Referendum 2019 | Ce întrebări vor fi pe buletinele de vot la referendumul pe teme legate de justiţie

Referendum 2019. Românii sunt chemaţi la urne pe 26 mai, unde îşi vor alege reprezentanţii în Parlamentul European şi vor vota pentru referendumul pe teme legate de justiţie, convocat de şeful statului, Klaus Iohannis.

Urmărește
27242 afișări
Imaginea articolului Referendum 2019 | Ce întrebări vor fi pe buletinele de vot la referendumul pe teme legate de justiţie

Referendum 2019 | Ce întrebări vor fi pe buletinele de vot

Referendum 2019. Cele două întrebări care vor fi incluse pe buletinele de vot

 

1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?

2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?

Referendum 2019. Ce trebuie să ştii despre votul de pe 26 mai

 

Referendum 2019. În secţiile de votare veţi primi trei buletine de vot, unul pentru europarlamentare şi două pentru referendum (câte un buletin pentru fiecare întrebare de la referendum). Dacă nu doriţi să votaţi la referendum, membrii biroului electoral vor trage o linie în dreptul spaţiului pentru semnătură de pe listele permanente.

Aplicaţi ştampila cu menţiunea “VOTAT” pe patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit, respectiv opţiunii de la referendum.

Ministrul Carmen Dan a spus, joi, la şedinţa comisiei tehnice pentru organizarea alegerilor, că vor fi organizate aproape 19.000 de secţii de votare şi că, pentru a fi asigurată corectitudinea, va fi utilizat Sistemul de monitorizare a prezenţei şi de prevenire a votului multiplu.

„Conform legii, pentru alegerile europarlamentare, dar şi pentru referendum, cetăţenii votează în aceelaşi secţii de votare, în acelaşi interval de timp, respectiv 7-21, cu aceleaşi ştampile, cu menţiunea „Votat”, dar pe buletine de vot separate: unul pentru alegerile europarlamentare şi două pentru referendum - câte un buletin pentru fiecare întrebare. Ministerul Afacerilor Interne a monitorizat săptămânal respectarea calendarului electoral, constatând astfel că până în acest moment toate instituţiile implicate în organizare au realizat acţiunile din programul calendaristic la termen”, a spus ministrul de Interne, în cadrul şedinţei Comisiei Tehnice Centrale pentru coordonarea activităţilor de organizare a alegerilor.

Potrivit lui Carmen Dan, la nivel naţional, pentru data de 26 mai se organizează un număr de 18.730 de secţii de votare şi au fost deja realizate materialele necesare: buletinele de vot pentru alegerile europarlamentare, buletinele de vot pentru fiecare dintre cele două întrebări pentru referendum, timbrele autocolante, ştampilele cu menţiunea Votat.

„În perioada 17-19 mai 2019, aceste materiale au fost predate către instituţiile prefectului, urmând ca vineri să fie preluate de către primari, iar sâmbătă să ajungă în secţiile de votare. Tot sâmbătă, membrii birourilor electorale secţiilor de votare vor primi cererile de votare, prin intermediul urnei speciale. (...) Pe 26 mai pot vota cetăţenii români care au 18 ani împliniţi, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerii. Pentru alegerile europarlamentare au drept de vot şi cetăţenii comunitari, adică cei din alt stat membru al UE, care s-au înscris în listele speciale. Aceştia, însă, nu pot vota pentru referendumul naţional”, mai arată ministrul.

Potrivit sursei citate, alegătorii votează la secţiile de votare la care sunt arondaţi cu domiciliul sau reşedinţa, conform listelor electorale permanente. Cetăţenii care, în ziua alegerilor, se află într-o altă localitate decât cea de domiciliu pot să voteze în localitatea în care se află la orice secţie de votare, urmând a fi înscrişi în lista suplimentară.

„Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor care doresc să voteze, dar nu deţin carte de identitate valabilă, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, cu sediul în Bucureşti şi serviciile publice comunitare pentru evidenţa persoanelor din Capitală şi din judeţe vor avea program şi în zilele de 25 şi 26 mai, conform programului stabilit la nivel local. Pentru asigurarea corectitudinii alegerilor, se va utiliza Sistemul de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului multiplu”, a mai spus Carmen Dan.

Referendum 2019. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat pe 28 martie 2019 că va convoca un referendum pe probleme din justiţie în data de 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare, motivând că "aşa nu se mai poate".

"Este cert. Voi convoca un referendum pentru data de 26 mai, fiindcă aşa nu se mai poate. PSD continuă asaltul la adresa justiţiei, declanşat încă de când a preluat guvernarea. De data aceasta pesediştii vor să dea OUG prin care să modifice codurile penale", a declarat Klaus Iohannis.

Decizia vine ca urmare a discuţiilor pe care şeful statului le-a avut cu societatea civilă pe această temă.

"Golăneala PSD a depăşit orice limită. Nu e nici în spiritul Constituţiei, nu serveşte nici echilibrului democratic în stat ca Guvernl să apeleze la OUG", a mai spus preşedintele.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici