- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Referendum la Snagov pentru construirea unui circuit Grand Prix pe islazul comunal
Primăria Snagov va organiza duminică un referendum prin care să se decidă dacă locuitorii oraşului sunt de acord cu schimbarea categoriei de folosinţă pentru o suprafaţă de 56 de hectare din islazul comunal, pe acest teren urmând să fie construit un circuit Grand Prix One.
Referendum la Snagov pentru construirea unui circuit Grand Prix pe islazul comunal
"Acest teren, care reprezintă o porţiune din islazul comunal, este proprietate privată a comunei, motiv pentru care nu se poate construi nimic pe el fără acordul cetăţenilor. Oricum, ca islaz nu este folosit, pentru că efectivul de animale din Snagov a scăzut drastic în ultimii ani, ajungând acum la 27 de vaci şi 20 de oi. Aşa că preferăm să se construiască aici un complex comercial şi turistic, care să creeze 3.000 de locuri de muncă, după spusele investitorului", a declarat agenţiei MEDIAFAX Muşat Apostol, primarul Snagovului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Banii negri din campanie: ANAF verifică modul în care a fost finanţată campania lui Georgescu
-
SUA sancţionează CPI pentru susţinerea Israelului
-
Barna: Nu luăm în calcul majorarea TVA, Nu modificăm impozitul pe salarii
Pe acest teren, compania South Pacific Group şi-a propus să înceapă, în următoarele luni, construcţia primului circuit Grand Prix One din România, care va include o pistă de automobilism de 3,8 kilometri, spaţii comerciale, showroom-uri, restaurante şi un hotel de patru stele, investiţie de peste 300 de milioane de euro, potrivit dezvoltatorului.
"Acum, în Snagov sunt cam 400 de locuri de muncă. Dintre acestea, 150 sunt în primărie, iar cea mai mare parte a celorlalţi sunt angajaţi prin casele celor care şi-au făcut vile în zonă. Foarte mulţi dintre locuitorii Snagovului, care acum lucrează în Bucureşti şi fac naveta zilnic, se vor întoarce aici", afirmă Apostol.
Edilul Snagovului adaugă că primăria va percepe, în cazul acestui proiect, două taxe, una pentru autorizare şi alta pentru drumuri, fiecare dintre ele reprezentând 1% din valoarea investiţiei. "Aceasta ar însemna taxe de peste şase milioane de euro, mai mult decât dublu faţă de bugetul actual al primăriei", a precizat primarul.
În plus, primăria va mai percepe o taxă anuală de 1,45 de euro pentru fiecare metru pătrat de teren, ceea ce ar aduce, pentru totalul de 56 de hectare de teren, venituri anuale de 812.000 de euro.
"În Snagov sunt 4.900 de votanţi, şi pentru ca referendumul să fie valabil, trebuie să se prezinte la vot jumătate plus unul dintre ei. În cazul în care se va vota schimbarea categoriei de folosinţă a terenului, vom începe discuţiile cu South Pacific şi, în 30 de zile de la referendum, începem procesul de autorizare a proiectului", mai spune Muşat Apostol.
George Prelea, preşedintele companiei South Pacific Group, spune că partea de proiectare a circuitului este finalizată, ea fiind aceeaşi în cazul tuturor circuitelor de acest tip din lume.
În afară de pista de 3,8 kilometri, pe care se pot organiza curse de Formula 3, curse şi testări de maşini, proiectul include şi 60.000 de metri pătraţi de galerii comerciale - închiriate în principal firmelor de haine şi accesorii vestimentare - şi 90.000 de metri pătraţi, care vor fi destinaţi amenajării unor showroom-uri auto şi mai multor restaurante şi cafenele. Va fi construit şi un hotel de 140 de camere, clasificat la patru stele.
"Va fi un complex în care bărbaţii pot veni pentru curse şi pentru testarea maşinilor, iar femeile îşi pot ocupa timpul cu cumpărături. Vor fi şi locuri de joacă pentru copii. Restaurantele şi magazinele vor fi, preponderent, italiene. Proiectul va arăta identic cu celelalte Grand Prix-uri din lume. După un an de la începerea lucrărilor, când circuitul va fi deschis, ne aşteptăm la încasări anuale de sute de milioane de euro", susţine Prelea.
Nu toţi locuitori Snagovului sunt entuziasmaţi de acest proiect. Fundaţia Snagov afirmă că, în cazul celor 56 de hectare de teren, la un preţ de circa 20 de euro metrul pătrat, ar putea însemna 11,2 milioane de euro, sumă care "ar putea fi împărţită sau investită în fel şi chip de către cei 4.800 locuitori ai localităţii".
La rândul său, Prelea crede că proiectul ar aduce în timp beneficii mult mai mari populaţiei Snagovului, deoarece acesta ar atrage un număr important de turişti.
Circuite Grand Prix One există la Viena, Roma, Milano, Barcelona sau Londra. Alături de Snagov, în următorii ani vor fi amenajate circuite Grand Prix One în Bilbao, Pescara, Singapore, Zagreb, Split, Bangkok, Sidney şi Auckland.
Compania South Pacific Group este controlată de trei oameni de afaceri australieni şi are în derulare, în diferite stadii de execuţie, patru proiecte rezidenţiale, care vor totaliza 550 de locuinţe, în localitatea Tunari, de lângă Bucureşti.
Revenit în România după ce a trăit 45 de ani în Australia, George Prelea a fondat compania South Pacific Group, împreună cu fiul său Andrew şi cu un fost bancher, Richard Garner. La proiectul Grand Prix One participă şi Jeffrey Moss, tot un om de afaceri australian.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO