Prim-adjunctul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), generalul Viorel Nemeş, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă la Sibiu, că, după survolarea zonei montane aflate la graniţa dintre judeţele Sibiu, Vâlcea şi Alba, numită Transalpina, s-a putut constata că peste 60 de hectare de vegetaţie, gol alpin şi pădure de conifere au fost afectate de incendii.
„Am plecat în survol în această dimineaţă (duminică dimineaţa -n.r.) la ora 10.00. Până la ora 14.00 am survolat zona şi am intervenit cu elicopterul cu apă în punctele în care flăcările se manifestau cu cea mai mare putere. S-au executat nouă zboruri cu apă, alimentându-se din Lacul Vidra”, a spus Nemeş.
Potrivit acestuia, în urma eforturilor depuse de către forţele de intervenţie incendiile au fost limitate, fiind „redus orice risc de dezvoltare a lor”.
Nemeş a anunţat însă că incendiile nu sunt lichidate, mai fiind necesare cel puţin 24 de ore de intervenţie pentru a lichida toate focarele.
„Vom continua operaţiunile şi în următoarele ore, dar şi mâine (luni – n.r). Forţele vor rămâne în teren pentru a supraveghea zona, având în vedere că propagarea acestor incendii se poate face mocnit, pe sub stratul de vegetaţie depusă la sol, sau prin coronamente şi pot apărea focare noi la 30 – 40 de metri distanţă, în zone la care nici nu te aştepţi”, a afirmat Nemeş.
Prim-adjunctul IGSU a anunţat că şi după lichidarea incendiilor forţele de intervenţie vor rămâne în zona montană cel puţin cinci zile pentru a preveni reaprinderea focarelor.
Nemeş a anunţat că pompierii din judeţul Sibiu sunt, în prezent, sub cod portocaliu de intervenţie, ceea ce înseamnă că două ture din personal sunt la muncă, o tură intervenind pentru stingerea incendiilor în zona montană, iar cealaltă tură pentru a face faţă celorlalte intervenţii.
Pompierii din judeţele Alba şi Vâlcea intervin, alături de cei din judeţul Sibiu, iar cei din Alba lucrează în continuare şi pentru stingerea incendiului din zona Vârfului lui Petru, dar au anunţat că fac singuri faţă situaţiei.
Potrivit reprezentanţilor ISU Sibiu, cel puţin în cazul celor două incendii care se manifestă în judeţul Sibiu nu s-a stabilit deocamdată de la ce au izbucnit, dar există două variante de lucru: fie neglijenţă din partea unor turişti sau ciobani care au urcat până la 1.700 de metri altitudine şi au făcut focul, fie foc pus intenţionat.
Potrivit prefectului de Sibiu, Horaţiu Răcuciu, flăcările au afectat păduri din Ocolul Silvic Valea Frumoasei (judeţele Alba şi Sibiu), dar şi fond forestier din Ocolul Silvic Tălmaciu (judeţul Sibiu) şi Ocolul Silvic Voineasa (judeţul Vâlcea).
Conform reprezentanţilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu, la ora transmiterii acestei ştiri aproape trei sute de pompieri, militari, jandarmi şi voluntari din judeţele Sibiu, Vâlcea şi Alba intervin pentru lichidarea incendiilor.
Un incendiu puternic a izbucnit, sâmbătă, în apropierea Vârfului Tâmpa din Munţii Obârşia Lotrului, la graniţa dintre judeţele Sibiu, Alba şi Vâlcea. În timpul nopţii de sâmbătă spre duminică, alte două incendii au izbucnit în zona montană, unul dintre ele fiind în zona Vârful ui Petru, judeţul Alba, iar cel de-al doilea în zona Vârful Buceciu din Munţii Lotrului, judeţul Sibiu.