Referat DNA: Mihaela Cordoş confirmă într-o discuţie la telefon că soţul ei a intervenit la şeful ISJ

Mihaiela Cordoş confirmă, într-o discuţie la telefon cu o femeie care i-ar fi dat cel puţin 3.000 de lei pentru angajarea nepotului ei ca profesor suplinitor la o şcoală, că soţul său, senatorul Alexandru Cordoş, a intervenit la şeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus, susţin procurorii DNA.

Urmărește
1122 afișări
Imaginea articolului Referat DNA: Mihaela Cordoş confirmă într-o discuţie la telefon că soţul ei a intervenit la şeful ISJ

Referat DNA: Mihaela Cordoş confirmă într-o discuţie la telefon că soţul ei a intervenit la şeful ISJ (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Procurorii DNA susţin, în referatul în care cer arestarea preventivă a Mihaelei Cordoş, că, în perioada noiembrie-decembrie 2014 şi anterior acesteia, soţia senatorului Alexandru Cordoş a pretins foloase materiale necuvenite pentru ca, "prin influenţa de care ea sau soţul său se bucură la conducerea Spitalului Clinic Judeţean Cluj sau a Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, să le obţină posturi/locuri de muncă precum cele de profesor suplinitor, infirmier, asistent medical, jurist consult", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Referitor la Alpar Gyozo Chidean, Mihaiela Cordoş a promis acestuia, direct şi prin intermediul mătuşii acestuia, Irina Bidian, că, în schimbul unor foloase necuvenite, îi va obţine un post de profesor suplinitor la o şcoală în Cluj-Napoca. Promisiunea a survenit în condiţiile în care Mihaiela Cordoş a afirmat că soţul acesteia, senatorul Alexandru Cordoş, se bucură de influenţă asupra inspectorului şcolar general de la ISJ Cluj, Valentin Cuibus, şi că va interveni personal la acesta pentru a-i obţine locul de muncă promis. S-a stabilit că suma de bani remisă cu titlul de foloase necuvenite lui Mihaiela Cordoş de către Irina Bidian este de cel puţin 3.000 lei”, arată procurorii.

Interceptările au evidenţiat că senatorul Alexandru Cordoş ar fi intervenit în favoarea lui Alpar Gyozo Chidean pe lângă inspectorul şcolar general Valentin Cuibus, "aspect confirmat atât de către Mihaiela Cordoş în discuţiile pe care le-a purtat de mai multe ori cu Irina Bidian, cât şi de faptul că reprezentanţi ai ISJ Cluj l-au contactat pe profesor pentru discuţii în legătură cu postul de suplinitor”.

"La data de 12.01.2015, cu ocazia unei discuţii telefonice cu Irina Bidian, Mihaiela Cordoş i-a confirmat în mod explicit acesteia că soţul său, senatorul Alexandru Cordoş, a intervenit pe lângă inspectorul şcolar general al ISJ Cluj şi că i s-a promis de către acesta din urmă că, după data de 15 ianuarie, Alpar Gyozo Chidean va fi contactat pentru rezolvarea problemei legate de postul de profesor suplinitor”, se arată în referatul procurorilor anticorupţie.

Chidean afirma într-o convorbire telefonică interceptată că nu vrea să dea examen pe post: "La exameeen? Nu mă duc să dau examen, merge naiba să dea examen! Trebuie învăţat! Nu-i când”.

Pentru că angajarea lui Alpar Gyozo Chidean a întârziat, mătuşa acestuia ar fi afirmat că Mihaiela Cordoş trebuie să-i restituie o sumă de 3.000 de lei.

Potrivit referatului prin care procurorii anticorupţie cer arestarea preventivă a Mihaelei Cordoş, şi senatorul Cordoş ar fi intervenit pentru angajarea unor persoane la instituţii.

"S-a constatat, în cursul cercetărilor, că persoana care a pretins foloase materiale de la numiţii Sever Ţăgorean şi Gheorghe Salanţă pentru a interveni în vederea promovării de către fiii acestora a examenului organizat de SCJ Cluj este Mihaiela Cordoş, angajată în calitate de referent al instituţiei spitaliceşti. S-a stabilit că Gheorghe Salanţă a remis lui Mihaiela Cordoş o sumă de 10.000 lei pentru ca prin influenţa pe care acesta a pretins că o are asupra membrilor comisiei de corectare/evaluare la examenul având ca obiect ocuparea unor posturi de autopsier, să intervină pe lângă aceştia în vederea obţinerii de către candidatul Sorin Salanţă a unui post de autopsier în cadrul SCJ Cluj”, se arată în referatul DNA.

Din interceptările telefonice rezultă că Mihaela Cordoş era membră în comisia de concurs.

Gheorghe Salanţă: Stai că număr amu', 2 minute. 5, 6, 7, 8, 9. M-o sunat MIHAELA, mă!
Sorin Salanţă: Ee. Ea-i în comisie.
G.S.: Ea dară. Zice mă, te-ai dus? M-am dus. Mă, când îs acasă să vii pân' la mine în Grigorescu.
S:S.: Ee.
G.S: Zice, ştii.
S.S.: Ee.
G.S. D-apăi bănuiesc că nu mai are secrete să-mi spuie, poate zice că să-i mai dau oarece bani, c-am zis că-i mai dau, ştii?
S.S.: Fii atent, mi-o schimbat subiectele, am aşe acolo, am, stai numa' un pic să-ţi spui, hai, mamă odată sus. Am aşe: tehnica de autopsie, generalităţi, am autopsia capului, autopsia toracelui, autopsia abdominală.
G.S.: Îi foarte bine. (...) Ee, da' tăt, tăt, tăt, bine, hai sigur, hai acasă să discutăm, că de-aia că m-o chemat c....a, pei sigur pentru aia să-i dau oarece bani.
S.S.: Îhm.
G.S. Îi spui, tu io ţie îţi dau cu tăt dragu'...
S.S.: Da' la cine?
G.S.: Da' să văd când îi treaba rezolvată.

În ceea ce priveşte o altă persoană, Dorina Dăncilă, căreia i-a promis angajarea la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, procurorii susţin că Mihaiela Cordoş a primit de la aceasta o mie de euro. Pentru că Dăncilă nu a promovat examenul, soţia senatorului i-a remis, la solicitarea acesteia, prin intermediul unei alte persoane, suma de bani, după care, înaintea unui alt examen, a cerut dublarea sumei, la 2.000 de euro.

Potrivit interceptărilor, Dăncilă povesteşte unei cunoştinţe cum Mihaiela Cordoş a cerut "dublul sumei iniţiale" şi toţi banii înainte: "Dar tot să-i dau înainte! Că nu era nicio problemă, ştii, dacă era... se rezolva şi după aia se achita, ştii? Dar înainte! Tot înainte şi după aia să vorbesc eu singură, ştii?”.

"Dar mi-a cerut înainte, şi eu nu mai vreau să dau înainte, că nu mai am încredere. Eu nu pot să dau 2.000 de euro, îi foarte mult. (...) Na, am dat 1.000 de euro, nu s-o rezolvat, m-o minţit, m-o purtat un an de zile", povesteşte Dăncilă unei alte cunoştinţe.

Totodată, Mihaiela Cordoş a mai primit 1.500 de euro de la Mariana Lupea pentru a-i obţine un post de asistentă medicală încadrată pe perioadă nedeterminată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenă Cluj. Procurorii anticorupţie susţin că, în martie, Mariana Lupea a discutat la telefon cu o femeie, căreia i-a confirmat că a dat bani pentru ocuparea unui post de cadru medical la SCJ Cluj.

N.: Şi la aia trebe să mergi să o ungi până la Dumnezeu şi înapoi. Apăi, amu de unde poţi să tăt le ungi pe tăte? Mariana Lupea: Tu, dar nu că nu le-aş fi dat, Niculina. Că, ăăă, numai am dat cui o trebuit.
N.: Am înţeles.
M.L.: No, şi-amu ce să fac şi io? Nu mai are niciun sens să vorbim.
N.: Auzi? Dar nu ştie că ai fost la Mihaela Cordoş?
M.L.: No, bine.
N.: Ai fost, aşa-i?
M.L.: Păi, da.
N.: No, io o să-ţi spun ceva. Io o să-ţi spun numai că asta nu-i de povestit prin telefon.

Conform aceleiaşi surse, o altă persoană, Mariana Suciu Emilia, i-a dat Mihaielei Cordoş suma de 800 euro tot pentru a o angaja pe un post de asistentă medicală încadrată pe perioadă nedeterminată.

De asemenea, Gabriela Simona Barz i-a dat soţiei senatorului Cordoş suma de 1.000 euro tot pentru angajarea pe un post de asistentă medicală, Maria Daciana Roman i-a dat 4.000 de lei, la fel, pentru un post de asistentă, iar Maria Chiş 1.500 de euro.

Mihaiela Cordoş a trebuit, însă, să şi returneze o parte din banii primiţi, după cum arată procurorii, în cazul Laviniei Keresi, de la care a primit 1.500 de euro.

"În cauză s-a stabilit că, întrucât nu şi-a respectat promisiunea făcută, Lavinia Keresi i-a solicitat restituirea banilor, Mihaela Cordoş restituindu-i până în prezent în două rânduri suma totală de 1.000 euro. Suma de bani pe care i-a remis-o lui Mihaela Cordoş a fost împrumutată de Lavinia Keresi de la fratele său, Paul Oltean”, au arătat procurorii.

Lavinia Keresi: Şi, că peste două sau trei zile vine bărbatu-so, nu ştiu unde îi plecat şi partea lui aia, o să o ceară şi mi-o dă săptămâna viitoare.
Paul: Şi restul de bani?
L.K.: Păi, toţi.

P.: (...) Şi toată convorbirea care o purtaţi voi şi spune-i frumos la doamnă, «doamnă o trecut jumăte de an, nu mi-ai rezolvat nimic, ţi-am dat 1.500 de euro, cât mi-ai cerut. Am nevoie de bani». Da, ascultă-mă te rog, dacă nu pe mine să nu mă mai suni în viaţa ta! Că nu-mi f... io viaţa şi creierii pentru tine. Pentru că io am vorbit la Poliţie şi totu-i rezolvat. Te duci mâine acolo, cum mi-ai zis şi-ţi pui telefonul să se înregistreze. Când ai intrat la ea în birou, ţi-l bagi în buzunar şi să se audă toată discuţia ce o purtaţi voi. Ai înţeles? (...) Nu, io nu te bag tu proastă, că-i vorba de 1500 de euro. Care, tu nu ştii ce înseamnă 1500 de euro, numai dacă-i vezi în mână. Nu înseamnă ce ştii să lucri pentru 1.500 de euro. Io nu te bag, că tu te-ai băgat singură, cu mama, voi două v-aţi băgat. Da' io, dacă te băgam, te rezolvam Raluca. Fă ce vrei bine? Să-mi dai pace! Pe mine să nu mă mai suni cu problemele astea, da?.

Procurorii DNA au subliniat că, datorită presiunii exercitate asupra sa de către Keresi, şi în special a temerii că aceasta o va denunţa la organele de urmărire penală, Mihaiela Cordoş, prin intermediul soţului său, Alexandru Cordoş, "a făcut rost de o parte din bani, pentru a-i restitui cumpărătoarei de influenţă”.

Măsurile de supraveghere tehnică dispuse în acest dosar au evidenţiat faptul că toţi membrii familiei Cordoş aveau cunoştinţă de activităţile Mihaielei Cordoş, aceştia fiind implicaţi în sprijinirea acesteia într-o mai mare sau mai mică măsură, după caz.

"Atât senatorul Alexandru Cordoş, cât şi fiica Andreea Alexandra Cordoş au făcut demersuri pentru obţinerea sumei de bani pe care Mihaiela Cordoş trebuia să i-o restituie Laviniei Keresi. Chiar şi Nastasia Bara, mama Mihaelei Cordoş, a făcut demersuri pentru a face rost de bani”, susţin procurorii.

În referat se mai arată că un anume Gheorghe Olariu a apelat, prin intermediul Mihaielei Cordoş, la senatorul Alexandru Cordoş, "pentru efectuarea unor intervenţii pe lângă funcţionari din cadrul unui minister în vederea obţinerii unor avize de electrician de către două persoane”.

"Pentru discuţiile mai detaliate cu Olariu Gheorghe, Mihaiela Cordoş a folosit exclusiv telefonul mobil aparţinând mamei sale, ferindu-se să folosească telefonul său personal, aspect care evidenţiază un comportament specific persoanelor care comit fapte penale”, adaugă procurorii DNA.

În alt caz se arată că Mihaiela Cordoş a folosit-o pe fiica sa, Andreea Alexandra Cordoş, pentru a-i înapoia 2.500 de lei unei persoane care nu a mai fost angajată într-un post la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.

"Probele administrate în cauză au relevat faptul că, la data de 2.04.2015 Mihaiela Cordoş a purtat o discuţie telefonică cu Maria Persida Duma, căreia i-a comunicat că a vorbit cu doamna cu «prăjiturile» şi numai miercuri dimineaţă se duce după ele. În nota obişnuită, Mihaiela Cordoş a utilizat un limbaj codificat, urmărind în realitate să transmită interlocutoarei că numai miercuri i-ar putea restitui banii”, susţin procurorii.

Potrivit acestora, după ce Alexandru Cordoş i-a dat suma de 1.000 lei, Andreea Alexandra Cordoş, însoţită de şoferul senatorului, s-a deplasat în zona Tăietura Turcului, din municipiul Cluj Napoca, unde i-a înmânat Mariei Persida Duma suma de 1.000 lei.

"Din probele administrate în cauză a rezultat că Andreea Alexandra Cordoş, la momentul la care i-a înmânat lui Mariei Persida Duma suma de 1.000 lei, i-a promis că îi va restitui pe data de 16.03.2015, restul banilor. A făcut rost de bani de la Alexandru Cordoş”, scriu procurorii.

În referat se mai arată că Mihaiela Cordoş a uzat de dreptul la tăcere şi nu a dat declaraţie în cauză.

Soţia senatorului PSD Alexandru Cordoş, Mihaiela Cordoş, referent la Spitalul Judeţean Cluj, a fost arestată pentru 30 de zile de către procurorii DNA, fiind acuzată de trafic de influenţă în formă continuată, instanţa supremă admiţând, vineri, propunerea procurorilor de arestare preventivă a acesteia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici