolului 4 din Legea 31/1990, societatea cu personalitate juridică va avea cel puţin doi asociaţi, în afară de cazul în care legea prevede altfel.

Administraţia Prezidenţială precizează că limitările stabilite de articolul 14 din Legea 31/1990 sunt în concordanţă cu Directiva 2009/102/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 16 septembrie 2009, în materie de drept, "fiind considerate garanţii pentru protejarea intereselor asociaţilor şi terţilor, în conformitate cu dispoziţiile art. 2 alin. (2) din această directivă", conform sursei citate.

Abrogarea articolului respectiv poate genera "multiple probleme deoarece nu este dublată de stabilirea unor mecanisme care să împiedice, spre exemplu, transferarea activităţii de la o societate la alta, sau crearea de societăţi distincte pentru o singură afacere, în scopul obţinerii de beneficii specifice (precum rambursarea de TVA, subvenţii etc.)", au transmis reprezentanţii prezidenţiali.

"În mod similar, în condiţiile în care acelaşi asociat va răspunde cu un patrimoniu unic (personal) pentru datoriile unui număr nelimitat de societăţi, nu au fost prevăzute mecanisme care să contrabalanseze diluarea răspunderii personale şi să asigure recuperarea creanţelor în mod echitabil de către diferiţii creditori ai aceleiaşi societăţi, dar şi de către creditorii unor societăţi diferite cu acelaşi asociat unic", mai arată sursa citată.

Legea trimisă la reexaminare abrogă prevederile care stipulează: „La acelaşi sediu vor putea funcţiona mai multe societăţi numai dacă imobilul, prin structura lui şi suprafaţa sa utilă, permite funcţionarea mai multor societăţi în încăperi diferite sau în spaţii distinct partajate. Numărul societăţilor ce funcţionează într-un imobil nu poate depăşi numărul de încăperi sau spaţii distincte obţinute prin partajare”.

Preşedinţia consideră că o asemenea reglementare "poate avea consecinţe negative din perspectiva eforturilor de combatere a evaziunii fiscale".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici